МЕНЮ
КОШНИЦА

Калдъръмче семена

Магазин градински Semenata Shop представя семена на Калдъръмче двойна смес. Едногодишно ра..
3.69 лв.
Ярките цветове на Калдъръмчето не остават незабелязани. Ако търсите най-лесното цвете, с к..
3.50 лв.
Semenata Shop представя семена на обикновено Калдаръмче. Това е едногодишно, слънцелюбиво ..
3.69 лв.
Вирее на ярко слънце, не понася сянка, предпочита леки и песъчливи почви. Отваря цветовете..
2.10 лв.
Показани от 1 до 4 от 4 (1 страници)

Калдъръмчето е красиво лятно цвете, което краси градини и балкони месеци наред. Това е многогодишно цвете с приятен декоративен ефект. Най-разпространеният вид у нас е Portulaca grandiflora. Отглежда се още от началото на 19 век. За родина на Калдармчето се Америка (централна или южна), но е много популярно по целия свят, включително и в България. У нас се цени високо и затова се радваме да ви представим семена на калдъръмче, които са подходящи за засяване в личната ви градина.

Засаждане и отглеждане

Калдъръмчето се размножава най-често чрез семена, които се поставят в почвата на половин см дълбочина. Интересното за това растение е, че неговите цветове са хермафродитни и затова веднъж засято, цветето се самозасява чрез разнасяне на семената от вятъра, а цветовете от своя страна се опрашват от насекомите.

След зимата семенцата поникват отново, като ако са много близко е добре да ги проредите. Оставете разстояние около 15 см едно от друго, за да имат място да се развиват и цъфтят. Ако за първи път сте решили да отглеждате калдъръмче, трябва да знаете, че задължително условие е да изчакате големите студове и напролет да засеете семената на открито. Може да използвате и малък импровизиран парник, а когато растенията поникнат, да ги разсадите по горната схема - 15 см едно от друго.

Според някои източници калдъръмчето се възпроизвежда и лесно и чрез резници от вече поникнали растения. Те се поставят директно в почвата и сами пускат коренчетата си. Това действие също се случва през ранна пролет. 

Грижи

Грижите за калдъръмчето са стандартните като при всяко градинско растение, тъй като то се слави със своята непретенциозност откъм отглеждането му. Неслучайно е наречено по този начин, тъй като най-благоприятната среда за неговото развитие са хълмистите каменни местности тип „калдъръм“. Може да вирее обаче на всеки вид почва, като определено е подходящо за градинско размножаване. Едно от най-големите му изисквания е слънчева светлина, като е препоръчително да се сложи на южен балкон или прозорец, ако го отглеждате в такива условия. Месестите стъбла на Портлаката и листа помагат да издържа на слънце и засушаване. Семената му се самозасяват и пролетно време и покълват отново. Растението може да достигне височина от 15-20 см, а характерно за него е да се разстила настрани върху почвата с листата и цветовете си. Предимство на цветето е, че цъфти цяло лято с обилни цветчета, които могат да са единични или гъсти (кичести), а багрите, в които се развива са много - розово, лилаво, червено, оранжево, бяло, жълто и др.

Калдъръмчето е сухоустойчиво растение, затова не е задължително да го поливате всеки ден. Все пак, за да се наслаждавате на прекрасния му вид, е хубаво да поддържате почвата постоянно влажна.

От към вредители, калдъръмчето може да бъде нападнато от листни въшки, но към останалите мини насекоми е силно устойчиво.