МЕНЮ
КОШНИЦА

Латинка семена

Здраве, красота и сладост във всяка градина. Латинката е сред най-популярните ядливи цветя..
1.99 лв.
Семена сортови на ниска Латинка може да намерите в магазин Semenata Shop. Това е едногодиш..
2.10 лв.
Семена на Латинка ниска микс Tropaeolum nanum
Най-продаван
На вниманието на всички начинаещи градинари представяме сортови семена на ниска латинка (T..
2.10 лв.
Едногодишно увивно растение, с бърз и буен растеж, достигащо  до 300 см, Подходящо за асми..
2.99 лв.
Градински магазин Semenata bg представя семена на Латинка Черно Кадифе. Това са лесни за о..
1.70 лв.
Едногодишно, лесно за отглеждане растение. Контрастът м/у цветовете в кремаво и шоколадово..
2.00 лв.
Сред разнообразието на повече от 70 вида растения от род Tropaeolum, увивна Латинка е една..
3.20 лв.
Цветният микс от семена на увивни градински цветя (Climbing plants mixed) ще се превърне в..
2.10 лв.
Севън сийдс ООД добави към своя каталог още един интересен представител. Кичеста, компактн..
3.50 лв.
Показани от 1 до 9 от 9 (1 страници)

Латинките - едни прекрасни сезонни цветя, които са познати на всички любители на домашната градина и двор. Те са изключително популярни за отглеждане в нашата страна от години, а родното им място е Мексико. Това е едно много пъстро едногодишно цвете тревисто, което носи настроение и красота във всеки балкон и дом. То се счита за непретенциозно спрямо отглеждането му и може би поради този факт е широко разпространено както сред начинаещите, така и сред опитните градинари.

Различават се около 50 вида латинки, но най-отглеждани са едва няколко от тях, сред които най-много жълтите представители. Разбира се, растението се среща в дворовете и с много други краски - пурпурно червени, оранжеви, лилави, бели… 

Засаждане и отглеждане на Латинки

Латинките са цветя летни, отглеждат се предимно на двора. Не се опитвайте да ги развивате като стайни растения, защото няма да ви се получи. Ако все пак искате да използвате посадъчни съдове като сандъчета и саксии, се препоръчва да го направите на открит балкон или на верандата пред къщата ви. Повечето сортове цветя латинка се засяват директно, на предвиденото за тях място в началото на май месец. Не рядко се практикува и подготвяне на разсад в кофички или работни саксии, след това готовите разсади се изнасят на открито.

Латинките предпочитат умерено плодородна почва, която е добре оцедлива (дренирана), при задържане на излишна влага растенията загниват. Засейте на дълбочина 1-2 см и покрийте с лека почва. Полейте внимателно с лейка. Както цветовете, така и листата на тези невероятни растения се различават в зависимост от сорта им, но обикновено са едри и кръгли. Листата на някои видове са и доста ароматни, а цветовете им се добавят за красота в салати и десерти. 

Грижи за Латинка

Грижите за латинката са стандартни като за всяко градинско цвете. Поради тази причина изберете слънчево и просторно място, на което да засеете тези цветя. Може да се отглежда и на полусенчесто пространство, но цъфтежът няма да е така обилен. Растението е силно топлолюбиво и не търпи на ниските зимни температури. Ако искате да запазите дворните си растения до следващата година, внимателно ги изкопайте от почвата и ги пренесете в саксия, която да сложите на балкона. Напролет отново ги върнете в градината. Латинката е сухоустойчива, но все пак е необходимо редовно умерено поливане.

Много е важно в началото на растежа, а след цъфтежа се полива след като почвата изсъхне добре. При излишък на влага израстват големи и сочни листа, а цъфтежът е оскъден. Също така се препоръчва да се режат прецъфтелите цветове, за да може да се направи място за нови. По този начин ще имате прекрасни латинки, които ще красят балкона или градината ви месеци наред.