МЕНЮ
КОШНИЦА

Семена на увивен Аспержов фасул (боб) Вигна - изключително вкусен и много родовит

Качествени семена на Аспержов фасул (боб) сорт Вигна - уникално дълги плодове без конци - Фасул (боб) семена с отлична цена: 3.20 лв.
Семена на увивен Аспержов фасул (боб) Вигна - изключително вкусен и много родовит
3.50 лв.
  • НАЛИЧЕН: В НАЛИЧНОСТ
  • Код: S005731

Опции

Купи

Вигна е много интересен и впечатляващ с размера на шушулките си сорт аспержов боб. За този сорт фасул спокойно може да се каже, че е световноизвестен. Произходът му е от далечна Африка, а кулинарните му качества са високо ценени в редица Азиатски страни и в САЩ. Най-характерната особеност на аспержовия боб е дължината на шушулките – достига до 50 см, а в някои държави се получава и реколта с плодове около 91 см.

Този сорт фасул аспержов се слави с изключителна резистентност на промени в климатичните условия. Растенията понасят силни жеги и периоди на засушаване без това да се отразява значително на реколтата. Аспержовият фасул е увивен и високостеблен. Най-подходящите условия за отглеждането му включват добре дренирани почви, топлина и светлина. Сортът Вигна вирее добре в бедни на хранителни вещества почви, но растенията благоприятстват от подхранване с биоторове, подходящи за тези култури. В нашия каталог ще откриете разнообразие от специализирани торове с гарантиран произход и качество за растенията в градината ви.

Засяването на семена на Аспержовия боб може да се направи както чрез разсад, така и чрез директно засяване в почвата на избраното място. Подготвянето на разсад обикновено цели получаването на ранна реколта. Ако предпочитате директно засяване на семето в почвата, най-подходящият период е през месеците април и май. Семената на Аспержовия фасул се засяват на дълбочина от около 4 - 7см. Високия растеж на растенията изисква да се осигурят конструкции за стъблата.

Сорт Вигна ще ви дари с дълги и тънки плодове във формата на шушулки пълни със семена. Дължината на шушулките е около 50 см. Формата на семената наподобява тази на аспержи, откъдето идва и името на този сорт фасул. Бобчетата на Вигната са кафяви на цвят.

Как се използва Аспержовият боб? Препоръчва се да премине през термична обработка преди да се консумира. Например, за направата на салати, фасулът се попарва и се добавя към останалите продукти. Този сорт боб има високи вкусови качества. С него успешно се приготвят яхнии и специалитети както от националната кухня, така и по-екзотични ястия.

Аспержовият фасул е богат на полезни вещества, витамини и минерали. Съдържа голямо количество фибри. Сред най-значимите му качества е голямото съдържание на протеини. Фасулът е често използвана „супер храна“ в редица диети и хранителни режими. Желателно е преди да се сготвят семената да се накиснат за няколко часа в хладка вода.

Аспержовият боб понася много добре климатичните условия в страната. Градинарите и фермерите все още рядко отглеждат този сорт. Известен е най-вече сред ентусиастите градинари, които имат интерес да изпробват нови сортове и култури.

За да се засади 1 декар площ са нужни около 8-10 кг семена.

Отглеждането на Аспержов фасул е сравнително лесно. Растенията на този сорт боб дават добра реколта дори засяти в бедни и кисели почви, което прави Вигна идеален избор за облагородяване на по-неплодородни места в градината.

Желателно е всяка година да се променя мястото за отглеждане на фасула. Много успешно вирее на местата, на които са отглеждани кореноплодни растения. В земеделието сортът Аспержов боб се използва и за производството на фураж.

Разнообразието от бобови култури за вашата градина е впечатляващо. Убедете се сами и разгледайте какви други сортове искате да отглеждате през следващия сезон.

Разфасовка: 18 гр. семена на увивен фасул Вигна (боб).

Норма за сеитба: От 8 до 10 кг на декар.

Период на сеитба: Април, май.

Период на разсаждане: Април, май.

Схема на отглеждане: На редове с помощта на колове.

Семена
Кога се засяваАприл, Май
Особености на растениетоДиректни сортове
Цъфтеж/БеритбаЮни, Юли, Август
Цвят на плода/цветаЗелен
Начин на засяванеДиректна сеитба, Отглеждане чрез разсад
ДълговечностЕдногодишно растение
Място на отглежданеОтглеждане на закрито
Необходимост от опораОтглеждане на конструкция
Нужда от поливанеУмерено поливане
Необходимост от светлинаСветлолюбив вид
ЗимоустойчивостНезимоустойчиво растение
Височина на растениетоНад 200 см
Предназначение на плода/цветаПрясна консумация, Консервиране

Напишете отзив

Моля влезте или се регистрирайте за да напишете Вашият отзив