МЕНЮ
КОШНИЦА

Кейл семена

Сортови семена на зеле Кейл с гладки листа ще ви осигури богата късна реколта от този стра..
2.40 лв.
Разфасовка / брой семена: В една опаковка има пакетирани 6 гр. семена на Кейл.  Норма за..
2.40 лв.
Щипки за домати и краставици в оранжерия и в градината Ф23 мм представени от Севън Сийдс Щипки за домати и краставици в оранжерия и в градината Ф23 мм представени от Севън Сийдс
Най-продаван
Разнообразието от растения и култури в градината може да бъде впечатляващо. Прекрасните ре..
4.50 лв.
Показани от 1 до 3 от 3 (1 страници)

Под тази категория в нашия онлайн магазин ще намерите разнообразие от семена на култивираното листно зеле, характеризиращо се с висока декоративна стойност и квалифицирано от специалисти, като “суперхрана”, а именно къдравото зеле Кейл. 

Кейлът е зеленолистно растение, роднина на дивото зеле, част от семейство Кръстоцветни. Името му идва от немската дума Kohl, датското име kål или шотландското càl, които са събирателни наименования на всички видове зеле. Основната  характеристика на кейла, е че този вид зеле не образува глава, а само листна маса. Листенцата му са къдрави, плътни и оцветени в зелени багри. 

Смята се, че това листно зеле датира още от Древността, като в Древен Рим и Древна Гърция е било силно разпространено. Днешно време се култивира основно в САЩ, където е било представено през 17 век. Висока популярност има в Северна Германия, както и в Шотландия. Интересен факт, е че в Шотландия кейлът е станал станал дотолкова част от местната култура, че е включен в израз, който гласи следното “Да избягваш кейла си”, което означава на местен диалект да не се чувстваш добре и това да е причина да не ядеш. 

Кейлът е зеленолистният зеленчук с изключително богато хранително съдържание, което му е спечелило наименованието (приза) “супехрана”.В съдържанието му се съдържа истински коктейл от витамини, като витамин A, витамините от група B, витамин C и витамин К, и жизненоважни минерали, като калций, калий, желязо, мед, фосфор и магнезий. 

Всъщност, кейлът е зеленолистното, което предоставя най-лесно усвоим калций на човешкия организъм. Освен това, жизненоважния елемент се съдържа в листното зеле в по-голямо количество, отколкото в млякото. 

Консумацията му може да снабди организма и с друг важен микроелемент - желязото, повече отколкото консумация на говеждо месото. Това е и причината за друго интересно наименование на кейла, а именно “новото говеждо месо”. 

Ударната комбинация от витамини и минерали мигновено нарежда кейла в една от най-добрите храни за зимните сезони, защото консумацията му укрепва имунитета, което от своя страна прави организма много по-издръжлив на настинки през студените месеци.

В съдържанието на зеленолистния магьосник се открояват и фибри, които пък оказват страхотно действие върху храносмилането. Като финално полезно допълнение, кейлът е страхотен източник на антиоксиданти, като съдържа впечатляващият брой от поне 45 антиоксиданта и е източник на един от основните антиоксиданта за растенията, а именно глутатионът. 

Освен изключително полезна, тази '’суперхрана” има и широко разпространение в кулинарията. Зеленчукът е много подходящ за салати, супи, като гарнитура и дори като чипс. 
Идеята за чипса е толкова интересна и полезна, че решихме да ви споделим една бърза и лесна рецепта. 

Необходимите съставки са 100 грама листа от кейл, сол и зехтин. Важно е да се отбележи, че не трябва да се пресолява зеленчука, тъй като зеленолистното е снабдено с естествена соленост. Листенцата трябва да се измият и да се накъсат на по-едри парченца, след като се подсушат. Стъблата се премахват. Листата се овкусяват със зехтин и сол, като отново обръщаме внимание, че трябва да се внимава със солта. По желание може да се добави и пипер.

Имате нужда от подходяща тава, която да покриете с хартия за печене и върху нея да разпределите равномерно вече овкусените листенца. Важно е тавата да е достатъчно широка, за да има достатъчно разстояние между кейлчетата.

Фурната се загрява на 150 градуса и вече приготвената тава се поставя вътре. За приготвяне на полезния чипс са необходими около 10 минутки. Препоръчително е кейлът да се наблюдава внимателно, докато листенцата потъмнеят и не придобият тъмнозелен цвят. Това е достатъчна индикация, че листенцата са станали достатъчно крехки и хрупкави, и са готови за консумация. 

Кейлът се цени и заради високата си декоративна стойност. Плътните му листа се използват за декорация на множество букети.