Вашата кошница е празна!
Лападът е сред най-разпространените зеленолистни, които се срещат по нашите ширини. Цъфти през пролетта и се нарежда сред първите свежи зеленчуци, които освежават градината, редом с копривата и спанака.
Изключително непретенциозен, високо устойчив и много полезен, това са общите характеристики на този страхотен листен зеленчук, който крие в себе си множество свойства и се нарежда достойно сред останалите зеленолистни, като една от най-здравословните храни.
Лападът е многогодишно тревисто растение, което се причислява към семейство Лападови. Популярността му идва още от Древността, където се ползвал, като диуретик и като освежаващо средство. Според легендите, именно лападът служел за спасение от ужасяващи жеги на римските войници, по време на техните военни проходи.
Ацтеките го наричали “atlinan" и "axixpatlic ztic", които буквално се превеждат “майка му е водата” и “жълто уринарно средство”. Тези две наименования се появили заради разпространението на листното растение до реки и потоци и от важното му качество на диуретик.
Другото му популярно свойство в древността било върху рани и язви. Корените и листенцата на листния зеленчук се смилали и успешно се използвали върху кожата.
Едва през Средновековието, в Западна Европа, лападът започнал да придобива и друга популярност, различна от тази на билка, хората започнали да го включват в ястия.
Лападът е зеленолистен пролетен зеленчук, който се отглежда като листен зеленчук и притежава множеството полезни свойства на зеленолистните. Често бива оприличен на друг вид от семейство Лападови, а именно Киселец. Прилича му по външни белези, но киселия вкус ги разграничава.
Листенцата на лапада са сочни, вкусни и притежават разнообразен хранителен състав.
Полезният листен зеленчук е страхотен източник на Витамин А, витамините от група B - В1, В2, В3, В6, В9 и витамин C. Доказано, е че при консумация на зеленчука, веднага при беритба, съдържанието на витамин C в листенцата му е 75 мг %, а като преминат няколко часа рязко намаля до 16 мг%.
Този зеленчук се характеризира с високо количество въглехидрати, белтъчини, целулоза и фолиева киселина. Съдържа богат набор и от микроелементи - желязо, калций, калий, фосфор и натрий.
Химичният му състав сформира лапада, като една от най-препоръчителните храни за вегетарианци, вегани или хора, които постят. Причината, е че замества успешно месните храни и балансира хранителния режим. Особено подходящ е през пролетния сезон, когато липсата на някои хранителни вещества се усеща най-силно.
В състава на лапада няма никакво наличие на мазнини, което го прави правилният избор за хора, които спазват диетичен хранителен режим.
Може да се консумира на салати, супи, комбинира се добре с месни и рибни ястия, с ориз и картофи. От лапада се правят сосове, сарми с лапад, съществуват и популярни рецепти на баница с лапад.
Още една причина да консумирате лапада, е че той е зеленчукът, който не променя своите вкусовите качества след термична обработка.
Под тази категория на нашия онлайн магазин, вие ще откриете специално подбрани сортове семена на един от най-здравословните пролетни листни зеленчуци, а именно Лапад.