МЕНЮ
КОШНИЦА

Аспержи семена

Аспержи семена на едно деликатесно растение с уникален вкус и множество ползи - Зеленикаво - виолетови
Най-продаван
Разфасовка / брой семена: 2,5 гр. семена на аспержи има в една опаковка на фирма Franchi. ..
3.50 лв.
Консумирането на качествени и вкусни плодове и зеленчуци носи наслада за тялото и душата, ..
2.40 лв.
Щипки за домати и краставици в оранжерия и в градината Ф23 мм представени от Севън Сийдс Щипки за домати и краставици в оранжерия и в градината Ф23 мм представени от Севън Сийдс
Най-продаван
Разнообразието от растения и култури в градината може да бъде впечатляващо. Прекрасните ре..
4.50 лв.
Показани от 1 до 3 от 3 (1 страници)

В нашия оторизиран сайт за висококачествени семена на цветя, плодове и зеленчуци искаме да представим една категория, която представлява семена на един от така наречените луксозни зеленчуци, които впечатляват не само с вкус, но и с високо витаминозно съдържание. Под тази категория ще откриете голямо разнообразие на семена на изключителният зеленчук, какъвто са именно Аспержите. 

Известен с множество наименования - от “кралски”, до “луксозен” и “благороден”, поради специалното внимание, което изисква за своето отглеждане, аспержите са изключително вкусен и полезен зеленчук. Представляват продълговати месести филизи, с крехка текстура, пъпковидни глави, къси прилепнали листенца и заострен връх. На дължина достигат до 20 см. Те са част от семейство Лилии, многогодишни са и са снабдени и с многобройни лечебни свойства. 

Историята им датира още от Древността, където с нетрадициония си вкус и лечебни свойства са били известни по Средиземноморието. Популяризирани са отново през 18 век във Франция от Краля Слънце - Луи XIV. Той остава толкова впечатлен от специфичния им вкус, че заповядва да се намери метод, по който малките пръчици да бъдат отглеждани целогодишно. По този начин интересният зеленчук получава едно от наименованията си, а именно “кралски зеленчук”. 

Съществуват хиляди видове аспержи, около 3000,  но годните за консумация са са само три вида - зелени, бели, виолетови. Най-често срещаните си остават обаче зелените аспержи. Смята се, че са и най-хубавите за приготвяне.

Освен с невероятен вкус, предназначен за ценители, аспержите са снабдени и с богат хранителен състав. Зеленчукът е много добър източник на витамини.

Именно солидното количество витамин C, в интересна комбинация с витамин A, правят аспержите едно мощно средство за възстановяване на организма след студените месеци. 

Като допълнение, аспержите са богати на кaлций, кaлий, нaтрий, мед и желязо. Освен това, притежават богат набор диетични фибри и имат силно изразено диуретично, противогъбично и противовъзпалително действие. 

“Кралският зеленчук” често е основен избор на хора, които се стремят към диетичен и здравословен начин на живот, защото е полезен източник на протеин и притежава малко калории. В 100 грама аспержи се намират около 20 калории и 2 грама протеин. 

Аспержите може да се консумират по много начини. Предпочитаната им консумация е в сурово състояние, като пръчиците стават неустоими, овкусени с малко зехтин, потопени в разтопено масло или сметана, всичко е в зависимост от вкусовите предпочитания. Друго предложение за кулинарно приложение на аспержите са бланширана, задушени в масло или приготвени на пара.

Могат да бъдат поднесени с множество добавки, с които правят успешно и вкусно съчетание, като сос с къри, сос с горчица, манго, синьо сирене и орехи. 

С богатото си кулинарно приложение, отличен хранителен състав, множество лечебни свойства и нетрадиционен, ясно изразен вкус и аромат, аспержите заслужено са си спечелили популярност на един предпочитан зеленчук, който би впечатлил всеки ценител.