МЕНЮ
КОШНИЦА

Лавандула семена

Семена на ароматната билка Лавандула - Lavandula officinalis
Най-продаван
Цъфтеж: Лилаво-сини цветчета, цъфтящи от юли до август месец със силен наситен аромат, за ..
2.10 лв.
Цъфтеж: Лилаво-сини цветчета, цъфтящи от юли до август месец със силен наситен аромат, кой..
1.99 лв.
Семена на Лавандула на достъпна цена - Lavandula officinalis с характерен аромат
Най-продаван
Цъфтеж: Многоброен класовиден лилав цвят, който цъфти през юли и август.  Височина: До 5..
3.69 лв.
Аромат, красота и полезност – три думи, които описват перфектно лавандулата и три причини,..
3.50 лв.
Щипки за домати и краставици в оранжерия и в градината Ф23 мм представени от Севън Сийдс Щипки за домати и краставици в оранжерия и в градината Ф23 мм представени от Севън Сийдс
Най-продаван
Разнообразието от растения и култури в градината може да бъде впечатляващо. Прекрасните ре..
4.50 лв.
Показани от 1 до 5 от 5 (1 страници)

В тази част на градински център онлайн Semenata bg ще представим семена качествени на лавандула от различни реномирани проиизводители. Лавандулата е едно от най-ароматните и широко разпространени растения в народната медицина. Това е растение, с множество приложения, които включват билка в медицината, като ароматизатор в козметиката, като подправка в кулинарията и дори като украшение. Лавандулата е медоносно растение, което произлиза от Средиземноморските райони и е род растение от семейството на Устоцветните видове. Растението образува изключително ароматни класовидни цветчета, обагрени в нежни лилави цветове. В природата са разпространени поне 30 вида от този невероятен ароматен цвят, които са класифицирани в 3 вида - теснолистна лавандула, хибридна лавандула и широколистна лавандула. Тук ще Ви представим интересна и важна информация, която ще Ви помогне да опознаете това лековито растение и да заобичате тази ароматна билка В тази категория ще откриете висококачествени сортови семена, на изгодни цени, на прекрасната лавандула, с които ще можете да отгледате това красиво ароматно цвете във Вашия дом и градина. 

Лавандулата е вечнозелено многогодишно растение. Представлява полу храстовиден вид, който на височина достига до 50 см. Характеризира се с цветоносни стъбла, които са гъсто разположени и по които се намират многобройни класовидни, изключително ароматни, лилави цветове.  

Ароматният цвят се отглежда сравнително лесно, като най-добрата част, е че може да го направите във Вашата градина, тераса или балкон. Едно от фундаменталните неща, с които е необходимо да започнете при сеитба на лавандула, е да откриете подходящо местенца за растението, което е изложено на достатъчно пряка слънчева светлина. Лавандулата обича светлина и топлина.Следващата стъпка е да осигурите подходящ субстрат за ароматното растение, което включва добре дренирани почви, за предпочитане са неутралните и алкални субстрати. 

Ароматният цвят се размножава чрез семена. Подходящият момент за външна сеитба е краят на месец март, когато опасността от слани е изчезнала. Семенцата се засяват на дълбочина (в почвата) 0,05 см до 1 см и се покриват с тънък слой почва. Покълват за период до 4 седмици, при условие, че се поливат редовно, но умерено и приемат достатъчно слънчева светлина. Препоръчително е поне веднъж в годината почвата да бъде подхранвана с минерални торове. Цветчетата разцъфтяват през лятото - през месеците Юли и Август. Идея за място във градината Ви, на което може да засеете от семенцата на ароматната лавандула е около пътечките в двора.

Лавандулата оказва изключително благоприятно действие върху човешкия организъм. Характеризира се с противовъзпалително, нервноуспокоително, дезинфекционно, антисептично и болкоуспокояващо действие.

Едно от основните приложения на лавандулата е на ценно лавандулово масло. Още от Древността се отглежда именно заради ароматното си и лековито етерично масло. То се използва основно в козметичната и фармацевтичната индустрия, както и в ароматерапията. Маслото от лавандула има релаксиращо и лечебно действие. Успокоява кашлицата и често се препоръчва при хора, които страдат от заболявания на дихателните пътища.

Може би не знаете, но именно България е най-големият производител на лавандулово масло в света през 2011 година. Характерното за маслото, правено в България, е лекият му аромат и сериозната дълготрайност. 

В народната медицина, лавандулата се използва под формата на запарка, която лекува изгаряне, акне, ухапвания и много други. 

В кулинарията е силно ценен лавандуловият мед. Той се получава от съцветията на растението, които са богати на нектар. Лавандуловият мед е високо ценен и се предлага на световния пазар. От ароматната билка се прави и страхотен ухаен, релаксиращ чай. В изсушен вид, цветовете на лавандулата могат да се използват, като прекрасен (свеж) естествен ароматизатор.