МЕНЮ
КОШНИЦА

Лапад семена

Качествени семена на Лапад  - Rumex patientia или още Лупош
Най-продаван
Разфасовка / брой семена: 0,5 гр. (около 175 бр. семена) Норма за сеитба: На 1 дка се за..
1.70 лв.
Искате ли да обогатите градината си с повече листни зеленчуци с прекрасен вкус и качество?..
1.79 лв.
Щипки за домати и краставици в оранжерия и в градината Ф23 мм представени от Севън Сийдс Щипки за домати и краставици в оранжерия и в градината Ф23 мм представени от Севън Сийдс
Най-продаван
Разнообразието от растения и култури в градината може да бъде впечатляващо. Прекрасните ре..
4.50 лв.
Показани от 1 до 3 от 3 (1 страници)

Лападът е сред най-разпространените зеленолистни, които се срещат по нашите ширини. Цъфти през пролетта и се нарежда сред първите свежи зеленчуци, които освежават градината, редом с копривата и спанака. 

Изключително непретенциозен, високо устойчив и много полезен, това са общите характеристики на този страхотен листен зеленчук, който крие в себе си множество свойства и се нарежда достойно сред останалите зеленолистни, като една от най-здравословните храни. 

Лападът е многогодишно тревисто растение, което се причислява към семейство Лападови. Популярността му идва още от Древността, където се ползвал, като диуретик и като освежаващо средство. Според легендите, именно лападът служел за спасение от ужасяващи жеги на римските войници, по време на техните военни проходи. 

Ацтеките го наричали “atlinan" и "axixpatlic ztic", които буквално се превеждат “майка му е водата” и “жълто уринарно средство”. Тези две наименования се появили заради разпространението на листното растение до реки и потоци и от важното му качество на диуретик. 

Другото му популярно свойство в древността било върху рани и язви. Корените и листенцата на листния зеленчук се смилали и успешно се използвали върху кожата.

Едва през Средновековието, в Западна Европа, лападът започнал да придобива и друга популярност, различна от тази на билка, хората започнали да го включват в ястия. 

Лападът е зеленолистен пролетен зеленчук, който се отглежда като листен зеленчук и притежава множеството полезни свойства на зеленолистните. Често бива оприличен на друг вид от семейство Лападови, а именно Киселец. Прилича му по външни белези, но киселия вкус ги разграничава. 

Листенцата на лапада са сочни, вкусни и притежават разнообразен хранителен състав. 

Полезният листен зеленчук е страхотен източник на  Витамин А, витамините от група B - В1, В2, В3, В6, В9 и витамин C. Доказано, е че при консумация на зеленчука, веднага при беритба, съдържанието на витамин C в листенцата му е 75 мг %, а като преминат няколко часа рязко намаля до 16 мг%.

Този зеленчук се характеризира с високо количество въглехидрати, белтъчини, целулоза и фолиева киселина. Съдържа богат набор и от микроелементи - желязо, калций, калий, фосфор и натрий. 

Химичният му състав сформира лапада, като една от най-препоръчителните храни за вегетарианци, вегани или хора, които постят. Причината, е че замества успешно месните храни и балансира хранителния режим. Особено подходящ е през пролетния сезон, когато липсата на някои хранителни вещества се усеща най-силно. 

В състава на лапада няма никакво наличие на мазнини, което го прави правилният избор за хора, които спазват диетичен хранителен режим.

Може да се консумира на салати, супи, комбинира се добре с месни и рибни ястия, с ориз и картофи. От лапада се правят сосове, сарми с лапад, съществуват и популярни рецепти на баница с лапад.

Още една причина да консумирате лапада, е че той е зеленчукът, който не променя своите вкусовите качества след термична обработка. 

Под тази категория на нашия онлайн магазин, вие ще откриете специално подбрани сортове семена на един от най-здравословните пролетни листни зеленчуци, а именно Лапад.