МЕНЮ
КОШНИЦА

Риган семена

Семена на гръцки бял Риган с наситен характерен аромат
Няма наличност
Мечтаете ли си за пъстра билкова градина с ароматни подправки, зеленина и красота?Бял ..
2.10 лв.
Цъфтеж: Цветове: босилек – бели до светлорозови, риган – бели, рукола – бели, копър – жълт..
3.79 лв.
Цъфтеж: Виолетово-розови цветове, цъфтят от юни до август. Височина: До 80 сантиметра. ..
3.50 лв.
Подправка, подходяща за отглеждане, както в градина, така и в саксия, с период на засяване..
3.69 лв.
Цъфтеж: Виолетово-розови цветове, цъфтят от юни до август. Височина: До 80 сантиметра. ..
2.10 лв.
Показани от 1 до 5 от 5 (1 страници)

В този раздел на нашия онлайн магазин ще намерите различни сортове семена на една от най-ароматните и любими подправки, особено подходяща за пица и паста, а именно Риган. С ароматното си ухание и лек вкус, подправката с право си е спечелила почетно място е кулинарията. Изненадващо е, че освен в кухнята, риганът се употребява широко в медицината, козметиката и дори парфюмерийното производство. Още от Древността били запознати с множеството благоприятни приложения на ароматната подправка и й отдавали силна почит. 

Едно от наименованията, с които риганът е широко познат е името “орегано”, което произлиза от гръцки и буквално се превежда - “планинска радост”.

Риганът е тревиста култура, която принадлежи към семейството на Устноцветните видове. Представлява малък храст, който на височина достига до не повече от 80 см. Характерното при ароматната трева, е че образува тофу от около 100 на брой стъбла, които на върха си се разклоняват и правят съцветие, което приема чадъровидна форма. Стъблата са посипани с овални листенца, в сиво-кафеникави цветове, а растението процъфтява от началото на месец юни до края на месец август, в розово-виолетови нюанси. 

А знаехте ли, че риганът проявява антибактериално действие и бива наричан “бичът на бактериите”? 

Приложенията на ароматната подправка са множество. Особено популярна е употребата на риганът в кухнята, по-конкретно в средиземноморската. Съчетанията му с пица, спагети, сирена, кашкавал са световно известни и любими. Освен почетното си място в кухнята, риганът е спечелил и дивиденти в народната медицина. Една от причините за това е полезното му съдържание. В състава си, той притежава важните витамини A и C, минерални соли, етерично масло, както и едно специално органично съединение, което прави подправката антибактериална. Съединението се карича карвакрол и е научно доказано, че има свойството да потиска развитието на бактериите, именно от там произлиза и едно от наименованията на ригана - “бичът на бактериите”. 

Риганът - билката на любовта и магията 

Както споменахме в началото, риганът е бил силно почитан още в Древността. Всъщност първите писмени сведения за ароматната трева я свързват директно с Древна Гърция. Легендите, свързани с нея са множество. Една от най-интересните е връзката с любовта. Древните елини и римляни смятали, че подправката притежава магически сили и може да влияе благоприятно върху любовните взаимоотношения. За тази цел, сплитали венци от риган и ги поставяли на главите на булката и младоженеца. Вярва се, че и ароматизирали спалните и ваните на младата двойка, за да допринесат за щастието и добрите личности взаимоотношения. 

Връзката на ригана с любовта не свършва дотук. Според легенди, именно богинята на любовта Афродита била покрила склоновете на Олимп с омайната билка. 

Древният философ Аристотел изследвал лечебните свойства на риганата, като написал в трудовете си, че дивите кози търсели ароматната трева, за да излекуват раните си. Смята се, че и от там хората в Древността разбрали за лечебните сили на билката. 

Като допълнение, можем да се върнем към древногръцката богиня Афродита, която се смята, че излекувала сина си Еней именно с ароматното растение. 

Може би не сте запознати, но риганът е едно от малкото ароматни треви, които и в прясно, и в сушено състояние запазват характерните си качества!

Ароматната трева се размножава от семена, които се сеят от началото на месец Март до края на месец Април. Може да засеете семенцата на открито, в градината или в оранжерии. Риганът е подходящ и за отглеждане в саксия или сандъчета на балкона. Не проявява големи изисквания към почвата и предпочита слънчеви места. Препоръчително е да поливате ароматната билка редовно, но умерено и да подхранвате почвата със специализирани торове за билки и подправки.