МЕНЮ
КОШНИЦА

Семена на Гръцки босилек с малки силно ароматни листенца

Семена на  Гръцки босилек с малки силно ароматни листенца - Босилек семена с отлична цена: 4.50 лв.
Семена на Гръцки босилек с малки силно ароматни листенца
4.70 лв.
  • НАЛИЧЕН: В НАЛИЧНОСТ
  • Код: S00Z131

Опции

Купи
  • Разфасовка: Семена на босилек Гръцки може да поръчате с доставка в цяла България с разфасовка от Франчи Италия 3 гр.
  • Норма за сеитба: -
  • Реколта: От оригиналните семена на италианският сорт босилек Гръцки, Вие ще получите храстовидно растение с форма компактна и големина от 10 до 40 см, което цъфти от месец юни до месец октомври. При прибиране на реколтата по време на цъфтеж, босилекът е подходящ за прясна консумация. При прибиране на билките преди техния цъфтеж – за сушене. 
  • Период на сеитба: Благоприятният период на сеитба на семената на Босилека е от месец февруари до месец юли. Подходящо е безколовото отглеждане, на открито. Препоръчително е отглеждането в сандъчета. 
  • Характеристика на плода: Това е средноранен сорт мини босилек, който достига височина около 40 см. Храстовидното растение е с топчеста форма, откъдето идва и името на сорта. Листенцата му са много малки и са снадбени с много силен, пикантен аромат. Този босилек е лесен за отглеждане, има нужда от светлина, топлина и умерено поливане. Подходящ сорт за прясна консумация, сушене, декорация и лечебни цели.

За нас е голямо удоволствие да Ви представим едно от последните ни попълнения в онлайн магазин semenata.bg – висококачествени семена на ароматната билка Гръцки босилек. Тези сортови семена са дело на световно известната фирма Франчи (Franchi) от Италия.

Това е едногодишен храстовиден сорт мини босилек, който се характеризира с височина от 10 до 40 см и специфична форма на храста – той прилича на топка. Италианският босилек притежава малки листенца, снабдени с изключително силен аромат и много зелен цвят. Стъблото му е четириръбесто, голо и разклонено, а зелените листенца са заострени и срещуположни, с дълги дръжки.  

Наименованието на билката босилек идва от гръцкото basilicum, което буквално означава царски. Поради тази причина босилекът е известен с наименованието си „царска билка“. Прието е, че родината на „царската билка“ е Индия, като там е обвързан с легендата за митичнта змия. Смята се, че босилекът е е „обречен“ на бог Вишну, защото е пазителят, който предпазва от митичната змия, която има способността да убива с очи. 

Грцкия босилек е лесен за отглеждане сорт. Семената се сеят от месец февруари до юли, като са благоприятни директната сеитба и сеитбата чрез разсад. 

За оптимални резултати, трябва да отглеждате босилека на открито, без опора. Билката обича светлината и топлината. Няма висока поносимост на ниски температури. Нуждае се от умерено поливане през периода си на растеж. Сортът Зелена топка дава оптимални резултати при отглеждане в сандъчета. 

Ароматният босилек мини зелена топка цъфти от месец юни до септември. 

Италианският сорт „царска болка“ се използва за сушене, декорация, за прясна консумация, както и за лечебни цели. 

Ако искате да се наслаждавате на приятният вкус на босилекът и да прибавите пикантен аромат към вашето ястие, трябва да берете босилекът по-време на цъфтежа му. Ако билката е за сушене, подходящият момент за пикиране е преди цъфтежа й. 

Освен в кулинарията, босилекът има специфично приложение в медицината. Така наречената „царска билка“ е снабдена с болкоуспокояващо, противовъзпалително и противоспазматично действие. Силно подходяща е при възпалителни процеси и при умора и депресия. 

Семена
Кога се засяваЯнуари, Февруари, Март, Април, Май, Юни, Юли, Август, Септември, Октомври, Ноември, Декември
Особености на растениетоДиректни сортове
Цъфтеж/БеритбаЯнуари, Февруари, Март, Април, Май, Юни, Юли, Август, Септември, Октомври, Ноември, Декември
Цвят на плода/цветаЗелен
Начин на засяванеДиректна сеитба, Отглеждане чрез разсад
ДълговечностЕдногодишно растение
Място на отглежданеОтглеждане на открито
Необходимост от опораОтглеждане без конструкция
Нужда от поливанеУмерено поливане
Необходимост от светлинаСветлолюбив вид
ЗимоустойчивостНезимоустойчиво растение
Височина на растението10 - 40 см
Предназначение на плода/цветаПрясна консумация, За изсушаване, Декорация, Лечебни цели

Напишете отзив

Моля влезте или се регистрирайте за да напишете Вашият отзив