МЕНЮ
КОШНИЦА

Артишок семена

Сортови семена на виолетов Артишок от Севън сийдс ООД
Няма наличност
Артишокът е зеленчук деликатес, който може да отглеждате сами в градината, за да получите ..
3.50 лв.
Артишокът е сред най-популярните зеленчуци, които притежават уникален вкус и завиден запас..
3.50 лв.
Щипки за домати и краставици в оранжерия и в градината Ф23 мм представени от Севън Сийдс Щипки за домати и краставици в оранжерия и в градината Ф23 мм представени от Севън Сийдс
Най-продаван
Разнообразието от растения и култури в градината може да бъде впечатляващо. Прекрасните ре..
4.50 лв.
Показани от 1 до 3 от 3 (1 страници)

За нас е голямо удоволствие да представим в нашия онлайн магазин една категория, под която попада един от най-интересните и непознати зеленчуци, а именно артишокът. В този раздел, в нашия онлайн магазин ще намерите богато разнообразие от висококачествени семена на голямото и бодливо растение, отглеждано като храна и смятано за вкусен и здравословен деликатес. 

Артишокът, член на семейство Цветя,  представлява вид бодил или неразцъфнала цветна пъпка на голямо бодливо растение. Характеризира се с високо, разклонено стъбло, което достига близо 1 м. височина, и големи бодливи цветя, оцветени във виолетови и бели багри. Листата му са дълги и бодливи и израстват от основата на стъблото. 

Частта, която се консумира от това интересно растение е удебелената сърцевина и месестата основа на младото цвете. 

Артишокът произлиза от Средиземноморието, като първо се появява в Сицилия, Италия, но придобива голяма популярност в Америка и по-конкретно в щата Калифорния, където бива пренесен от преселници в началото на 17-ти век. Смята се, че употребата и производството на зеленчука започват усилено в началото на 20-ти век. 

Това растение се разграничава на много видове, но причината да бъде наричано деликатес е именно защото само един от тези видове е годен за консумация, и то сурова. 

Освен изключително екзотичен, артишокът е и точно толкова полезен. В състава си съдържа многобройни баластни вещества, благоприятни за човешкия организъм. Богат на така нужните витамини А, С, В1, В2, както и на необходимите микроелементи, като калий, магнезий, фосфор, калций и желязо. 

Освен полезен, този зеленчук е и много диетичен, защото е беден на калории, в 100 грама се съдържат едва 40 калории. 

Едно от най-важните му съставки е антиоксидантът цинарин, който не се среща в друг плод или зеленчуци.

С богатият си полезен състав, този зеленчук води до спад на нивата на общия и LDL холестероли. Консумацията му може да предпази черния дроб на човека и да подпомогне  регенерацията му, като се оказва и страхотен помощник при хора, които страдат от високо кръвно, защото може да доведе до неговото нормализиране. Понижава нивата на кръвна захар и се оказва страхотен помощник при храносмилането. 

Артишокът се култивира през месеците март-май за ранна реколта, и през октомври - за късна. Може да се произвежда чрез засяване на семенца, гнездово, по схемата 2-3 семена в гнездо. Може да се отглежда и чрез предварително подготвяне на разсади, в парник. Сеитбата му е през пролетта, защото това е топлолюбиво растение, което се нуждае от умерена влага. Преди сеитба е необходимо почвата да бъде добре обработена, да е богата на органични вещества и да притежава достатъчно количество влага. 

Артишокът дава своята реколта през втората година. 

Този полезен и хранителен зеленчук може да се консумира сварен, печен, да се добави, пълнен или да се добави, като един бутиков акцент към салата или ястие.