МЕНЮ
КОШНИЦА

Ешолция (Калифорнийски мак) семена

Едногодишно, лесно за отглеждане растение, с тънки изправени дръжки и зелени назъбени лист..
2.99 лв.
Слънчеви цветове за най-слънчевото място в градината ви – в „Севън Сийдс“ ООД ви предлагам..
3.50 лв.
Показани от 1 до 2 от 2 (1 страници)

Магазин Семената бг представя за своите клиенти семена на едно интересно цвете – Ешолция или както още се среща Калифорнийски мак. Отличен представител на цветя за саксия и сандъче, както и за озеленяване на скални градини, алпинеум или около цветни лехи в паркове. 

Ешолция (Eschscholzia californica) произхожда от Северна Америка. Tя принадлежи към семейство Макови. Не рядко се среща с името Калифорнийски мак и се отглежда като домашно растение. То е тревисто и не особено високо. Образува клонести храстчета с 20-40 см височина. Ешолцията има махрови форми, а някои от растенията притежават гофрирани краища. Цветовете на калифорнийския мак се разтварят само в слънчеви дни. Те са единични, с 4 венчелистчета  и диаметър 5-8 см. Цъфтежът е най-интензивен от месец юни до октомври. Размерите и окраските на различните видове варират. Те могат да бъдат разнообразни, но най-често срещаният цвят е жълто-оранжевият. Има сортове, чиито цветчета са розови, бели, малинови, червено-оранжеви, ярко червени, жълти, с оранжева сърцевина и др. Калифорнийският мак вирее добре на слънчеви места. Той е непретенциозен към почвата и понася сушата добре. Расте на добре дренирани, песъчливи почви. Няма нужда от органични торове и прекомерно напояване. Цветовете имат високо съдържание на алкалоиди и флавоноиди. Когато биват влагани в лекарствени продукти, тези вещества имат болкоуспокояващ и противовъзпалителен ефект. Растението се прилага при безсъние, тревожност, свръхвъзбудимост, стрес и напрежение. Същевременно облекчава главоболие и чревни спазми.

Засаждане и отглеждане на семена на цветя от Ешолция

Калифорнийската ешолция се отглежда като едногодишно растение в нашите географски ширини. Тя се размножава чрез директна сеитба през април. Семената могат да се засеят и през октомври, ако зимата в избрания район е по-мека. Те се покриват с малко пръст, за да могат да покълнат за около 14 дни. В случай, че се сее през пролетта, е нужно  семената да са престояли известно време в хладилник. Някои от градинарите предпочитат по-ранно засяване на семенцата, дори в снега.  При тази практика се прави укритие на посева с мулч, когато снегът се разтопи. Разстоянието между храстчетата трябва да бъде 20-25 см. за да не се налага пресаждане. Не се изисква наторяване. Цъфтежът започва около два месеца след разпръскването на семената и продължава до септември. Културата се размножава и чрез самозасяване. За калифорнийският мак се избира слънчево място с добре дренирана, глинеста почва, която не задържа влага. Плодовете му порастват месец след прецъфтяването и наподобяват шушулки. За да се удължи цъфтежа, е нужно редовно почистване на овехтелите цветчета.

Грижи

Растението не трябва да се гледа на кисели и наторени места, както и на много влажни почви. В противен случай загива. 
Същевременно, докато цъфти не трябва да се допуска продължително пресъхване на земята. За тази цел се полива по-рядко и само вечер, когато цветовете са затворени.