Меню
Каталог
Филтър
Цена
лв. лв.
Марка
19
16
Семена
Кога се засява
122
123
124
Особености на растението
52
Цъфтеж/Беритба
80
81
82
83
Цвят на плода/цвета
97
Начин на засяване
29
58
Дълговечност
103
Място на отглеждане
105
Необходимост от опора
108
Нужда от поливане
110
Необходимост от светлина
113
Зимоустойчивост
114
Височина на растението
68
Предназначение на плода/цвета
33
32
Рейтинг
1
2
3
4
5

Артишок семена

Изглед:
Покажи:
Ред:
Италиански семена на Артишок виолетов от Франчи (Franchi)
Разфасовка / брой семена: 2,5 гр. (около 40 - 50 бр. семена на Артишок виолетов от Франчи има в оригиналната опаковка). Норма за сеитба: От 0,100..
3,00 лв.
Разфасовка / брой семена: 2,5 гр. (около 40 - 50 бр. семена на Артишок виолетов от Франчи има в оригиналната опаковка). Норма за сеитба: От 0,100..
Професионален Черен клипс щипка за домати и поддържане на оранжерийни култури диаметър 23 мм
Професионален магазин Semenata Shop с удоволствие представя един незаменим помощник във всяко стопанство - клипс щипка за домати и поддържане на оранж..
3,50 лв.
Професионален магазин Semenata Shop с удоволствие представя един незаменим помощник във всяко стопанство - клипс щипка за домати и поддържане на оранж..

За нас е голямо удоволствие да представим в нашия онлайн магазин една категория, под която попада един от най-интересните и непознати зеленчуци, а именно артишокът. В този раздел, в нашия онлайн магазин ще намерите богато разнообразие от висококачествени семена на голямото и бодливо растение, отглеждано като храна и смятано за вкусен и здравословен деликатес. 

Артишокът, член на семейство Цветя,  представлява вид бодил или неразцъфнала цветна пъпка на голямо бодливо растение. Характеризира се с високо, разклонено стъбло, което достига близо 1 м. височина, и големи бодливи цветя, оцветени във виолетови и бели багри. Листата му са дълги и бодливи и израстват от основата на стъблото. 

Частта, която се консумира от това интересно растение е удебелената сърцевина и месестата основа на младото цвете. 

Артишокът произлиза от Средиземноморието, като първо се появява в Сицилия, Италия, но придобива голяма популярност в Америка и по-конкретно в щата Калифорния, където бива пренесен от преселници в началото на 17-ти век. Смята се, че употребата и производството на зеленчука започват усилено в началото на 20-ти век. 

Това растение се разграничава на много видове, но причината да бъде наричано деликатес е именно защото само един от тези видове е годен за консумация, и то сурова. 

Освен изключително екзотичен, артишокът е и точно толкова полезен. В състава си съдържа многобройни баластни вещества, благоприятни за човешкия организъм. Богат на така нужните витамини А, С, В1, В2, както и на необходимите микроелементи, като калий, магнезий, фосфор, калций и желязо. 

Освен полезен, този зеленчук е и много диетичен, защото е беден на калории, в 100 грама се съдържат едва 40 калории. 

Едно от най-важните му съставки е антиоксидантът цинарин, който не се среща в друг плод или зеленчуци.

С богатият си полезен състав, този зеленчук води до спад на нивата на общия и LDL холестероли. Консумацията му може да предпази черния дроб на човека и да подпомогне  регенерацията му, като се оказва и страхотен помощник при хора, които страдат от високо кръвно, защото може да доведе до неговото нормализиране. Понижава нивата на кръвна захар и се оказва страхотен помощник при храносмилането. 

Артишокът се култивира през месеците март-май за ранна реколта, и през октомври - за късна. Може да се произвежда чрез засяване на семенца, гнездово, по схемата 2-3 семена в гнездо. Може да се отглежда и чрез предварително подготвяне на разсади, в парник. Сеитбата му е през пролетта, защото това е топлолюбиво растение, което се нуждае от умерена влага. Преди сеитба е необходимо почвата да бъде добре обработена, да е богата на органични вещества и да притежава достатъчно количество влага. 

Артишокът дава своята реколта през втората година. 

Този полезен и хранителен зеленчук може да се консумира сварен, печен, да се добави, пълнен или да се добави, като един бутиков акцент към салата или ястие. 

Популярни производители
Semenata.bg © 2021