МЕНЮ
КОШНИЦА

Копривка (Колеус) семена

Eдногодишно растение, високо около 40 см, разклонено, компактно с различно оцветени декора..
5.00 лв.
Показани от 1 до 1 от 1 (1 страници)

Копривката е многогодишно цвете, което е от любимите растения на българските градинари. Произхожда от Азия и Африка, а ботаническото ѝ наименование е Колеус - на латински Coleus blumei.

Подходяща е за отглеждане както в сандъче на балкона, така и в градината. Градинарите я предпочитат не само заради несравнимите ѝ цветове. Отличават се над 150 вида копривка, които имат различни по големина и нюанс цветове.

Засаждане и отглеждане на Копривки

Размножаването на копривката става посредством семена и резници. Семената се засейте директно след преминаване на опасността от слани, а ако е за балконски цветя или използвате разсад може и по-рано. Откъм почва красивото цвете не е особено претенциозно, но плодородните такива, богати на хранителни вещества биха били бонус за неговия цъфтеж. Също така тя трябва да е лека и добре дренирана.

Грижи за Колеуси

Копривките са много светлолюбиви растения. Поради тази причина съветът е да им избирате най-слънчевото място в градината или на балкона. Тук обаче внимавайте да не прегреят през лятото. Ако са в саксии, не ги оставяйте на пряко слънце в най-големите жеги. Що се отнася до особеностите на поливането, съветът е - поливайте на воля.

От март до септември това действие е най-важното за жизнените функции на растението. Следете водата да е мека и топла. В случай, че пропуснете да полеете вашите копривки, то листата им ще започнат да окапват. Растенията може да се торят през периода на цъфтежа им.