МЕНЮ
КОШНИЦА

Палми семена

Отгледайте си екзотично растение от семе – предлагаме на вниманието ви семена на палма Ваш..
4.00 лв.
Видовете палми от семейство Финикови са бързо растящи стайни растения, подходящи за засажд..
4.00 лв.
Показани от 1 до 2 от 2 (1 страници)

Палмите са изключително атрактивни и много търсени растения за озеленяване в различни интериори и екстериори. Те са широко използвани от повечето архитекти и дизайнери за вътрешна и външна декорация. Подходящи растения декоративни са за двора, в офиса, по хотели и други учреждения. Семейството на палмовите цветя е едно от най-богатите във флората.

В него се включват над 400 рода и над 2500 вида растения. Видовете палмови дървета, които се препоръчват като култура за отглеждане на закрито са: Ropilalistilis - чийто пернати листа са леко извити; Wedel's Litokarium; Триколката; Нamaedorea - джудже; Дата - луксозно палмово дърво с разстилащи се листа; Нamerops - късо палмово дърво.

Засаждане и отглеждане на палмите

Палмите се размножават на-често чрез засяване на подходящи семена сортови. В зависимост от вида на растението, кълняемостта на семената му може да трае от седмици до години. Голяма част от семената покълват много по-рано от други и естествено, не всички са годни за употреба. Семената на палмите се засяват на добре дрениран и влажен субстрат при температура от 19-30 градуса Целзий. Може да извършвате сеитбата на палмите през цялата година, но най-предпочитан е пролетния период.

Обикновено покълват в разстояние от 10 дни до 4 месеца. Някои видове семена имат плодна обвивка, която трябва да бъде премахната преди засаждане. Най-добрият начин за това е чрез накисване за 48 часа в топла вода. След отстраняването на ненужната обвивка, семената трябва да се засадят в подходяща пръст. Добре е да се предвиди отделен съд (пластмасова или керамична саксия) за всяко семенце. Основно правило при засяването е дълбочината да е не повече от 1/3 от дългия размер на семето.

Пръста се притиска, след което саксиите или сандъчетата се покриват, с цел да се осигури по-висока влажност без риск от изпаряване на водата. Идеята е да се осигурят сходни условия, като тези при които виреят палмите на юг. 

Грижи за палмата

Младите растения палмови трябва да се отглеждат при лекичко засенчване и умерена влажност. В периода от пролетта до есента, почвата трябва да се подхранва умерено с течен многокомпонентен тор.