МЕНЮ
КОШНИЦА

Люцерна семена

Търсите ли ливадни тревни смески за пасища, които се отглеждат с лекота и осигуряват отлич..
20.70 лв.
Сортови семена на силни медоносни растения Фацелия Танацетифолия (латинско име Phacelia ta..
5.90 лв.
Кой сорт български люцерна е най-подходящ за отглеждане върху терени с повече влага? Семен..
23.30 лв.
Нуждаете ли се от бързорастяща виосокодобивна люцерна за производство на фураж, която се о..
24.75 лв.
Един от начините да се насладите на страхотни резултати в градината е като улесните работа..
48.50 лв.
Разфасовка: 10 гр. Норма за сеитба: За 70-125 квадратни метра са нужни около 100 грама. ..
4.70 лв.
Показани от 1 до 6 от 6 (1 страници)

Онлайн магазин за градината Semenata Bg представя за своите клиенти категория, в която ще бъдат представени едни от водещите сортови семена на люцерна, които се предлагат на българския пазар.
Люцерната е сред най-значимите фуражни култури в страната, поради тази причина всеки едър и дребен производител се нуждае от качествен посевен материал. В тази част на градинския онлайн център ще представим семена с гарантиран произход и разумни цени с възможности за доставка в Асеновград, София, Сандански, Банско, Разлог, Хасково, Димитровград, Пловдив, Варна, Добрич, Шумен, Велико Търново, Ямбол и др. големи и малки населени места в България.

Кога е най-добре да за засее семе от люцерна?

Семето от люцерна се засява най-общо казано напролет (март – май) или в лятно – есенния период (края на август – септември), въпреки, че е възможна на практика сеитба от март до септември. Трябва да знаете, че за да се развиват нормално семенцата, те имат нужда от средна денонощна температура на въздуха около 10 градуса и умерена влага. 
Добре е да се съобразите с особеностите на годината, защото при по-влажна и по-студена пролет съществува риск от късни пролетни слани. Сланите и прекомерната влага могат да затруднят развитието на младата люцерна – част от семето или кълновете могат да изгният или частично да се повредят, а дори напълно да измръзнат (от сланите).  Поради липсата на достатъчно светлина през пролетта кореновата система на люцерните няма възможност да се сгъсти достатъчно добре, което забавя нейното развитие. 

Сланите крият риск и за вече покълнали и развили се растения. При късна пролетна слана може да загине върха на растението, което пък забавя развитието на листната маса и разклоняването на люцерната. Младата люцерна добива по-висока устойчивост на ниски температури, когато създаде три двойки трилистници. 

Особеностите на времето е добре да се имат в предвид особено при райони с по-висока надморска височина или места с микроклиматични особености – покрай реки, язовири, котловини и др. места, при които често се получават слани.

При късна сеитба пък има риск от засушаване и високи температури. При липса на влага семето няма възможност да покълне, това може да доведе до забавяне на развитието, което при повече дъждове в следващите сезони обикновено се компенсира и люцерната наваксва растежа си.

Изисквания към предшественици на люцерните.

Добре е при засяване на семената от люцерна, независимо от сорта, на мястото да не е имало отглеждана бобова култура в последните пет години. След отглеждане на люцерна на дадено място е подходящо да отглеждате полски култури – слънчоглед, пшеница, царевица и др.
Много добри резултати се отчитат при отглеждане на люцерна в/у земеделски земи, в които преди това са се отглеждали зеленчуци (домати, краставици, пипер), царевица, различни сортове на кръмно цвекло, захарно цвекло, картофи и др.

Какви са изискванията на люцерните към почва и почвени условия?

Това е въпрос, който често се задава от клиенти на онлайн магазин Semenata bg. Като цяло люцерната няма особено изискване към почвените условия. Успешно може да я отглеждате на различни видове субстрати, като условието е те да са дълбоки и не много сбити или каменисти, за да може кореновата система на растението да се развие нормално. Добре е киселинността на субстратите да бъде неутрална.

Въпреки това най-добър е резултата при отглеждане в/у дълбоки и плодородни почви, при които подпочвените води са поне на два метра дълбочина.

Как да подготвим почвата за засяване на сортови качествени семена на люцерна?

Имайте в предвид, че Вашата люцерна ще се отглежда на това място за няколко години, поради тази причина е добре да направите дълбока обработка, за да има възможност кореновата система да се развие нормално и в дълбочина. 
Важно е почвата да се почисти от многогодишни плевели, добре е да бъде и добре разрохкана преди посева, за да не затруднява растежа на младите люцерни.

Ако сте се спрели на пролетно засяване на семена от люцерна е добре предходната година през есента да направите дълбока оран. Изорете мястото с подходяща машина на дълбочина от 24 до 28 см. През пролетта преди да сеете семето направете едно или две бранувания и валиране с членест валяк.
Ако сте се спрели на сеене в края на лятото и началото на есента е добре предварително да изорете на по-плитка дълбочина – около 20 см и да дискувате един – два пъти, след това отново валирайте с членест валяк.

Семената на люцерната се засяват плитко на около 2 – 2,5 см, като нормата е от 2 до 4 килограма семе в декар земеделска площ. Ако разполагате със специализирана прецизна сеялка за люцерна и различни видове култури може да използвате около 2 – 2,5 кг семе на декар, а при ръчна сеитба е добре да увеличите нормата на около 3 – 4 кг в дка.
Семената на люцерните са много ситни и поради тази причина се препоръчва ако сеете на ръка да премесите семето с пресят пясък, като е добре да сложите в съотношение 3:1  - 3 части пясък и една част люцернови семена. За по-прецизна сеитба е добре условно да разделите площта на по-малки части и да дозирате семето според тях.

Задължително след засяването е нужно площта да се валира, като е добре да се съобразите с почвените особености и влагата. Не валирайте след дъжд!

Особености при торенето на Люцерната
Много е важно да имате в предвид, че люцерната не понася торене с оборска тор, независимо дали тя е угнила, поради тази причина е добре да торите с минерални торове.

Тази култура има нужда от торене с фосфорни торове, както и торене с микроелемента молибден. Молибденът участва като стимулатор на грудковите бактерии на люцерната, чрез него може да увеличите значително натрупването на каротин и протеини в листната маса, както и стимулира сериозно развитието на кореновата система.

В тази част на градински магазин Semenata Shop ще представим едни от сортовете високодобивна люцерна, които може да отглеждате в Плевен, Горна Оряховица, Златица, Пирдоп, Русе, Разград, Полски Тръмбеш, Враца и др. малки и големи села и градове у нас.

Ще Ви представим семена български на люцерни Приста 3, Плевен, Приста 5, Роли, Виктория, Дунав, Приста 4, Многолистна 1 и много др.

В тази специализирана категория за люцернови семена ще намерите и вносни сортове като известната Джея (Джеа, Геа, Гея, GEA) от Италия, сортове от Франция, Америка, Полша, Нидерландия (Холандия), Китай, Германия и др.
Всички семена са с гарантиран произход и могат да бъдат доставени на разумни цени с куриерски фирми в цяла България.