МЕНЮ
КОШНИЦА

Медицинска Лайка семена - Matricaria chamomilla представена чрез Севън сийдс ООД

Семена на медицинска Лайка - Matricaria chamomilla - Лайка семена с отлична цена: 2.49 лв.
Медицинска Лайка семена - Matricaria chamomilla представена чрез Севън сийдс ООД

Опции

Купи

Търсите ли ароматни и полезни растения за билковата ви градина? Медицинската Лайка е прекрасно цвете – билка, което ще ви плени с нежния си аромат и ще придаде нежност и красота в градината с акценти от бели цветчета отстоящи на около 10 – 15 см от земята. Освен с хубостта си, Медицинската Лайка заслужава място в градината ви и заради своите качества като билка. Латинското име на цветето е „Matricaria chamomilla“. В България, лайката е позната още като „Майчина

Билка“, „Полска Лайка“, „Лайкучка“, „Житна Лайка“, Магьосническа Тревичка“ и други. 
Лайката вирее перфектно по нашите ширини. Растението е многогодишно, студоустойчиво и непретенциозно откъм условия на отглеждане. Единственото наистина важно условие, което трябва да осигурите за успешния растеж на Медицинска

Лайка, това е светлината. Растенията се развиват най-добре на най-слънчевите места. 

Лайката се среща в диво състояние на почти всички континенти. Култивирането й и отглеждането й в градината все още не е много популярно, но предимствата, които има като ароматно и полезно растение заслужават вниманието на градинарите, особено за създаване на атрактивна и разнообразна билкова градина или кът. При желание, Медицинската Лайка може да се отглежда и в сандъчета на терасата в достатъчно обширни съдове, разположени на слънчево място. 

Как и кога се засяват семена на Медицинската Лайка представена в каталога на Севън сийдс ООД?

Най-често се прилагат два подхода за засяване. Първият препоръчва засяване на семената през есента в периода Септември – Октомври. При този подход реколтата се получава през следващата година в края на пролетта. 

Вторият начин съветва да засеете семената през месеците Февруари – Март. Тази сеитба се прилага при желан добив през лятото – края на Юни – Юли. 
Засейте семената на дълбочина около 0,5 см. Желателно е да предвидите разстояние от около 20 – 25 см между отделните насаждения. Семената покълват за около 1 – 2 седмици.

Медицинската Лайка е бавно растящо растение. Заредете се с търпение и почиствайте мястото, на сеитба редовно от плевели. 
Лайката вирее на всякакви почви. Най-добри резултати се получават при засяване в добре дренирани почви.  Не е нужно да се подхранва с торове минерални или органични. Поливането трябва да е умерено и да се избягва преовлажняване на почвата.

Най-ценната част от растенията на Медицинската Лайка са цветовете. Те представляват малки съцветия тих кошници с бели венчелистчета и жълта среда. Цветовете са ситни, около 1,5 – 2 см в диаметър. 

Събирането на реколтата се осъществява чрез откъсване на цветовете на ръка или със специализирани инструменти тип гребени. Цветовете се изсушават на сухо и проветриво място, защитено от директна слънчева светлина. Съотношението отрязан цвят към сушен цвят обикновено е 1 кг към 200 грама. 

Медицинската Лайка е растение билка. Има силни противовъзпалителни свойства, което я прави ценна суровина за приготвяне на чайове против стомашни болки и възпаления на стомашно – чревния тракт, болкоуспокояващо средство при зъбобол, ревматични болки и други. Приятният й аромат действа антистресово и се прилага в ароматерапията. Лайката се използва широко и в козметиката в състава на голямо разнообразие от продукти, от шампоани до паста за зъби. В цветовете на Лайката се съдържа ценно етерично масло, флавоноиди, матрицин, азулени, стероли и други.

За засяването на 100 кв. м. площ са нужни около 30 грама семена. 

Разфасовка: 1 гр. семена на лайка Медицинска се съдържат в опаковката, представена чрез Севън сийдс ООД

Семена
Кога се засяваМарт, Април, Май, Юни, Юли
Особености на растениетоДиректни сортове
Цъфтеж/БеритбаЮни, Юли, Август, Септември
Цвят на плода/цветаБял, Жълт
Начин на засяванеДиректна сеитба, Отглеждане чрез разсад
ДълговечностЕдногодишно растение
Място на отглежданеОтглеждане на открито, Отглеждане в саксия и сандъче
Необходимост от опораОтглеждане без конструкция
Нужда от поливанеУмерено поливане
Необходимост от светлинаСветлолюбив вид
ЗимоустойчивостНезимоустойчиво растение
Височина на растението10 - 40 см
Предназначение на плода/цветаЗа изсушаване, Декорация, Лечебни цели

Напишете отзив

Моля влезте или се регистрирайте за да напишете Вашият отзив