МЕНЮ
КОШНИЦА

Семена на силни медоносни растения Фацелия Танацетифолия (Phacelia tanacetifolia) представени от Севън Сийдс

Семена на силни медоносни растения Фацелия Танацетифолия (Phacelia tanacetifolia) представени от Севън Сийдс
Семена на силни медоносни растения Фацелия Танацетифолия (Phacelia tanacetifolia) представени от Севън Сийдс

Опции

Купи

Сортови семена на силни медоносни растения Фацелия Танацетифолия (латинско име Phacelia tanacetifolia) са добре познати сред опитните пчелари в страната. Красивите цветя са истински магнит за пчелите, затова се отглеждат от производители на мед в цялата страна.

Фацелията е едногодишно тревисто медоносно растение. На височина достига около 50 – 80 см. Отглеждането на растението не изисква специални грижи. Фацелията се адаптира много добре към различни условия, като качество на почвата и температури. Сред най-важните предимства на Фацелията е, че не се нуждае от косене или редовно поливане. Към качествата на красивото медоносно растение ще добавим още и обилен цъфтеж и способността да се самозасява. 

Засяване на семена на медоносните силни растения Фацелия

Планирайте извършването на сеитбата на сортовите семена от медоносните силни растения Фацелия през пролетта, в периода края на Март – началото на Май. Растенията са силно устойчиви на различни температури, но се препоръчва да извършвате сеитбата след стабилно покачване на температурата на почвата над 2 С градуса. Оптималните температури са около 15 – 25 С градуса. Семената на Фацелията покълват за около 2 – 3 седмици в зависимост от условията. 

Макар, че растенията силни медоносни могат да се отглеждат върху всякакви почви, няма съмнение, че най-добрият избор за получаване на обилен цъфтеж е сеитба върху плодородни почви. Засявайте семената на дълбочина около 2 -3 см. Валирайте почвата след сеитба. За улеснение на процесът по засяване семената често се смесват с пясък в съотношение 1 част семена – 3 пясък.

Сеитбената норма за 700 – 1250 кв. м. е около 1 кг семена. Предлагаме ви богат избор от разфасовки за засяване на терени с различна площ.

Откъм светлина силното медоносно растение Фацелия Танацетифолиа вирее най-добре на слънчеви терени. Сенчестите места трябва да се избягват. Засятите площи с Фацелия имат сравнително ниска устойчивост на газене. 

Фацелията медоносна се отглежда с успех в цялата страна. Растенията са едногодишни. Не издържат на отрицателни температури. Най-успешната схема за сеитба съветва да прилагате редово засяване с разстояние между отделните редове около 20 см. 

Най-голямото качество на растението Фацелия е неговата висока медоносност. При оптимални условия може да очаквате добив от около 35 кг мед от 1 декар площ с Фацелия. Пчеларите ценят високо медоносните качества на растението – 1 декар засят с Фацелия се счита за достатъчно количество за 1 пчелен кошер. 

Интересен подход, който прилагат опитните пчелари, които отглеждат силни растения медоносни Фацелия е да засяват растенията на етапи. По този начин се постига последователност в цъфтежа на различните площи и цялостно удължаване на цъфтежния период. При нужда може да подхранвате насажденията с комбиниране торове за постигане на още по-обилен цъфтеж.

Колко време след сеитба може да очаквате реколта от буен цъфтеж на медоносните растения?

Фацелията цъфти след около 40 – 45 дни от сеитба на семената. Цветовете на красивото медоносно растение са обагрени в светло синьо и лилаво. Листата са последователно наредени с переста форма.

Фацелията съчетава красота и нежност с много полезност. Ако все още не сте се убедили, че си заслужава да отглеждате тези растения, нека споделим още:

 • Непретенциозни и не изискват допълнителни грижи, като косене, автоматизирано поливане и торене
 • Имат способността да се самозасаждат
 • Облагородяват почвите, на които виреят
 • Предпазват околните насаждение от вредители

Набавете си качествени сортови семена на Фацелия още сега. 

 • Норма за сеитба: 100 грама семена на силните медоносни растения Фацелия са достатъчни за около 70-125 кв.м площ. 500 гр.(350 - 625 кв.м), 1 кг (700 - 1250 кв.м), 10 кг (7 - 12,5 дка).
 • Осветеност на терена: Растенията се нуждаят от слънчево място.
 • Необходимост от поливане: Най-добри резултати има при редовно напояване. Растението е сравнително сухоустойчиво.
 • Почвени условия: Медоносните силни растения Фацелия предпочитат плодородна почва.
 • Устойчивост при ниски температури: Растението не е студоустойчиво.
 • Период на сеитба: От края на март до май.
 • Температура на почвата при сеитба: При 15-25 градуса, но не и под 2 градуса по Целзий.
 • Период за покълване: Две до три седмици. 

Съдържание:

100% семена на силни медоносни растения Фацелия Танацетифолия - Phacelia tanacetifolia се съдържат в опаковките.

Разфасовки: 100 гр., 500 гр., 1 кг, 10 кг са достъпните за поръчка онлайн разфасовки от семена на медоносни растения в каталога на Севън Сийдс

Тревни смески
За слънце или сянкаСлънце
Устойчивост на утъпкванеСредна
СухоустойчивостВисока

Напишете отзив

Моля влезте или се регистрирайте за да напишете Вашият отзив