В тази категория на магазин за паркинг елементи и настилки ще ви представим богат асортимент от висококачествени сортове семена на най-популярният плод в света и един от най-любимите, а именно апетитно сладката Ягода. С невероятният си сладък вкус, често определян, като една истинска наслада за сетивата, сочният червен плод е спечелил своето почетно място в кулинарията, особено в сладкарството. Освен с вкусовите си качества, ягодата се цени високо и заради лечебните си свойства. В съдържанието й се съдържат важният витамин C и феноли, които правят плодът много силен антиоксидант. Ягодата е и единственият плод в света, чиито семенца се намират от външната страна на обвивката й.
Ягодата е вид растение, което принадлежи към семейството на Розоцветните видове. Смята се, че плодът е бил популярен още в Древността, в Средновековието пък на почит са били лечебните му свойства, а в последствие се превръща в плодът за богатите и заможни хора, докато не достигне днешното си широко разпространение в света, превръщайки се в най-известният плод.
Ягодата е лесно приспособим плод и се отглежда сравнително лесно. Поради тази причина е и най-отглежданият плод в територията на България. Основните неща, от които ягодките се нуждаят, за да порастнат и да се развият успешно, са добре дренирани и подхранени субстрати, достатъчно слънчева светлина, като може да се отглеждат и на полусенчести места, редовно поливане, с подсилено внимание да не се достигне до преполиване. Сладкият плод има два основни периода, в които се отглежда през годината - от края на лятото до средата на есента и от края на зимата до началото на пролетта.
Ягодата се цени високо, заради апетитната си сочност и прекрасен сладък вкус, но тя е много повече от това - всъщност плодът е изключително хранителен и полезен.
Ягодата е отличен източник на витамин C, витамин Е, витамин B2, витамин B5 и витамин K. От минералите притежава калий, манган, фолат, магнезий и йод. С това си съдържание, сладкият плод се смята за силно укрепващ имунната система.
Ягодата се характеризира с наличие на диетични фибри, феноли и антоцианини, именно заради които плодът притежава този така апетитен червен цвят. Фенолите и антоцианините са силни антиоксиданти, които според множество изследвания имат противовъзпалително действие, намаляват риска от ракови заболявания и предпазват сърцето.
Ягодите оказват и много благоприятно влияние върху кожата. Поради тази причина са намерили местенце и в козметиката. Имат страхотно освежаващо, подхранващо и подмладяващо действие, затова се използват за направата на пилинги за лице, маски за лице и подхранващи лосиони.
Разбира се, мястото на ягодките в кулинарията е на първо място, особено в сладкарството. С този апетитно сладък аромат и вкус, червените плодчета се употребяват за направата на торти, кремове, сладкиши, бонбони и много други.
От тях се правят уникални домашни сладка, конфитюри, както и сокове.
Заради прекрасния си вид, сладък вкус и апетитен аромат, ягодките са приемани за афродизиак и са се превърнали в символ на любовта. Комбинацията им с шоколад и сметана е една от най-любимите комбинации, а с допълнението от шампанско - перфектният подарък за празници, като Деня на влюбените.