Вашата кошница е празна!
За нас е голямо удоволствие да представим в нашия онлайн магазин една категория, под която попада един от най-интересните и непознати зеленчуци, а именно артишокът. В този раздел, в нашия онлайн магазин ще намерите богато разнообразие от висококачествени семена на голямото и бодливо растение, отглеждано като храна и смятано за вкусен и здравословен деликатес.
Артишокът, член на семейство Цветя, представлява вид бодил или неразцъфнала цветна пъпка на голямо бодливо растение. Характеризира се с високо, разклонено стъбло, което достига близо 1 м. височина, и големи бодливи цветя, оцветени във виолетови и бели багри. Листата му са дълги и бодливи и израстват от основата на стъблото.
Частта, която се консумира от това интересно растение е удебелената сърцевина и месестата основа на младото цвете.
Артишокът произлиза от Средиземноморието, като първо се появява в Сицилия, Италия, но придобива голяма популярност в Америка и по-конкретно в щата Калифорния, където бива пренесен от преселници в началото на 17-ти век. Смята се, че употребата и производството на зеленчука започват усилено в началото на 20-ти век.
Това растение се разграничава на много видове, но причината да бъде наричано деликатес е именно защото само един от тези видове е годен за консумация, и то сурова.
Освен изключително екзотичен, артишокът е и точно толкова полезен. В състава си съдържа многобройни баластни вещества, благоприятни за човешкия организъм. Богат на така нужните витамини А, С, В1, В2, както и на необходимите микроелементи, като калий, магнезий, фосфор, калций и желязо.
Освен полезен, този зеленчук е и много диетичен, защото е беден на калории, в 100 грама се съдържат едва 40 калории.
Едно от най-важните му съставки е антиоксидантът цинарин, който не се среща в друг плод или зеленчуци.
С богатият си полезен състав, този зеленчук води до спад на нивата на общия и LDL холестероли. Консумацията му може да предпази черния дроб на човека и да подпомогне регенерацията му, като се оказва и страхотен помощник при хора, които страдат от високо кръвно, защото може да доведе до неговото нормализиране. Понижава нивата на кръвна захар и се оказва страхотен помощник при храносмилането.
Артишокът се култивира през месеците март-май за ранна реколта, и през октомври - за късна. Може да се произвежда чрез засяване на семенца, гнездово, по схемата 2-3 семена в гнездо. Може да се отглежда и чрез предварително подготвяне на разсади, в парник. Сеитбата му е през пролетта, защото това е топлолюбиво растение, което се нуждае от умерена влага. Преди сеитба е необходимо почвата да бъде добре обработена, да е богата на органични вещества и да притежава достатъчно количество влага.
Артишокът дава своята реколта през втората година.
Този полезен и хранителен зеленчук може да се консумира сварен, печен, да се добави, пълнен или да се добави, като един бутиков акцент към салата или ястие.