МЕНЮ
КОШНИЦА

Декоративен слънчоглед семена

За почитателите на интересните и лесни за отглеждане цветя добавихме още един представител..
3.50 лв.
Слънчогледите са добре познати маслодайни растения, които освен с невероятните си качества..
3.50 лв.
Едногодишно, изправено растение с височина 60 см. Цветовете му са ярко жълти, кичести и пл..
3.50 лв.
Специализиран градински център Semenata Shop представя семена на Хелиантус. Това е едногод..
2.10 лв.
Магазин Semenata Shop Ви изненадва отново със симпатичен представител на културните растен..
2.10 лв.
Показани от 1 до 5 от 5 (1 страници)

Декоративният слънчоглед - Хелиантус (Helianthus annuus) е красиво едногодишно растение. Името му произлиза от гръцките думи helios-слънце и anthos-цвете. Слънчогледът произхожда от Северна Америка, като днес са познати над 60 негови разновидности. Освен, че е важна култура за хранителната промишленост, той е сред най-търсените декорации за букети. Растението се употребява, като украса в двора, за озеленяване на градини и паркове. Хелиантусът се отглежда в цветни градини и лехи, на по-заден план, защото достига до 2 м височина. Стъблото му се нуждае от подпора, особено, когато не е в близост до огради и стени. Той е много подходящ за маскировка на стари, не добре изглеждащи  зидове. За тази цел е нужно да се засажда  на разстояние от  40-50 см. Предимството на декоративните слънчогледи е, че запазват червения си цвят до падането на първите слани, след което могат да се използват за аранжиране.
 
Засаждане и отглеждане 

Хелиантусът е топлолюбиво растение, което обича светлината. Може да достигне внушителни размери и най-често варира от 1 до 3 метра височина. Предпочита леко киселинни, добре дренирани почви, които са богати или добре наторени с торове за цветя. Реагира добре на наторяване с компост, оборски  и минерални торове. 

Семената се сеят директно в почвата през пролетта, април – май. Поставят се на 2,5 см дълбочина. При ниските сортове се  оставя 40 – 50 см разстояние. При високите  видове оставете около 70 см. Слагат се по 3-4 семена в гнездо, като след поникването на растенията се оставят само по 1-2 растения. Декоративният червен слънчоглед вирее много добре на открити, слънчеви и защитени от вятъра места. За да не се налага поставяне на подпори, може да го засадите на гъсто, в близост до стени или огради. Подходящо е да засадите  семена на Лупина или други подобни видове около него, които да му служат, като опора.

Грижи

Слънчогледите са изключително светлолюбиви, харесват топли и безветрени места. Много добри резултати дават в плодородни, добре аерирани и дренирани почви. За да цъфтят дълго, прецъфтелите съцветия трябва да се изрязват. През есента е препоръчително, многогодишните видове да се покрият с клонки и листа. Много добре им се отразява подхранването , както с органични, така и с минерални торове. След всеки дъжд и поливане, почвата се “разхлабва”. Това стимулира растежа, премахва плевелите и насища корените с влага и кислород.