МЕНЮ
КОШНИЦА

Семена на бял патладжан - Растението на яйцата

Семена на бял патладжан - Растението на яйцата
Семена на бял патладжан - Растението на яйцата
4.00 лв.
  • НАЛИЧЕН: В НАЛИЧНОСТ
  • Код: SZ34310

Опции

Купи
  • Разфасовка / брой семена: 1 гр.
  • Норма за сеитба: -
  • Реколта: -
  • Период на сеитба: От средата на месец март оранжерийно.
  • Период на разсаждане: От началото на месец май.
  • Схема на отглеждане: По схемата 80/35 - 40 сантиметра, на открито и закрито. 
  • Вегетация: През август и септември.
  • Характеристики на плода: Бледожълт или бял, наподобяващ яйце с формата си.

Онлайн център за градинари Семената.Шоп добави към каталога си и сортовите семена на бели патладжани – зеленчук, еднакво гледан за консумиране и с чисто декоративни цели. Патладжаните от този тип правят приличащ на яйцата овален плод с атрактивни жълти или бели разцветки.

У нас хората наричат патладжана съвсем невярно още и „син домат“. Той се гледа целогодишно, а реколта дава от първите дни на месец август до последните дни на месец октомври.

Патладжанът спада към семейство, в което влизат още Кучешко грозде, домат, чушка и картоф. Зеленчукът е от едногодишните и израства от 40 сантиметра до 1,5 метра нависоко. Има трънчета по стеблото и едри изрязани листи с дължина от 10 до 20 сантиметра, и широчина от 5 до 10 сантиметра. Цветът му е бял или виолетов, а плодовете са месести, с много семки.

Патладжанът е донесен по нашите географски ширини от Азиатския континент някъде около 15 век. По пътя си той минава през Африканския континент и средиземноморието, а днес се е наложил заради вкуса и полезността си по цял свят, включително и у нас.

Данните в каталога на Онлайн магазин semenata.bg сочат, че патладжанът от този тип почти няма въглеводородни съединения, но пък притежава голяма концентрация на елементи като калия, калция, магнезия, мангана, желязото, пектиновите вещества, етеричните масла, диетичните фибри, фолиевите киселини, меда и витамините С, В6, РР.

Като всички останали представители на своето семейство зеленчуци и Жълтият патладжан е податлив на редица характерни заболявания и на вредителите, които нападат още картофа, домата или кучешкото грозде. Добре е да го пазите от колорадските бръмбари, листната бълха, листната въшка, паяжинообразуващите акари, гъбичните болести.

При гледането им, патладжаните се садят на дистанции от 45 до 60 сантиметра между отделните растения в реда и на 60 до 90 сантиметра от ред до ред.

Когато обирате обилната реколта през лятото и есента, подбирайте този плод, който вече е твърд и тежък, с гладичка кожица и ярки цветове, като в същото време краищата му са още зеленикави.

Белият (жълтият) патладжан трябва да се съхранява внимателно, тъй като реагира зле на застудяване и горещини и предпочита температурния диапазон към 10 градуса.

Този сорт бял патладжан може да съхраните за по-дълго време и цели, без да се мият, като ги сложите в полиетиленови пликове и ги наредите в някой хладилник у дома.

Жълтият патладжан се използва и за декоративни цели, и за готвене, като влиза в състава на редица манджи, салати, предястия, гарнитури и зимнина. Преди да се обработи, плодът трябва да се нареже и да се осоли, след което се оставя върху марля да се оцеди и да изчезне възгорчивия му привкус.

Семена
Кога се засяваЯнуари, Февруари, Март, Април, Май
Особености на растениетоДиректни сортове
Цъфтеж/БеритбаЮни, Юли, Август, Септември
Цвят на плода/цветаБял, Лилав, Смесени цветове
Начин на засяванеОтглеждане чрез разсад
ДълговечностЕдногодишно растение
Място на отглежданеОтглеждане на открито
Необходимост от опораОтглеждане без конструкция
Нужда от поливанеУмерено поливане
Необходимост от светлинаСветлолюбив вид
ЗимоустойчивостНезимоустойчиво растение
Височина на растението40 - 70 см
Предназначение на плода/цветаПрясна консумация, Консервиране

Напишете отзив

Моля влезте или се регистрирайте за да напишете Вашият отзив