Вашата кошница е празна!
Под този раздел в нашия онлайн магазин градински ви представяме една екзотична за нашата кухня култура, която обаче е затвърдила вече своите позиции в други страни и се е превърнала в неизменна част от кухнята на азиатските народи. Освен с интересен вкус, този плод се характеризира и с много полезни свойства, дотолкова, че се смята за едно от най-полезните растителни култури в света. Известен и под наименованията “горчива краставица” и “горчив пъпеш”, под тази категория ще откриете сортови семена на екзотичната култура Момордика.
Момордика е многогодишно растение, което се отглежда в тропическите райони. Днешно време се разпространява широко в страни, като Азия, Африка и Австралия. Представлява тропически плод, част от семейство Тиквови, който се характеризира с увивни растение, с тънко стъбло, достигащо на височина до 5 метра. Листенцата на момордиката имат интересна назъбена форма, откъдето идва и латинското наименование на културата - Momordica. Буквално се превежда, като “хапя”, тъй като листата имат вид на нахапани.
Едно от популярните наименования на тропическият плод е “горчива краставичка”. Причината зад това име са плодовете на момордиката.Те са продълговати, на дължина достигат до 15 см, и на вид са като малки краставички, с брадавичеста повърхност. Вътрешността им е куха, а вкусът - горчив.
Характерно за “горчивата краставичка”, е че с узряване горчивината на плодовете расте, заради това, плодовете на момордиката се консумират зелени.
От тук произлиза и другото наименование на културата, а именно “горчив пъпеш”. Плодовете на пъпешите същи се хапват зелени.
Момордиката заема сериозно кулинарно величие в азиатските страни, по-конкретно в китайската кухня. Използва се в множество традиционни ястия и салати, като в някои райони се използва и в напитки. В Окинава, остров в Япония, например, от момордиката приготвят бира.
Популярни кулинарни приложения на “неузрелите” плодове на тази култура, са сварени, пържени, пълнени, задушени, дори и консервирани. Подходящи са за направата на супи, както и печени с месо.
Момордиката е характерна и с полезните си вещества, които притежава в състава си. Има много високо съдържание на витамин C, всъщност съдържа толкова от витамина, колкото един лимон. Източник е на още много витамини, бета каротин, желязо, калий, стероиди и протеини.
Този “горчив пъпеш” е смятан за ценно лекарство. Има страхотно противодействие при диабет, намалява нивото на кръвната захар, при чернодробни заболявания, ревматизъм, висок холестерол и вирусни инфекции.
Дори в лаборатории е доказано, че съставките му имат реалната възможност да спрат развитието на ракови заболявания.
Коренът на “горчивата краставица” се смята, че има свойство на афродизиак.