МЕНЮ
КОШНИЦА

Семена от домати Амати - ранен сорт с отлични вкусови качества

Домати Амати от Севън сийдс ООД
Семена от домати Амати - ранен сорт с отлични вкусови качества

Опции

Купи

Търсите ли сорт домати, които се отличават с голяма резистентност на заболявания, висока кълняемост на семената и прекрасни вкусови качества? Холандският хибрид червени домати Амати F1 притежава съвкупност от качества, които се ценят високо особено от производителите и износителите на домати.

Представяме ви семена на хибрида Амати F1 за ранно доматопроизводство. Разсадът за доматите може да се подготви още през най-студените месеци на годината – януари и февруари на закрито, за да разполагате със здрави и устойчиви растения за засаждане през пролетта. Амати F1 са индетерминантен вид. Растенията стават високи, поради което сортът се отглежда на конструкци или колчета, както в парници и оранжерии от израелския полиетилен, така и на открито.

Вегетацията продължава около 110 дни. Разсадът се засажда на открито в периода -  края на март – края на април, когато температурите навън започнат да се покачват. Растенията са с отворен хабитус, което обещава дълъг период на плододаване. За да получите оптимални резултати следвайте схемата на засаждане за разстояние от 40 - 50 см едно от друго в реда и 80 - 120 см между отделните редове.

Плодовете, които се получават от Амати са средно големи с тегло около 180 - 220 грама. Доматите са червени на цвят с обла форма. Притежават прекрасен аромат, вкус и сочност. Имат средна твърдост и отлична съхраняемост. Сортът е много подходящ за износ и търговия, защото доматите се транспортират добре като запазват качествата и вида си. Почитателите на този плод оценят високо вкуса и аромата им за директна консумация в салати и ястия. Доматите се използват и в консервната промишленост за направата на сосове, сокове, пюре и много други.

Амати F1 е хибрид, който си заслужава да отглеждате поради силната му резистентност на много от най-упоритите и увреждащи реколтата заболявания, като листна плесен, тютюнево мозаечен вирус, нематода, вертицилиум и др. Доматите са едногодишни светлолюбиви растения, които ще осигурят добра реколта при редовно поливане и подхранване с подходящи торове минерални за зеленчуци.

Сорт Амати F1 е страхотен избор за начинаещи градинари, защото растенията са здрави и устойчиви, плодовете са вкусни, а събирането на реколтата е продължително и задоволяващо.

В прясно състояние Амати F1 придават прекрасен вкус на салати и сокове. С тях успешно се приготвят ястия с месо, ориз,  картофи и други зеленчуци. 
Родината на този любим плод - домата е Южна Америка. Днес са познати и култивирани повече от 10 000 сорта домати в различни цветове, размери, време за зреене и много други.

Съществуват както жълти, така и черни домати и разбира се, класическите червени и розови. Доматите могат да се консумират както зрели, така и в ранна възраст, когато са още зелени за приготвяне на консерви и интересно сладко от зелени доматчета.

Качествата им в кулинарията са добре известни. Затова ще споделим няколко интересни факта за доматите и доматения сок, които може би ще ви изненадат. Например, доматен сок може да се използва за почистване на медни изделия благодарение на високата степен на киселинност в плодовете, които премахват натрупания меден оксид. 

Доматеният сок се използва и за обезмирисяване, например за неутрализиране на миризма от животни, като домашни любимци, скункс и др. Този любим плод има свой празник наречен Томатина в Испания. В разгара на празника La Tomatina се провежда бой с домати – замерване със зрели плодове.

Норма за сеитба: 3000 растения в дка

Период на сеитба: В периода 15 януари - 25 февруари.

Период на разсаждане: В периода 25 март - 20 април готовият разсад може да се изнесае на открито.

Схема на отглеждане: 80-120 сантиметра от ред до ред и на 40-50 сантиметра от растение до растение.

Вегетация: До 110 дни.

Разфасовка: 15 бр. семена домати ранни сортове Амати се съдържат в една опаковка

Семена
Кога се засяваЯнуари, Февруари
Особености на растениетоХибридни сортове
Цъфтеж/БеритбаАприл, Май
Цвят на плода/цветаЧервен цвят
Начин на засяванеОтглеждане чрез разсад
ДълговечностЕдногодишно растение
Място на отглежданеОтглеждане на закрито, Отглеждане на открито
Необходимост от опораОтглеждане на конструкция
Нужда от поливанеУмерено поливане
Необходимост от светлинаСветлолюбив вид
ЗимоустойчивостНезимоустойчиво растение
Височина на растениетоИндетерминантен вид (високорастящ при домати)
Предназначение на плода/цветаПрясна консумация, Консервиране
Устойчивост на болестиФузариум, Вертицилиум, Нематода, Листна плесен, Мозаечен вирус (Тютюнево мозаечен вирус или Мозайка)

Напишете отзив

Моля влезте или се регистрирайте за да напишете Вашият отзив