МЕНЮ
КОШНИЦА

Рицин семена

Борбата с вредителите в градината е също толкова важна колкото и осигуряването на подходящ..
3.10 лв.
Показани от 1 до 1 от 1 (1 страници)

Рицинът произхожда от семейство Euphorbiaceae (Млечкови). В България и в повечето страни, които се намират в умерения климатичен пояс растението се отглежда като едногодишно, тъй като не е устойчиво на ниските зимни температури у нас. По природа, обаче е многогодишен. Името на рицина (Ricinus) в превод "кърлеж" от латински език.

Той е наречен така заради сходството между формата на семената и тази на кърлежите. Културата е позната и като Palm of Christ (Христова палма), заради способността й да лекува. Намира широко приложение като билка, поради антибактериалните си свойства. Използва се за множество неразположения и болести след обработка за премахване на отровните вещества, които се съдържат в растението. Семената на рицина са съставени от 60% масло. То се цени заради това, че то е богато на триглицериди и рицинолеин.

Цялото растение е отровно, поради съдържанието на водоразтворим рицин и алкалоида рицинин. Отровните вещества се премахват чрез специална технология, което води до пълното разтваряне на вредните вещества. Това всъщност е технологията за производство на така ефективното рициново масло. Рицинът достига височина и дълбочина до 2 метра. Кореновата му система е много силна и добре развита.

Листата са дълги между 15 - 40 см, леко назъбени и гланцирани. Те са оцветени в червеникаво лилаво поради което са често използвани в екстериорния дизайн на много градини. Цветовете на рицина също не отстъпват по красота. Те са дълги около 50 см и имат червеникаво - кафяв цвят.Той цъфти от юли до октомври. Стъблото му е в тоновете от зелено до червено и лилаво. То е много разклонено и е идеален акцент за двора и градината. Цветовете са бели и червено - лилави. Плодовете имат бодли и са зеленикави до червеникави. Във всеки един от тях има до три броя рицинови семенца.

Засаждане и отглеждане на Рицин

Семената на Рицин се сеят на дълбочина десет - петнадесет см, в средата на пролетта когато почвата се е затоплила достатъчно добре. Растенията се разсаждат през Май на разстояния 80 - 100 см едно от друго, тъй като стават доста големи. За покълването и поникването температурата трябва да е минимум 12-14°С. То се случва за няколко седмици.

Грижи

Рицинът се нуждае от чести, но умерени поливки. Не понася задържането на вода за продължително време и предпочита добре дренирани почви. За да стимулирате високия добив на семена от Рицин е добре да наторявате почвата през периода на цъфтежа.