Меню
Каталог
Филтър
Цена
лв. лв.
Марка
19
16
Семена
Кога се засява
123
124
125
134
Особености на растението
52
Цъфтеж/Беритба
80
81
Цвят на плода/цвета
91
92
Начин на засяване
29
Дълговечност
102
Място на отглеждане
105
Необходимост от опора
108
Нужда от поливане
110
Необходимост от светлина
113
Зимоустойчивост
114
Височина на растението
66
Предназначение на плода/цвета
33
32
Рейтинг
1
2
3
4
5

Аспержи семена

Изглед:
Покажи:
Ред:
Аспержи семена на едно деликатесно растение с уникален вкус и множество ползи - Зеленикаво - виолетови
Разфасовка / брой семена: 4 гр. семена на аспержи има в една опаковка на фирма Franchi. Норма за сеитба: Околo килограм за декар. Реколта:..
3,00 лв.
Разфасовка / брой семена: 4 гр. семена на аспержи има в една опаковка на фирма Franchi. Норма за сеитба: Околo килограм за декар. Реколта:..
Семена на зеленикаво - виолетови аспержи - отличен вкус и аромат
Разфасовка / брой семена: 4 гр. (около 240 бр. сортови семена на аспержи зеленикаво - виолетови има в пакетче от Франчи). Норма за сеитба: О..
2,00 лв.
Разфасовка / брой семена: 4 гр. (около 240 бр. сортови семена на аспержи зеленикаво - виолетови има в пакетче от Франчи). Норма за сеитба: О..
Професионален Черен клипс щипка за домати и поддържане на оранжерийни култури диаметър 23 мм
Професионален магазин Semenata Shop с удоволствие представя един незаменим помощник във всяко стопанство - клипс щипка за домати и поддържане на оранж..
3,50 лв.
Професионален магазин Semenata Shop с удоволствие представя един незаменим помощник във всяко стопанство - клипс щипка за домати и поддържане на оранж..

В нашия оторизиран сайт за висококачествени семена на цветя, плодове и зеленчуци искаме да представим една категория, която представлява семена на един от така наречените луксозни зеленчуци, които впечатляват не само с вкус, но и с високо витаминозно съдържание. Под тази категория ще откриете голямо разнообразие на семена на изключителният зеленчук, какъвто са именно Аспержите. 

Известен с множество наименования - от “кралски”, до “луксозен” и “благороден”, поради специалното внимание, което изисква за своето отглеждане, аспержите са изключително вкусен и полезен зеленчук. Представляват продълговати месести филизи, с крехка текстура, пъпковидни глави, къси прилепнали листенца и заострен връх. На дължина достигат до 20 см. Те са част от семейство Лилии, многогодишни са и са снабдени и с многобройни лечебни свойства. 

Историята им датира още от Древността, където с нетрадициония си вкус и лечебни свойства са били известни по Средиземноморието. Популяризирани са отново през 18 век във Франция от Краля Слънце - Луи XIV. Той остава толкова впечатлен от специфичния им вкус, че заповядва да се намери метод, по който малките пръчици да бъдат отглеждани целогодишно. По този начин интересният зеленчук получава едно от наименованията си, а именно “кралски зеленчук”. 

Съществуват хиляди видове аспержи, около 3000,  но годните за консумация са са само три вида - зелени, бели, виолетови. Най-често срещаните си остават обаче зелените аспержи. Смята се, че са и най-хубавите за приготвяне.

Освен с невероятен вкус, предназначен за ценители, аспержите са снабдени и с богат хранителен състав. Зеленчукът е много добър източник на витамини.

Именно солидното количество витамин C, в интересна комбинация с витамин A, правят аспержите едно мощно средство за възстановяване на организма след студените месеци. 

Като допълнение, аспержите са богати на кaлций, кaлий, нaтрий, мед и желязо. Освен това, притежават богат набор диетични фибри и имат силно изразено диуретично, противогъбично и противовъзпалително действие. 

“Кралският зеленчук” често е основен избор на хора, които се стремят към диетичен и здравословен начин на живот, защото е полезен източник на протеин и притежава малко калории. В 100 грама аспержи се намират около 20 калории и 2 грама протеин. 

Аспержите може да се консумират по много начини. Предпочитаната им консумация е в сурово състояние, като пръчиците стават неустоими, овкусени с малко зехтин, потопени в разтопено масло или сметана, всичко е в зависимост от вкусовите предпочитания. Друго предложение за кулинарно приложение на аспержите са бланширана, задушени в масло или приготвени на пара.

Могат да бъдат поднесени с множество добавки, с които правят успешно и вкусно съчетание, като сос с къри, сос с горчица, манго, синьо сирене и орехи. 

С богатото си кулинарно приложение, отличен хранителен състав, множество лечебни свойства и нетрадиционен, ясно изразен вкус и аромат, аспержите заслужено са си спечелили популярност на един предпочитан зеленчук, който би впечатлил всеки ценител.

Популярни производители
Semenata.bg © 2021