МЕНЮ
КОШНИЦА

Тагетес (Турта) семена

Магазин за семена Semenata Shop представя засвоите клиенти един страхотен вид непретенциоз..
3.50 лв.
Обагрен в слънчевите цветове от ярко жълто до оранжево и червено, тагетесът привлича погле..
3.50 лв.
Едногодишно, слънцелюбиво, изправено и лесно за отглеждане растение с височина 70 см. Обра..
3.50 лв.
Едногодишно, слънцелюбиво, ниско и лесно за отглеждане растение. Образува много на брой цв..
3.50 лв.
Едногодишно, слънцелюбиво, изправено и лесно за отглеждане растение с височина 30 см. Обра..
3.50 лв.
Онлайн магазин Семената Шоп представя с удоволствие семена на Тагетес микс. Това е едногод..
2.10 лв.
Сортови семена на Тагетес (Турта) Бой Хармони
Няма наличност
Семена от Тагетес Бой Хармони (Tagetes patula nana) вече можете да поръчате от онлайн мага..
2.10 лв.
Показани от 1 до 7 от 7 (1 страници)

В този раздел на нашия онлайн каталог ще откриете асортимент от сортови семена на една от най-популярните цветни култури, особено предпочитана за изграждане на пъстри лехи и фигури, красивото декоративно цвете Тагетес. Растението произлиза от тропическите части на Америка и се характеризира с богата история и множество приложения. По нашите ширини, цветето цъфти в красиви огнени багри и впечатлява с обилен цвят и продължителен цъфтеж, който се задържа през цялото лято.  В тази категория ще ви говорим за прекрасното цвете Тагетес, което може да познавате и с имената Турта и Камшиче. 

Тагетесът е едногодишен вид тревисто растение, което се причислява към семейството на Сложноцветните. В света са познати около 30 вида от него, от които за основни са набедени едва три - Tagetes erecta (Изправеният тагетес), Tagetes patula (Клонестен тагетес)  и Tagetes tenuifolia (Тънколистният тагетес). За родина на културата се смята Мексико, откъде произлизат и основните видове Турта, както и Южна и Централна Америка, където и до ден днешен може да срещнете растението в дивия му вид. Тагетесът бива представен на европейския континент през 16 век от испанските завоеватели, които го пренесли в Испания, където за първи път бил и култивиран.  

Името на огненото цвете идва от латинското Tagetes, вярва се, че цветето е наречено след внука на Юпитер - Тагет, който бил етруски полубог, популярен със своята красота. Исторически, цветната култура била назовавана по множество начини, интересен факт, е че поради объркване с диворастящи цветя, тагетесът получил наименованието африкански цвят/африкански невен. При нас е разпространен с имената Турта и Камшиче. 

Туртата представлява храстовидно растение, което в зависимост от сорта си може да достигне на височина от 20 см до 1 м. Характеризира се с дълго и изправено стъбло, което образува обилна зелена маса. Листата му са забележителни - пересто нарязани и назъбени. Характерно за растението, е че на всяко разклонение на стъблото се формира кошничка, в която се разполагат красиви съцветия с огнено обагрена сърцевина. С причина, туртата е наричана и слънчевото цвете, цъфти през цялото лято в топли цветове - оранжево, жълто, кафеникаво, златисто и червено. Срещат се и видове с двуцветни кошнички. 

Другата характеристика на декоративното цвете е лесното му отглеждане. Размножава се от семена в началото на пролетта, през месеците март - април. Местенцето за сеитба трябва да е слънчево, а почвата добре подхранена. Семенцата покълват за период от 1 до 2 седмици. При отглеждането му трябва да го поливате умерено и да го подхранвате при нужда. Започва своя цъфтеж в края на май месец и продължава чак до падането на първите есенни слани. Това е едно от летните растения, което не се напада от вредители и дори ги прогонва, защото съдържа в себе си силни етерични масла. 

С красивите си цветове и издръжлив цвят, тагетесът е изключително подходящ за декоративни цели. Всъщност се смята за едно от най-използваните растения за изграждане на цветни лехи и бюрдюри, и за украса на балкони и градини. Особено красиво се получава, когато се комбинират различните сортове на лятното цвете, те могат да се различават както по височина, така и по цветове - простоцветни, кичести и полукичести. Едно от най-популярните декоративни видове турта, което се характеризира с масова употреба в градината е Tagetes patula (Клонестен тагетес).  

Освен за озеленяване и декорация, туртата се използва и в парфюмерийната и хранителната промишленост. Причината е съдържанието и на етерично масло, което прави чудеса при кожни проблеми и заболявания. 

Освен като етерично - маслена култура, туртата се отглежда и като билка, както и като суровина за лечебни средства. Огненото цвете притежава отлични антисептични и антибиотични свойства и се смята, че помага при множество проблеми и заболявания - при настинка, високо кръвно налягане, дори проблеми с очите.

Има приложение и като подправка.