МЕНЮ
КОШНИЦА

Момордика семена

Разфасовка / брой семена: 2 гр. - около 10 бр. семена на Момордика (горчив пъпеш) се съдър..
2.29 лв.
Разфасовка / брой семена: 2 гр. - около 10 бр. семена на Момордика (горчив пъпеш) се съдър..
2.29 лв.
Щипки за домати и краставици в оранжерия и в градината Ф23 мм представени от Севън Сийдс Щипки за домати и краставици в оранжерия и в градината Ф23 мм представени от Севън Сийдс
Най-продаван
Разнообразието от растения и култури в градината може да бъде впечатляващо. Прекрасните ре..
4.50 лв.
Показани от 1 до 3 от 3 (1 страници)

Под този раздел в нашия онлайн магазин градински ви представяме една екзотична за нашата кухня култура, която обаче е затвърдила вече своите позиции в други страни и се е превърнала в неизменна част от кухнята на азиатските народи. Освен с интересен вкус, този плод се характеризира и с много полезни свойства, дотолкова, че се смята за едно от най-полезните растителни култури в света. Известен и под наименованията “горчива краставица” и “горчив пъпеш”, под тази категория ще откриете сортови семена на екзотичната култура Момордика. 

Момордика е многогодишно растение, което се отглежда в тропическите райони. Днешно време се разпространява широко в страни, като Азия, Африка и Австралия. Представлява тропически плод, част от семейство Тиквови, който се характеризира с увивни растение, с тънко стъбло, достигащо на височина до 5 метра. Листенцата на момордиката имат интересна назъбена форма, откъдето идва и латинското наименование на културата -  Momordica. Буквално се превежда, като “хапя”, тъй като листата имат вид на нахапани. 

Едно от популярните наименования на тропическият плод е “горчива краставичка”. Причината зад това име са плодовете на момордиката.Те са продълговати, на дължина достигат до 15 см, и на вид са като малки краставички, с брадавичеста повърхност. Вътрешността им е куха, а вкусът - горчив. 

Характерно за “горчивата краставичка”, е че с узряване горчивината на плодовете расте, заради това, плодовете на момордиката се консумират зелени. 

От тук произлиза и другото наименование на културата, а именно “горчив пъпеш”. Плодовете на пъпешите същи се хапват зелени.

Момордиката заема сериозно кулинарно величие в азиатските страни, по-конкретно в китайската кухня. Използва се в множество традиционни ястия и салати, като в някои райони се използва и в напитки. В Окинава, остров в Япония, например, от момордиката приготвят бира. 

Популярни кулинарни приложения на “неузрелите” плодове на тази култура, са сварени, пържени, пълнени, задушени, дори и консервирани. Подходящи са за направата на супи, както и печени с месо.

Момордиката е характерна и с полезните си вещества, които притежава в състава си. Има много високо съдържание на витамин C, всъщност съдържа толкова от витамина, колкото един лимон. Източник е на още много витамини, бета каротин, желязо, калий, стероиди и протеини. 

Този “горчив пъпеш” е смятан за ценно лекарство. Има страхотно противодействие при диабет, намалява нивото на кръвната захар, при чернодробни заболявания, ревматизъм, висок холестерол и вирусни инфекции. 

Дори в лаборатории е доказано, че съставките му имат реалната възможност да спрат развитието на ракови заболявания. 

Коренът на “горчивата краставица” се смята, че има свойство на афродизиак.