Меню
Каталог
Филтър
Цена
лв. лв.
Марка
27
16
Семена
Кога се засява
123
124
125
134
Особености на растението
52
Цъфтеж/Беритба
81
82
83
84
85
Цвят на плода/цвета
91
Начин на засяване
29
Дълговечност
103
Място на отглеждане
104
Необходимост от опора
108
Нужда от поливане
109
110
Необходимост от светлина
113
112
Зимоустойчивост
114
Височина на растението
67
Предназначение на плода/цвета
32
Рейтинг
1
2
3
4
5

Лапад семена

Изглед:
Покажи:
Ред:
Качествени семена на Лапад  - Rumex patientia или още Лупош
Разфасовка / брой семена: 0,5 гр. (около 175 бр. семена) Норма за сеитба: На 1 дка се засяват между 1,5 кг – 2 кг семена. Реколта: Прибир..
1,50 лв.
Разфасовка / брой семена: 0,5 гр. (около 175 бр. семена) Норма за сеитба: На 1 дка се засяват между 1,5 кг – 2 кг семена. Реколта: Прибир..
Професионален Черен клипс щипка за домати и поддържане на оранжерийни култури диаметър 23 мм
Професионален магазин Semenata Shop с удоволствие представя един незаменим помощник във всяко стопанство - клипс щипка за домати и поддържане на оранж..
3,50 лв.
Професионален магазин Semenata Shop с удоволствие представя един незаменим помощник във всяко стопанство - клипс щипка за домати и поддържане на оранж..

Лападът е сред най-разпространените зеленолистни, които се срещат по нашите ширини. Цъфти през пролетта и се нарежда сред първите свежи зеленчуци, които освежават градината, редом с копривата и спанака. 

Изключително непретенциозен, високо устойчив и много полезен, това са общите характеристики на този страхотен листен зеленчук, който крие в себе си множество свойства и се нарежда достойно сред останалите зеленолистни, като една от най-здравословните храни. 

Лападът е многогодишно тревисто растение, което се причислява към семейство Лападови. Популярността му идва още от Древността, където се ползвал, като диуретик и като освежаващо средство. Според легендите, именно лападът служел за спасение от ужасяващи жеги на римските войници, по време на техните военни проходи. 

Ацтеките го наричали “atlinan" и "axixpatlic ztic", които буквално се превеждат “майка му е водата” и “жълто уринарно средство”. Тези две наименования се появили заради разпространението на листното растение до реки и потоци и от важното му качество на диуретик. 

Другото му популярно свойство в древността било върху рани и язви. Корените и листенцата на листния зеленчук се смилали и успешно се използвали върху кожата.

Едва през Средновековието, в Западна Европа, лападът започнал да придобива и друга популярност, различна от тази на билка, хората започнали да го включват в ястия. 

Лападът е зеленолистен пролетен зеленчук, който се отглежда като листен зеленчук и притежава множеството полезни свойства на зеленолистните. Често бива оприличен на друг вид от семейство Лападови, а именно Киселец. Прилича му по външни белези, но киселия вкус ги разграничава. 

Листенцата на лапада са сочни, вкусни и притежават разнообразен хранителен състав. 

Полезният листен зеленчук е страхотен източник на  Витамин А, витамините от група B - В1, В2, В3, В6, В9 и витамин C. Доказано, е че при консумация на зеленчука, веднага при беритба, съдържанието на витамин C в листенцата му е 75 мг %, а като преминат няколко часа рязко намаля до 16 мг%.

Този зеленчук се характеризира с високо количество въглехидрати, белтъчини, целулоза и фолиева киселина. Съдържа богат набор и от микроелементи - желязо, калций, калий, фосфор и натрий. 

Химичният му състав сформира лапада, като една от най-препоръчителните храни за вегетарианци, вегани или хора, които постят. Причината, е че замества успешно месните храни и балансира хранителния режим. Особено подходящ е през пролетния сезон, когато липсата на някои хранителни вещества се усеща най-силно. 

В състава на лапада няма никакво наличие на мазнини, което го прави правилният избор за хора, които спазват диетичен хранителен режим.

Може да се консумира на салати, супи, комбинира се добре с месни и рибни ястия, с ориз и картофи. От лапада се правят сосове, сарми с лапад, съществуват и популярни рецепти на баница с лапад.

Още една причина да консумирате лапада, е че той е зеленчукът, който не променя своите вкусовите качества след термична обработка. 

Под тази категория на нашия онлайн магазин, вие ще откриете специално подбрани сортове семена на един от най-здравословните пролетни листни зеленчуци, а именно Лапад. 

Популярни производители
Semenata.bg © 2021