МЕНЮ
КОШНИЦА

Дини семена

Разфасовка / брой семена: 2,5 гр. (около 37 -  50 бр. био семена на диня Кримсон Суит има ..
3.90 лв.
Разфасовка / брой семена: 5 гр. - около 75 - 100 бр. семена на диня Мраморна се съдържат в..
2.29 лв.
Семена на диня Кримсон гигант F1 - страхотен вкус и гигнтски размери (10 - 12 кг)
Най-продаван
Разфасовка: В една оригинална опаковка на Франчи Италия се съдържат 0,5 гр. семена на диня..
5.00 лв.
Ранен сорт. Плодовете са с големи размери и дебела светло-зелена кора на ивици. Вътрешност..
2.40 лв.
Ранен сорт. Плодовете са с големи размери и дебела светло-зелена кора на ивици. Вътрешност..
2.09 лв.
Градински онлайн център Semenata Shop представя семена на диня Мраморна 17. Това е средно ..
2.29 лв.
Разфасовка / брой семена: 20 бр. семена професионални семена на диня Пата негра F1. Норм..
7.39 лв.
Градински магазин Semenata Shop представя семена сортови на диня Росарио F1. Това е първия..
3.49 лв.
Разфасовка / брой семена: 4 гр. (около 60 - 80 бр. семена на диня Шугър Бейби има в опаков..
2.40 лв.
Семена на Диня Шугър Бейби може да закупите в Semenata Shop. Това е ранен сорт диня с дреб..
2.20 лв.
Разфасовка / брой семена: 2 гр. (около 24 - 50 бр. семена на жълта диня Яносек има в опако..
3.39 лв.
Разфасовка / брой семена: 2,5 гр.  Норма за сеитба: От 150 до 300 грама семенца за декар..
5.00 лв.
Семена на мини дини Блу F1 (тип Кримсон) - сладки плодове с размери 2,5 - 4,5 кг
Няма наличност
Разфасовка: Семена на мини дини Блу F1 (тип Кримсон) са налични в специализиран онлайн маг..
5.00 лв.
Разфасовка / брой семена: 6 гр. семена на продълговати дини Чарлстон грей има в една опако..
3.50 лв.
Щипки за домати и краставици в оранжерия и в градината Ф23 мм представени от Севън Сийдс Щипки за домати и краставици в оранжерия и в градината Ф23 мм представени от Севън Сийдс
Най-продаван
Разнообразието от растения и култури в градината може да бъде впечатляващо. Прекрасните ре..
4.50 лв.
Кой плод нямате търпение да хапвате през лятото? Дините са сред най-неустоимите и освежава..
3.37 лв.
Показани от 1 до 16 от 16 (1 страници)

Под тази категория в нашия онлайн магазин, може да откриете страхотни предложения за семена на един от най-вкусните и предпочитани летни плодове, а именно Динята. Това е плодът, или познат от други, като зеленчукът, който е съставен от близо 95% вода и има едва 80 калорий в 100 грама. С удоволствие, искаме да ви потопим в света на така любимия плодов зеленчук, какъвто е Динята. 

Има сведения, че динята е била известна още в Древен Рим и Древен Египет. Всъщност била толкова на почит, че често била поставяне в гробниците на фараоните, защото египтяните мислели, че именно този плодов зеленчук е един от източниците на храна в задгробния живот. Официално родината на динята се смята Южна Африка. Именно там е високо ценена, поради високото си водно съдържание, защото в пустинята този плодов зеленчук често се превръща в преносим източник на вода. 

Динята е едногодишно растение, което е част от семейство Тиквови. Характеризира се с яйцевидна форма и гладка кора, обагрена в зелени цветове. Вътрешността на динята е апетитно червена, сочна и много сладка. Съществуват около 1200 разновидности на плодовия зеленчук, които се различават по форма, размери, тегло, както и по цветове. Разграничават се от тях 5 основни вида - червени, жълти, оранжеви, със семки и без семки.  

Динята, позната и на много места под името Любеница, е топлолюбива и светлолюбива култура, която вирее много добре върху плодородни и структурни почви. Благоприятният период за сеитба от семена е през пролетта - по-конкретно месеците в края на април и началото на май месец. Необходимата температура за поникване на семената е 15 - 17ºС, а оптималната за успешното развитие на културата е 25 - 30 ºС. 

Културата се характеризира с висока сухоустойчивост, поради добрата си коренова система. За благоприятното развитие на плодовия зеленчук е необходимо умерено поливане. Когато започнат да се образуват плодовете, поливането може да стане редовно. 

Динята е култура с множество благоприятни за организма свойства. С богатото си водно съдържание, само 5% захари и нулево наличие на мазнини, този плодов зеленчук се превръща в прекрасна вкусна и диетична храна. В съдържанието й се открояват голямо количество минерали, от които калий, желязо, диетични фибри, калций. Освен това, любеницата е богата и на витамините A и С.  Интересен факт, е че всички части на динята са годни за ядене. В това число се включват семките и кората. Всъщност именно семките на динята са доста богати на мазнини и белтъчини и от тях може да направи растително масло. Кората пък има широко кулинарно приложение в Китай, където е популярен деликатес - запържена, маринована или запечена. 


Консумацията на диня снабдява организма с важния антиоксидант, какъвто е ликопенът. Всъщност в плодовия зеленчук антиоксидантът се съдържа в двойно повече количество, отколкото в доматите. Ликопенът придава цвета на червените плодове и според множество изследвания е успешен помощник в борбата с раковите заболявания и някои сърдечни болести.