МЕНЮ
КОШНИЦА

Пъпешово дърво (Пепино) семена

Ароматен, сладък и сочен плод от атрактивно растение – представяме ви семена за един от на..
4.19 лв.
Щипки за домати и краставици в оранжерия и в градината Ф23 мм представени от Севън Сийдс Щипки за домати и краставици в оранжерия и в градината Ф23 мм представени от Севън Сийдс
Най-продаван
Разнообразието от растения и култури в градината може да бъде впечатляващо. Прекрасните ре..
4.50 лв.
Показани от 1 до 2 от 2 (1 страници)

В специализираният ни онлайн магазин за дома и градината сме ви подготвили изненадващо разнообразие от семена на един екзотичен вид, който все още набира своите последователи по нашите ширини. Под тази категория, с наименованието “Семена на Пепино (Пъпешово дърво)”, ще откриете асортимент от сортови семена на екзотичния плод пепино, който наподобява по външни черти и вкусови качества пъпеша, и който бива определян за “суперхрана”.

Екзотичният “пъпеш” расте от храстовидно дръвче, което достига до 1 метър височина. Характеризира се с интензивен растеж и бързо оформящи се плодчета, по-конкретно растението започва да дава своята реколта до 6 месеца след засаждането си.

Плодчетата достигат своята зрялост, когато се оцветят в кремообразен цвят и придобият кръгло-крушовидна форма. Самите плодове представляват малък кръгъл пъпеш, тежащ от 100 до 300 гр, обагрен в шарени цветове - зелени, кафяви, пурпурни и сиви. Във вътрешността им се намира малка кухина, запълнена от малки семчици, със сладък вкус.

Малките декоративни плодчета са много ароматни и вкусни. Вкусът им наподобява вкуса на пъпеш или манго. 

Смята се, че пепино е култура, която произхожда от Южна Америка. С екзотичния си вид и вкус, пъпешното дърво било разпространено в Европа през 18-ти век и бързо придобило популярност. Днес, в много части от света квалифицират екзотичния “пъпеш”, като супер плод. 

Консумацията му може да предотврати поява на камъни в бъбреците, да регулира високото кръвно налягане и да помогне при диабетични заболявания. Причината е високата концентрация на полезни вещества в пъпешовото дърво.

Представителят на семейството Картофови  се характеризира с високо съдържание на витамин C, който съставлява плода, като една страхотна превенция срещу грипове и вируси. Витаминът помага за подсилването на имунната система и укрепването на по-здрав организъм, неподатлив на болести. 

Друг важен елемент в състава, който трябва да се спомене е провитамин A, който се нарежда сред един от основните антиоксиданта. Антиоксидантите са важни за редуциране на възпалителните процеси в тялото.

Съдържанието на фибри пък подобрява храносмилателния процес в организма. А ниското калорично съдържание, в 100 грама има една 80 калории, прави плода прекрасна превенция срещу затлъстяване.

Пъпешното дърво се размножава от семена, които могат да се засеят краят на месец февруари, началото на месец март - на закрити площи. Разсаждането им на открити площи се препоръчва месец след това, като мястото, което сте избрали трябва да е слънчево. 

Растението разцъфва в началото на пролетта - април/май, а плодчетата се оформят към края на лятото - август/септември. 

Важно е да се отбележи, че прекалено високите температури могат да уморят растението и то да окапе. Благоприятните температурни граници за растеж и цъфтеж са 20-25 градуса. 

Декоративните плодчета са намерили своето местенце в кулинарията. Най-често се консумират, като останалите тропически плодове - в суров вид. Могат да бъдат една екзотична добавка към любимата салата или просто да се хапват, добре изстудени,  самостоятелно. 

Пепиното е много вкусно пържено и задушено.