МЕНЮ
КОШНИЦА

Ядлив Физалис семена (Physalis alkekengi) - интересен и екзотичен вкус

ядлив физалис семена от Севън сийдс ООД
Ядлив Физалис семена (Physalis alkekengi) - интересен и екзотичен вкус
4.70 лв.
  • НАЛИЧЕН: В НАЛИЧНОСТ
  • Код: S097150

Опции

Купи

Готови ли сте да внесете повече екзотика в градината си? Семената за едногодишното ядливо растение Физалис Алкекенги (Physalis alkekengi) са чудесен избор за експериментиране и добавяне на интерес и атрактивност в градината чрез отглеждане на нещо ново и сравнително рядко в България. Растението е част от семейство картофови (Solanaceae). Видът на Физалис наподобява този на доматените растения по стъблото покрито с власинки, продълговата форма на листата и формата и вида на малките обли плодчета обагрени в оранжево или червено. 

На височина растенията на Физалис достигат до около 60 см. Съществуват много видове Физалис и не всички от тях са ядливи, затова винаги проверявайте преди за засеете семена или да консумирате плодовете. В „Севън Сийдс“ ООД ви предлагаме семената на Физалис Алкекенги, който е ядливо растение. 

Как се засяват семена оя Ядлив Физалис и кога е най-подходящия сезон?

Физалис не е студоустойчива култура. Затова се препоръчват два метода за засяване – чрез директна сеитба след стабилно затопляне на времето или чрез засяване на семената за разсад през Февруари – Март. Младите растения се засаждат в земята през месец Май. Сеитбата е изключително лесна. Разпръснете семената на Физалис върху навлажнена почва и покрийте с тънък слой пръст. Покълването се случва бързо – след около 6 до 10 дни ще забележите появата на младите растения. Препоръчва се да оставите около 40 – 50  см разстояние между отделните насаждения, защото развиват силна коренова система. Всъщност някои видове Физалис, които се срещат в природата се считат за инвазивни видове поради бързия си растеж и мощна коренова система. 

Отглеждането на Физалис Ядлив не изисква никакви специални грижи освен редовно поливане. Растението не е претенциозно откъм почва и може да вирее дори на по-бедни почви. Подхранване се препоръчва по време на цъфтеж. Откъм светлина,

Физалисът ядлив се развива най-добре на слънчево място, но и терените на полусянка са подходящи за отглеждането му. Нужно е да се осигурят подпори за растежа на растенията. 

Периодът на цъфтеж продължава от Юли до Октомври. Физалисът образува много интересни и атрактивни шушулки с петделна форма и ярко – оранжев цвят. Именно в шушулките се крият плодчетата. Те са с обла форма и сладко-кисел вкус, който мнозина оприличават на грозде или касис. Най-подходящият момент за събиране на реколтата е при достигане на пълна зрялост, а именно, когато се разпукат шушулките, които обгръщат плодчетата. 

Използват се предимно в билколечението като диуретик, противовъзпалително средство, подпомагащо функцията на черния дроб и дори успокоително. Плодовете обикновено се сушат преди да се използват. Физалисът може да се консумира и в свежо състояние в салати и сокове. Използва се за уникална декорация на десерти, сладкиши и торти. 

Атрактивния вид на шушулките ги прави подходящи и за различна декорация с естествени материали. 

Ядливият Физалис Алкекенги може да се отглежда както в градината, така и на балкона или терасата. Създава впечатляващ акцент с шушулките, които образува. 

Какви екзотични растения искате да отглеждате в градината си? При нас ще откриете богат асортимент от семена за екзотични ядливи растения, цветя и дървета от цял свят, които ще ви впечатлят с форма, цвят, вкус и аромат. Достигнете до нови висоти в градинарството със сортовите семена, които може да си набавите още сега.

Разфасовка / Брой семена: 2 гр. семена на Физалис ядлив се съдържат в опаковката представена от Севън сийдс ООД

Семена
Кога се засяваФевруари, Март, Април, Май, Юни
Особености на растениетоДиректни сортове
Цъфтеж/БеритбаЮни, Юли, Август, Септември, Октомври, Ноември
Цвят на плода/цветаОранжев
Начин на засяванеДиректна сеитба, Отглеждане чрез разсад
ДълговечностМногогодишно растение
Място на отглежданеОтглеждане на закрито, Отглеждане на открито, Отглеждане в саксия и сандъче
Необходимост от опораОтглеждане без конструкция
Нужда от поливанеСухоустойчив вид, Умерено поливане, Висока нужда от поливане
Необходимост от светлинаСветлолюбив вид
ЗимоустойчивостЗимоустойчиво растение
Височина на растението40 - 70 см
Предназначение на плода/цветаПрясна консумация, Консервиране, За изсушаване, Декорация

Напишете отзив

Моля влезте или се регистрирайте за да напишете Вашият отзив