МЕНЮ
КОШНИЦА

Момордика - семена на горчив пъпеш - екзотика с уникален вкус и полезни свойства

Момордика - семена на горчив пъпеш - екзотика с уникален вкус и полезни свойства - Краставици семена с отлична цена: 2.00 лв.
Момордика - семена на горчив пъпеш - екзотика с уникален вкус и полезни свойства
2.29 лв.
  • НАЛИЧЕН: В НАЛИЧНОСТ
  • Код: OPAL370

Опции

Купи
  • Разфасовка / брой семена: 2 гр. - около 10 бр. семена на Момордика (горчив пъпеш) се съдържат в едно пакетче.
  • Норма за сеитба: 200 грама семенца за 1 декар производствена площ са нужни.
  • Реколта: -
  • Период на сеитба: Между 20 март и 20 май.
  • Период на разсаждане: От 20 март до 20 май.
  • Схема на отглеждане: Между лехите дистанцията е 60 сантиметра, а от растение до растение 40 сантиметра. Гледат се на конструкции.
  • Вегетация: От 80 до 90 дни.
  • Характеристики на плода: Момордиката е растение, което образува изключително екзотични и странно изглеждащи плодове. Те са грапави и продълговати, ползват се в зелено състояние (преди да узрее). Вкусът е горчив и с много интересен аромат. Консумира се след термична обработка в различни ястия. Горчивият пъпеш е изключително богат на множество витамини и полезни минерали.

Семена от Момордика (горчив пъпеш) вече са част от богатия каталог на онлайн център за градинари semenata.bg. Едно изключително екзотично растение, което ще Ви изненада със своите уникални качества.

Момордиката принадлежи към увивните растителни видове от рода на тиквата и е лиановидно. Известна е със своята изключителна полезност за човешкия организъм. Заради това е много ценена, особено на азиатския, южноамериканския и африканския континент, а отскоро и у нас, където все още обаче представлява рядка екзотика и тепърва предстои да разгърне пълния си потенциал.

Необичайната все още за нас Момордика силно наподобява по вид обичайните за нашите географски ширини краставици, използвани за консервиране. Зеленчуците от този сорт са със силно изразен горчив привкус и са много ароматни. Плодът им е грапав и продълговат по форма. Заради горчивия си привкус, плодовете на Момордиката са наричани също така „горчиви пъпеши“ и се ценят именно заради това.

Странното е, че Горчивите пъпеши са годни за консумация само когато все още са зелени, преди да започнат за зреят. Консумацията им е възможна обаче само след като са обработени топлинно. Обикновено плода на Момордиката се вари, пържи се, пече се, дори се готви на супа, плодовете стават и за консерви, подобно на краставичките, макар и малко по-различни заради възгорчивия си привкус.

При пролетния вид на гледане за 1 декар производствена земеделска площ са Ви нужни едва 200 грама семена на Момордика. Сее се на около 2,5 до 4 сантиметра надълбоко в почвата за най-добри резултати. За разсади се сее още в ранна пролет – от 20 март до към 20 май.

Разсадите от пъпеша горчив се садят между 20 март и 20 май на постоянните си места на открито. Растението се гледа навън, като от леха до леха трябва да оставите дистанция от около 60 сантиметра, а от растение до растение вътре във всяка леха дистанцията е необходимо да бъде около 40 сантиметра, за да има проветривост и пространство за развитие на лияноподобното растение. Осигурете и опорна конструкция, тъй като горчивите пъпеши са пълзящи растения.

Вегетацията на необичайната Момордика трае от 80 до 90 дена след засяването на сортовите и семенца. Това става в температурния диапазон около 20 градуса по Целзий. Тя дава добиви между месеците юли и октомври.

Макар и непозната екзотика за повечето от нас, да гледате Момордика не е чак толкова сложно, тъй като практиките са подобни на тези, използвани при гледането на краставиците. Подсигурете на горчивите пъпеши хумусни, рохкави и наситени с хранителни съставки почви. При нужда, винаги можете да подправите почвите със специални торове, използвани за зеленчуците. Напоявайте посевите регулярно, без обаче да ги преполивате, така, че почвите да са постоянно леко влажни, без да допускате засушаване, което може да унищожи Момордиката напълно.

Семена
Кога се засяваМарт, Април, Май
Особености на растениетоДиректни сортове
Цъфтеж/БеритбаЮни, Юли, Август
Цвят на плода/цветаЗелен
Начин на засяванеДиректна сеитба, Отглеждане чрез разсад
ДълговечностЕдногодишно растение
Място на отглежданеОтглеждане на открито
Необходимост от опораОтглеждане на конструкция
Нужда от поливанеУмерено поливане, Висока нужда от поливане
Необходимост от светлинаСветлолюбив вид
ЗимоустойчивостНезимоустойчиво растение
Височина на растениетоНад 200 см
Предназначение на плода/цветаПрясна консумация, Консервиране

Напишете отзив

Моля влезте или се регистрирайте за да напишете Вашият отзив