МЕНЮ
КОШНИЦА

Цилиндричен фасул зелен Боби Бианко - нисък сорт със страхотен вкус без конци

Семена на фасул нисък цилиндричен зелен Боби бианко - Фасул (боб) семена с отлична цена: 3.20 лв.
Цилиндричен фасул зелен Боби Бианко - нисък сорт със страхотен вкус без конци
3.50 лв.
  • НАЛИЧЕН: В НАЛИЧНОСТ
  • Код: S005916

Опции

Купи

Боби Бианко, на латиница Bobi Bianco е атрактивен сорт фасул, който се отличава със страхотни вкусови качества, високодобивност и непретенциозност в условията за отглеждане. Фасулът е нискостеблен и не се нуждае от опора или  колове, за да достигне пълния си потенциал. На височина достига около 50 см. Шушулките (чушките), които образува Боби Бианко са с цилиндрична форма и средна дължина – достигат около 12 – 13 см. Цветът им е зелен. Чушките са без лико (конци), което ги прави страхотен избор за консумиране в свежо състояние. В цилиндричните шушулки се съдържат бели бобови зърна. 

Засяването на семената на Боби Бианко трябва да се планира след покачването на температурите над 12 С градуса. Най-подходящият период е в средата на пролетта – от началото на Април до първата половина на Май. Семената се засяват на плитко при по-голяма влажност на почвата. Ако влажността е по-оскъдна, семената се заравят по-дълбоко. Сеитбата се осъществява на редове. Не са нужни колове за отглеждането на растенията, тъй като този сорт фасул е нискорастящ. Желателно е да се осигури разстояние от около 60 см между редовете и около 40 см между всяко насаждение. 

Фасул Боби Бианко е едногодишно слънцелюбиво, топлолюбиво и влаголюбиво растение. Осигурете редовно поливане на насажденията и засейте семената на слънчеви места. Почвата трябва да е с добър дренаж. Растенията благоприятстват от редовното плевене и окопаване по време на растеж. Фасулът се развива най-успешно на плодородни почви. Ако сте избрали място с почва, която е бедна на хранителни вещества, добавяйте подходящи торове особено през периода на интензивен растеж. 

Вегетационният период на Боби Бианко фасул е около 50 – 70 дни. Растенията са здрави и устойчиви, но страдат при големи жеги, както и при засенчване. Обикновено времето за беритба е през лятото. 
Сеитбената норма за този сорт фасул препоръчва 8 – 10 кг семена за 1 декар площ. 

Боби Бианко има отлични вкусови качества за консумация в прясно състояние, за готвене, консервиране и замразяване. Използва се както за основен продукт в приготвянето на ястия и специалитети, така и като гарнитура към гозби с месо и в съчетание с разнообразни зеленчуци и др. 

Освен изкушаващ вкус, фасулът притежава и разнообразие от полезни вещества, които са още една причина да го добавяте в менюто си често. Ниското съдържание на калории във фасула го правят подходящ избор за консумиране от хора спазващи диети за справяне с наднорменото тегло. Има способности да регулира нивата на кръвната захар, благодарение на което е много полезна храна за хора страдащи от диабет. 

В състава му се включват витамини, като С, В и А, както и К и Е. Съдържа още калций, желязо, калий, магнезий и други. Фасулът е богат източник на протеини, фибри и антиоксиданти. 
Боби Бианко фасул е прекрасен избор за приготвяне на летни и пролетни салати. В повечето случаи се препоръчва да бланширате шушулките, за да омекнат. 

С реколтата от Боби Бианко фасул без конци може да приготвите салатите директно с бобовите чушки без допълнителна обработка. Нарежете любимите си летни зеленчуци на ситно. Добавете лук, чесън и маслини. Овкусете със сол и черен пипер на вкус. Пригответе сос за салатата като смесите 1 с.л. захар, 2 с. л. оцет и 2 с. л. олио или зехтин. Декорирайте салатата с пресни листа от подправки, като босилек и магданоз. 

Норма за сеитба: От 8 до 10 кг семена на нисък фасул за дка.

Реколта: -

Период на сеитба: От 01.04. - 15.05.

Период на разсаждане: -

Схема на отглеждане: Браздово или на лехи, разрохкавйте почвата, окоравайте редовно, поливайте умерено.

Вегетация: 50 - 70 дни.

Разфасовка / брой семена: 50  гр. семена на цилиндричен фасул зелен Боби Бианко се съдържат в опаковката, представена от Севън сийдс ООД.

Семена
Кога се засяваАприл, Май, Юни, Юли
Особености на растениетоДиректни сортове
Цъфтеж/БеритбаЮли, Август, Септември, Октомври
Цвят на плода/цветаЗелен
Начин на засяванеДиректна сеитба
ДълговечностЕдногодишно растение
Място на отглежданеОтглеждане на открито
Необходимост от опораОтглеждане без конструкция
Нужда от поливанеУмерено поливане
Необходимост от светлинаСветлолюбив вид
ЗимоустойчивостНезимоустойчиво растение
Височина на растението40 - 70 см
Предназначение на плода/цветаПрясна консумация, Консервиране

Напишете отзив

Моля влезте или се регистрирайте за да напишете Вашият отзив