МЕНЮ
КОШНИЦА

Стевия семена

Многогодишно растение, с храстовидна форма. Листата се изсушават, стриват се на прах и се ..
6.39 лв.
Стевия е сред най-популярните естествени алтернативи на бялата захар, която се използва вс..
4.70 лв.
Показани от 1 до 2 от 2 (1 страници)

За нас е удоволствие да представим на нашите клиенти висококачествени, професионални и популярни сортове семена на известния заместител на бялата захар, здравословната сладка трева, позната с наименованието Стевия. Широко разпространеното многогодишно растение принадлежи към семейството на Сложноцветните видове, но по нашите ширини се отглежда, като едногодишно. Въпреки че е описана и представена на света доста късно, стевията се е използвала векове наред от множество местни народи. Освен естествен подсладител, сладката трева е и мощен антиоксидант. В наши дни сякаш интереса към нея расте стремглаво, затова и в този раздел на онлайн магазина ни ще Ви запознаем по-подробно с приложенията и свойствата на сладката билка. 

Стевията е многогодишно храстовидно растение и произхожда от Южна и Централна Америка. Тя представлява дребен, силно разклонен храст, с добре развит корен и крехки стъбла. На височина достига не повече от 50 см и образува тъмно зеленикави листенца, в елипсовидна форма. Цъфти през летните месеци в малки, бели цветове. Специфичното при сладката трева, е че тя е топлолюбиво растение. Обича топлите и слънчеви места и не вирее  на ниски температури. За външно отглеждане, билката се засява през пролетните месеци Април и Май, а на закрито се сее през цялата година. Храстовидната култура се отглежда успешно в саксии и сандъчета. Листенцата на стевията трябва да се съберат точно преди цъфтежа й, който е през месеците август-септември, и след това да се изсушат. Всъщност точно листенцата са частта на растението, което служи, като здравословен заместител на бялата захар. 

Причината за сладкостта в листенцата на стевията е подсладителят, който се съдържа в тях - стевиозид. Стевиозидът не е богат на калории и е близо 300 пъти по-сладък от бялата захар. Това е и причината в много страни стевията да се предпочита, като подсладител към чаени и кафени напитки. Подходяща е и като сладък овкусител на млечни продукти, плодове, както и при направата на сладкиши. Сладката билка е здравословна алтернатива при хора, които страдат от диабет и хора, които искат да водят по-здравословен начин на живот. Така се е превърнала и в основен подсладител на множество нискокалорични сладкиши. Предимство е, че не губи овкусителните си свойства при термична обработка.

 В листата на сладката трева се съдържат също жизненоважни витамини, минерали, аминокиселини и антиоксиданти. Всъщност стевията е смятана за отличен натурален антиоксидант. Смята се, че консумацията й има множество здравословни ползи върху човешкия организъм, като със силното си антиоксидантно действие стимулира организма да се справя по-лесно с настинки и болести, помага при високо кръвно, както и нормализира високото съдържание на захар в кръвта. Сладката трева се употребява и външно при рани, екземи и други, като спомага успешно за по-бързото им заздравяване. 

Интересната “медена трева” е описана за първи път през 19-ти век от швейцарски ботаник. Именно той представя билката, като позната на индиански племена от векове. В началото на 20-ти век множество учени проявяват интерес към билката и започват да изучават полезните й и потенциално вредните й свойства. По време на Втората световна война, Великобритания започва да отглежда стевията, като алтернатива на захарта, защото вносът на бялата захар бил блокиран. Култивацията на сладката билка започва в Япония през 70-те години на 20-ти век, като трябва да послужи за здравословен заместител на изкуствените подсладители и захарта. Днешно време, именно Япония е най-големият й консуматор. При нас, отглеждането на “медената трева”започва едва преди около 30 години.