Меню
Каталог
Филтър
Цена
лв. лв.
Марка
8
Семена
Кога се засява
123
124
Особености на растението
52
Цъфтеж/Беритба
83
84
85
86
Цвят на плода/цвета
98
Начин на засяване
29
58
Дълговечност
103
Място на отглеждане
105
Необходимост от опора
108
Нужда от поливане
110
Необходимост от светлина
113
Зимоустойчивост
115
Височина на растението
69
Предназначение на плода/цвета
159
117
Рейтинг
1
2
3
4
5

Рицин семена

Изглед:
Покажи:
Ред:
Семена от Рицин (Ricinus communis) - растение против къртици
Цъфтеж: Мъжки цветчета – жълто-бял цвят, а женските – червено-лилави. Височина: От 150 до 200 см. Осветеност на терена: Светло и то..
3,00 лв.
Цъфтеж: Мъжки цветчета – жълто-бял цвят, а женските – червено-лилави. Височина: От 150 до 200 см. Осветеност на терена: Светло и то..

Рицинът произхожда от семейство Euphorbiaceae (Млечкови). В България и в повечето страни, които се намират в умерения климатичен пояс растението се отглежда като едногодишно, тъй като не е устойчиво на ниските зимни температури у нас. По природа, обаче е многогодишен. Името на рицина (Ricinus) в превод "кърлеж" от латински език.

Той е наречен така заради сходството между формата на семената и тази на кърлежите. Културата е позната и като Palm of Christ (Христова палма), заради способността й да лекува. Намира широко приложение като билка, поради антибактериалните си свойства. Използва се за множество неразположения и болести след обработка за премахване на отровните вещества, които се съдържат в растението. Семената на рицина са съставени от 60% масло. То се цени заради това, че то е богато на триглицериди и рицинолеин.

Цялото растение е отровно, поради съдържанието на водоразтворим рицин и алкалоида рицинин. Отровните вещества се премахват чрез специална технология, което води до пълното разтваряне на вредните вещества. Това всъщност е технологията за производство на така ефективното рициново масло. Рицинът достига височина и дълбочина до 2 метра. Кореновата му система е много силна и добре развита.

Листата са дълги между 15 - 40 см, леко назъбени и гланцирани. Те са оцветени в червеникаво лилаво поради което са често използвани в екстериорния дизайн на много градини. Цветовете на рицина също не отстъпват по красота. Те са дълги около 50 см и имат червеникаво - кафяв цвят.Той цъфти от юли до октомври. Стъблото му е в тоновете от зелено до червено и лилаво. То е много разклонено и е идеален акцент за двора и градината. Цветовете са бели и червено - лилави. Плодовете имат бодли и са зеленикави до червеникави. Във всеки един от тях има до три броя рицинови семенца.

Засаждане и отглеждане на Рицин

Семената на Рицин се сеят на дълбочина десет - петнадесет см, в средата на пролетта когато почвата се е затоплила достатъчно добре. Растенията се разсаждат през Май на разстояния 80 - 100 см едно от друго, тъй като стават доста големи. За покълването и поникването температурата трябва да е минимум 12-14°С. То се случва за няколко седмици.

Грижи

Рицинът се нуждае от чести, но умерени поливки. Не понася задържането на вода за продължително време и предпочита добре дренирани почви. За да стимулирате високия добив на семена от Рицин е добре да наторявате почвата през периода на цъфтежа.

Популярни производители
Semenata.bg © 2021