Под тази категория в нашия онлайн магазин, може да откриете страхотни предложения за семена на един от най-вкусните и предпочитани летни плодове, а именно Динята. Това е плодът, или познат от други, като зеленчукът, който е съставен от близо 95% вода и има едва 80 калорий в 100 грама. С удоволствие, искаме да ви потопим в света на така любимия плодов зеленчук, какъвто е Динята.
Има сведения, че динята е била известна още в Древен Рим и Древен Египет. Всъщност била толкова на почит, че често била поставяне в гробниците на фараоните, защото египтяните мислели, че именно този плодов зеленчук е един от източниците на храна в задгробния живот. Официално родината на динята се смята Южна Африка. Именно там е високо ценена, поради високото си водно съдържание, защото в пустинята този плодов зеленчук често се превръща в преносим източник на вода.
Динята е едногодишно растение, което е част от семейство Тиквови. Характеризира се с яйцевидна форма и гладка кора, обагрена в зелени цветове. Вътрешността на динята е апетитно червена, сочна и много сладка. Съществуват около 1200 разновидности на плодовия зеленчук, които се различават по форма, размери, тегло, както и по цветове. Разграничават се от тях 5 основни вида - червени, жълти, оранжеви, със семки и без семки.
Динята, позната и на много места под името Любеница, е топлолюбива и светлолюбива култура, която вирее много добре върху плодородни и структурни почви. Благоприятният период за сеитба от семена е през пролетта - по-конкретно месеците в края на април и началото на май месец. Необходимата температура за поникване на семената е 15 - 17ºС, а оптималната за успешното развитие на културата е 25 - 30 ºС.
Културата се характеризира с висока сухоустойчивост, поради добрата си коренова система. За благоприятното развитие на плодовия зеленчук е необходимо умерено поливане. Когато започнат да се образуват плодовете, поливането може да стане редовно.
Динята е култура с множество благоприятни за организма свойства. С богатото си водно съдържание, само 5% захари и нулево наличие на мазнини, този плодов зеленчук се превръща в прекрасна вкусна и диетична храна. В съдържанието й се открояват голямо количество минерали, от които калий, желязо, диетични фибри, калций. Освен това, любеницата е богата и на витамините A и С. Интересен факт, е че всички части на динята са годни за ядене. В това число се включват семките и кората. Всъщност именно семките на динята са доста богати на мазнини и белтъчини и от тях може да направи растително масло. Кората пък има широко кулинарно приложение в Китай, където е популярен деликатес - запържена, маринована или запечена.
Консумацията на диня снабдява организма с важния антиоксидант, какъвто е ликопенът. Всъщност в плодовия зеленчук антиоксидантът се съдържа в двойно повече количество, отколкото в доматите. Ликопенът придава цвета на червените плодове и според множество изследвания е успешен помощник в борбата с раковите заболявания и някои сърдечни болести.