МЕНЮ
КОШНИЦА

Мушкато семена

Многогодишно растение. Цъфти изобилно през цялото лято с красиви бели съцветия с диаметър ..
4.50 лв.
Семена на едроцветно Мушкато - специална селекция на Франчи Италия
Най-продаван
Палитра от цветове, които ще ви радват през цялото лято – това е най-малкото, което можем ..
5.00 лв.
Смес декоративни цветя каскадни. Цъфтят до късна есен.Приложение - за алеи, балкони и ..
10.29 лв.
Многогодишно нискорастящо растение, подходящо за отглеждане в саксии и сандъчета. Предлага..
4.50 лв.
Многогодишно нискорастящо растение, подходящо за отглеждане в саксии и сандъчета. Предлага..
4.50 лв.
Многогодишно растение. Цъфти изобилно през цялото лято с красиви червени съцветия с диамет..
4.50 лв.
Показани от 1 до 6 от 6 (1 страници)

В тази категория на нашия онлайн магазин Семената бг, ще ви представим едно от най-цветните и лесни за отглеждане цветя, подходящи за всеки дом, балкон и градина. Това растение е многогодишно и се характеризира с уникална гама от пъстри цветове и продължителен период на техния цъфтеж. Искаме да ви представим сортове семена не на друго, а познатото на всички ни цвете, чиито характер подсказва името му, а именно Мушкатото - където и да го засадите (мушнете), то ще се захване.

Мушкатото е храстовидно цъфтящо цвете, част от семейството на Здравецовите видове. Произлиза от Южна Африка и е може би едно от най-разпространените цветя, които се отглеждат по нашите ширини. Ако се загледате, ще забележите, че почти няма балкон, на който, цъфтящото в различни багри цвете, да не хваща окото. 

Интересна е историята около името на популярното тревисто растение. Латинското му наименование е Pelargonium, което идва от гръцкото πελαργός (pelargos), в буквален превод - щъркел. Смята се, че това наименование е дадено на цветето от холандския ботанист Йоханес Бурман, който през 1739 г. открива огромна прилика с главата на щъркел - формата на съцветието прилича на главата му, а дръжката - на човката.  

Името “Мушкато” от друга страна, с което цветето е познато при нас, се смята, че има, или гръцки, или италиански произход (muschiato, moscato, нгр.μοσχατος, със значение „ароматен, миризлив“ откъдето идва и мускус.) У нас, названието на цветето се свързва и с непретенциозния характер на мушкатото - а именно, че където и да бъде засадено (мушнато), мушкатото ще се захване и поникне. Една от причините, това цвете да е едно от най-предпочитаните от любители градинари. 

Другата причина е продължителният период на цъфтеж на мушкатото, то започва от края на пролетния сезон и завършва чак през късна есен. Мушкатото се размножава успешно от семена, които се сеят от месец януари до месец март. Семенцата покълват за период до две седмици, а разсадът се засажда на постоянно място, когато температурите достигнат сравнително високите 21°C. Засейте мушкатото на по-кисела и рохкави почва, като глинесто-хумусната градинска почва, на около половин сантиметър дълбочина. 

Храстовидното растение достига на височина до 80 см и образува месести, зеленикави листенца, в сърцевидна форма, които в краищата си са вълнисти. Красивото цвете започва да цъфти още през май в изключително красивите и пъстри цветове - бяло, лилаво, червено, розово, както и в множество преливащи се нюанси. Най-хубавата част, е че тези цветове могат да се задържат чак до месец октомври и да украсяват первазите на дома, терасите и балкона. За да постигнете този удивителен резултат, разбира се, въпреки непретенциозността на декоративното цвете, трябва да полагате правилните грижи.

Мушкатото е светлолюбиво и топлолюбиво цвете, затова го отглеждайте на места, които са огрявани от пряка слънчева светлина. Перфектен избор за това са южните балкони и тераси. Когато обаче температурата на въздуха започне да се понижава, трябва да приберете тревистото растение, защото то няма зимоустойчив характер. Друг важен акцент при отглеждането му е редовното поливане, особено по време на неговия растеж и цъфтеж. Все пак, за да не се стигне до загниване на цветето, напояването трябва да е умерено. Подхранването също е важно, особено в периода на цъфтеж. Подходящият избор торове са тези за цъфтящи растения. 

Може да се радвате на красивите цъфнали цветове на мушкатото и през зимните месеци. За целта, трябва да приберете цветето на топло, защото не може да оцелее на ниските температури. Може да гледате мушкатото както на светло, така и на тъмно. Ако поставите цветето на тъмно, то изпада в покой и единственото, от което се нуждае е поливане веднъж на 10 дни. Ако вашето цвете е на светло място в стаята, то продължава своето развитие и се нуждае от по-редовно поливане.