МЕНЮ
КОШНИЦА

Семена на главеста целина (глави) Прага - полезният зеленчук за костите и ставите

Семена на главеста целина (глави) Прага - полезният зеленчук за костите и ставите - Целина семена с отлична цена: 1.40 лв.
Семена на главеста целина (глави) Прага - полезният зеленчук за костите и ставите

Опции

Купи
  • Разфасовка / брой семена: 2 гр. (5000 - 6000 бр. семена)
  • Норма за сеитба: 20 гр. семена на главеста целина сорт Прага са достатъчни за засяване на един декар площ. 
  • Реколта: 3 - 4 тона от декар. 
  • Период на сеитба: Семената можете да засеете в периода Март - Април.
  • Период на разсаждане: Май
  • Схема на отглеждане: Предварително се приготвят разсадите, които после се засаждат в редове с разстояния: 40 - 50 см / 30 - 40 см. Предпочита средно влажна почва и по-прохладен климат.
  • Вегетация: 110 - 130 дни.
  • Характеристики на плода: Образува кореноплод (популярен като корен или глави на целина), който е кръгъл. В диаметър може да достигне повече от 10 см. Цветът на кората е жълтеникавобяла. Главата на целната е леко разширена в долната част. Месестата част не е много твърда и има бял до кремавобял цвят. 

Интернет магазин за сортови семена semenata.bg Ви предлага селекция семена на главеста целина сорт Прага. Това двугодишно растение е от сем. Сенникоцветни и произлиза от Средиземноморието. Известно е също като кервиз (листна целина). През първата година развива листна маса и кореноплод, а през втората цветоносно стъбло и семена. При продължително засушаване или ниски температури има опасност да образува цветене още през първата година.

Главестата целина има високо съдържание на етерични масла, на които дължи силния си аромат. Богатото на витамини (С, провитамин А /каротин/, В1, В2, РР), микроелементи (желязо, фосфор, натрий, калий, магнезий, йод, фитонциди), захари и белтъчини, зеленчуково растение се използва най-често като подправка за супи, маринати, ястия с месо (задължителна подправка за вкусно телешко варено). Използват се както корена, така и листата.

Целината е полезна за костите и ставите и се препоръчва за употреба при остеопороза, шипове и др. заболявания. Участва в множество природни лекове в комбинация с билки, зеленчуци, дори кисело мляко.

Главестата целина намира широко приложение във фитотерапията. Нейните корени съдържат амини, аспарагин, глутамин, манит, пентозан, скорбяла, тирозин, холин и др. Целината на глави или кервиз се отглежда чрез разсад. Сортовите семена на целина Прага трябва да се засеят в средата на месец Март - Април, а разсаждането препоръчваме да се извършва след около 60 дни в средата на месец Май. За покълването е необходима температура от поне 10 градуса по Целзий и редовно овлажняване на почвата.

На вече поникналите растения е необходимо да осигурите много светлина за правилното им развитие. Когато се появят 2-3 листа, целината за глави е готова за пикиране. Пикираните растения дръжте на по-хладно поради опасност от стрелкуване и изнежване на стъблата. Когато растенията са на 4-5 листа се засаждат на постоянното им място. Корените е добре да се съкращават с около 1/3, а листата наполовина. Разстоянието между редовете препоръчваме да бъде 40-50 см, а в реда между растенията – около 30 см.

Главестата целина се тори с подходящи минерални торове при богати на органични вещества почви. Бавният растеж на главестата целина изисква мястото редовно да се почиства от плевели, да се окопава и растенията да се загърлят. Този зеленчук е студоустойчив и влаголюбив, което предполага изискване за редовно поливане и недопускане на засушаване.

Семена
Кога се засяваМарт, Април
Особености на растениетоДиректни сортове
Цъфтеж/БеритбаЮни, Юли, Август
Цвят на плода/цветаБял, Жълт
Начин на засяванеДиректна сеитба, Отглеждане чрез разсад
ДълговечностДвугодишно растение
Място на отглежданеОтглеждане на открито
Необходимост от опораОтглеждане без конструкция
Нужда от поливанеУмерено поливане
Необходимост от светлинаСенкоиздръжливо, Светлолюбив вид
ЗимоустойчивостЗимоустойчиво растение
Височина на растението10 - 40 см
Предназначение на плода/цветаПрясна консумация, Консервиране, Лечебни цели

Напишете отзив

Моля влезте или се регистрирайте за да напишете Вашият отзив