МЕНЮ
КОШНИЦА

Семена на главеста целина Планета (Planeta) - нов български сорт

Семена на главеста целина Планета (Planeta) - нов български сорт - Целина семена с отлична цена: 1.50 лв.
Семена на главеста целина Планета (Planeta) - нов български сорт

Опции

Купи
  • Разфасовка / брой семена: Семена на главеста целина Планета можете да поръчате в разфасовка от 2 гр. 
  • Норма за сеитба: За един декар ще са Ви необходими между 20-30 гр. семена на целина за глави Планета.
  • Реколта: -
  • Период на сеитба: Засяването на семената на главестата целина е добре да бъде в периода от 1 – 15 март.  Дълбочината на сеитба е от половин до един см.
  • Период на разсаждане: След преминаване на опасността от слани, младите стръкове се засаждат на открито (обикновено месец май).
  • Схема на отглеждане: Целина Планета може да се отглежда по схема 30Х30 или да се остави до 40 см разстояние между редовете и от 25 до 30 см разстояние между растенията. Главеста целина Планета се отглежда с разсад и е сорт предназначен за средно ранно до късно производство. Семена на целина Планета се засяват през първата половина на март месец.
  • Вегетация: Вегетационния период на българския сорт главеста Целина е 110-130 дни.
  • Характеристики на плода: Главите на българска целина Планета са много едри и имат плоско кръгла форма. Цвета им е светъл, а сърцевината без кухини, бяла ароматна и много хрупкава.

Онлайн магазин за семена Semenata.Shop има удоволствието да Ви представи едно ново попълнение – български семена на целина Планета – главеста и едра, селекция на Флориян! За първи път можем да предложим на всички любители, един ароматен и едър български сорт главеста целина. 
И както всички сортове зеленчуци и плодове до момента от селекция Флориян и този успя да ни впечатли с едрите си глави и плътност. Да, целина Планета формира много голяма глава без кухини във вътрешността. Дръжките на растението са къси и здраво захванати за главата. Месестата част има бял цвят и е много ароматна.

Новият за 2021 година български сорт целина за глави Планета е подходящ за средно ранно до късно производство. Вегетацията му е около 110-130 дни.
Главестата целина е растение, което не се сее директно, а се приготвя разсад от неговите семена, то е светлолюбиво растение и е силно взискателно към почвеното плодородие. Нуждае се от чести поливки през сухите летни периоди. За да задържите влажна почвата за по-дълго е подходящо да мулчирате (напр. с градински компост). Обирайте растенията при пълна зрялост на главите. 

Главеста целина Planeta може да бъде съхранявана подобно на другите сортове целина за глави – в помещения, където няма опасност от слани в контейнери с навлажнен пясък.
Полезен зеленчук за ставите, намира широко приложение като сушена подправка в кухнята, но е отличен избор и за супа, яхния и за приготвяне на зеленчукови бульони.

Главестата целина е един наистина интересен представител на зимните зеленчуци, който може да бъде сготвен или настърган в салата с моркови и червено цвекло.

Този сорт е в изпитване.

Напишете отзив

Моля влезте или се регистрирайте за да напишете Вашият отзив