В тази категория с най-голямо удоволствие искаме да ви представим един богат асортимент от семена сортови на една от най-важните земеделски култури - Царевицата. Покритосеменното растение от семейството на Житните видове е прекрасна култура, с множество предимства, която с важната си роля в живота на хората преди хиляди години е получила важна роля в митологичните традиции на цивилизациите. Освен с отлични вкусови качества, царевицата е и страхотен източник на витамини, минерали, антиоксиданти. Характеризира се с високо присъствие на полезни фибри в състава си и липса на глутен.
Според сериозни твърдения, житната култура датира от преди поне 7000 години и нейна родина е прието, че е Мексико. Както повечето древни хранителни култури и тази бива представена на Европейския континент от откривателя Христофор Колумб по време на Великите Географски открития. Набира изключително бързо популярност и се разпространява из целия континент, както и света, превръщайки се в една от най-популярните зърнени култури. По днешни сведения, царевицата е толкова известна, че надхвърля по производство другите жизненоважни култури, като ориза и пшеницата и се отглежда по целия свят, освен малкото изключение в (на) Антарктида.
Популярността на зърнената култура е оправдана, не само заради хранителните й качества, а и подари множеството изненадващи ползи върху организма. Оказва се, че царевицата е източник на множество витамини и минерали. Не само източник, а и отличник по съдържание на важните витамини от група B, и по-специално витамин В1 (тиамин) и витамин B3 (ниацин). Тези витамини оказват изключително благоприятни ползи върху човека, имат много добро влияние върху функцията на нервната система и стимулират мозъчната активност. Към изненадващия витаминозен състав на царевицата, се нареждат и жизненоважният Витамин С и витамин Е.
Зърненият първенец е богат и на множество важни минерали, от които манган, фосфор, фолат и голяма доза магнезий. Доставя на организма и така необходимите диетични фибри. Именно те, в комбинация с фолата, предпазват от заболяване на сърцето.
Царевицата има в състава си още натурално нишесте, както и впечатляващо наличие на антиоксиданти. Бета-криптоксантинът се грижи за доброто здравето на белия дроб и предпазва от ракови заболявания.
Културата съдържа въглехидрати, които са бавноразградими и които помагат за правилният контрол на кръвната захар и предпазват от резки промени в нивата на глюкозата в кръвта.
Царевицата е бедна на глутен.
Разбира се, освен множеството полезни свойства, които тази култура притежава, нейното основно приложение е на хранителен източник. С отличните си вкусови качества, тя е един от най-търсените продукти във всяка кухня.
Царевицата може да се вари, пече, задушава и от нея може да се произвеждат множество хранителни продукти.
Може би, едно от най-известните и любими ястия, които е същевременно и полезно, е варената царевица. Именно варената царевица е намерила широко приложение в салати, ястия и супи.
Много любими също са сладката царевица, както и варено-печената царевица.
От зърнената култура се правят нишесте, растително масло, както и царевично брашно.