МЕНЮ
КОШНИЦА

Циния семена

Едногодишно лесно за отглеждане растение с височина 70 см. Многократно цъфти с големи разл..
3.50 лв.
Едногодишно лесно за отглеждане растение с височина 70 см. Цветовете му са с дълги, тънки,..
3.50 лв.
Едногодишно храстовидно растение с височина до 20 см. Има многоброен цъфтеж с ярки цветове..
1.90 лв.
Едногодишно храстовидно растение с височина 15 см. Има многоброен цъфтеж с ярки цветове. П..
3.50 лв.
Добавете повече ведро настроение в градината си с пъстри килими от прекрасната Циния. Наси..
3.50 лв.
Показани от 1 до 5 от 5 (1 страници)

В тази категория на нашия онлайн магазин ще откриете семена на едно от най-пъстрите летни цветя, което ние познаваме по нашите географски ширини, като “оченце” и “лятно лале” -  семена на красивото цветно цвете Циния. Цинията е изключително издръжлива цветна култура, която цъфти през летните месеци в множество багри и е високо ценена при аранжирането и изграждането на цветни фигури. Лятното растение е днес познато по цял свят и се разпространява в поне 20 познати вида, които се отглеждат лесно и успешно в двора и градината, както и в саксии и подходящи сандъчета.

Цинията е едногодишно цвете, част от семейството на Маргаритките (Asteraceae), чиито основни характеристики са дългите стъбла и ярките цветове, в които цветята цъфтят. За родина на “лятното лале” е набедена Северна Америка и в частност Мексико, (като има разпространени видове и в Южна Америка). Съществуват легенди, които описват цинията, като цветето на древното племе Ацтеки, смята се, че използвали цветовете му за украса на храмовете си и често употребявали сока на цветето за своите ритуали. “Лятното лале” е представено на европейския контент през 18-ти век и бързо набира популярност с пъстрите си багри и изразената непретенциозност. Името му е дадено от австрийския учен Карл Линей, в чест на професора по медицински науки Йохан Готлиб Цин, който пренася растението в Европа и го описва в своите учения. Любопитен факт, е че с красивите си цветове, през 18-ти век в Европа цинията си намерила интересно приложение, а именно на моден аксесоар. Жените използвали цветовете й, за да добавят красив акцент към прическите си.

“Лятното лале”се характеризира с красиви цветове и лесно отглеждане. Срещат се ниски видове, със стъбла, които достигат до 20 см, средно високи видове - 30-40 см и високи видове - 70-80 см. Въпреки различните видове, стъблата им винаги са изправени и се разклоняват към върха. Листенцата на цинията са зеленикави на цвят, а формата им може да бъда овална или елипсовидна. На допир са леко лепкави. Разнообразието в размерите се среща и при цветовете  - има видове с по-дребни цветя, които са близо 5 см в диаметър, както има и такива с по-едри  - 15 см в диаметър. Характерно за “оченцето” са пъстрите цветове, в които цъфти - те могат да бъдат червени, бели, жълти, розови, оранжеви, лилави, както и техните нюанси. Има и видове, които цъфтят в микс от багри. Именно с богатото си разнообразие на цветя (от размер до цвят), цинията се използва основно за декоративни цели. Ценена е високо при аранжировки, озеленяване на цветни лехи, изграждане на цветни фигурки, както и за прекрасен пъстър акцент в двора или градината. Често се отглежда и за рязан цвят. 

Размножава се от семена. Приготвя се предварителен разсад в края на месец март, семенцата се сеят на топло и закрито. Когато температурите се покачат и минат опасностите от слани, готовият разсад се засява на постоянно място, на открито, най-често това е в началото на месец май. Препоръчително е да се засее в добре обработена почва, богата на хранителни вещества. Семенцата се утъпкват добре, за да се стимулира техния растеж. Покълват бързо, за период от десет дни до две седмици. 

“Оченцето” не е претенциозно растение, но като представител на летните цветя, толерира много добре топлината и светлината. Оптималният избор на място за неговата постоянна сеитба са откритите пространства, огрявани от пряка слънчева светлина. Поливането и торенето са изключително важни за желаният цъфтеж на пъстрите цветове. Цинията има редовна нужда от вода, но все пак не трябва да се стига до преовлажняване на почвата. Честото подхранване е също важно, особено през периода на цъфтеж. Добър избор са торовете за цъфтящи растения. 

“Лятното лале” се характеризира със своя интензивен цъфтеж, който при правилно отглеждане започва през месец юни и продължава до късна есен -  понякога и до месец октомври. 

Интересен факт, е че Цинията е първото цвете, което цъфти в космоса. Това се случва през 2015 година и е част от експеримента на учени от НАСА дали могат да се развиват цветя при нулева гравитация. Цинията успява успешно да се справи с тази задача и цъфти в цялата си прелест при безтегловност. 

Вижте още интересни семена на цветя от магазин Semenata bg.