МЕНЮ
КОШНИЦА

Семена на тиква Гигант Атлантически от Франчи Италия - сорт с приятен вкус и смайващи размери

Семена на тиква Атлантически гигант - огромни плодове - Тикви семена с отлична цена: 4.50 лв.
Семена на тиква Гигант Атлантически от Франчи Италия - сорт с приятен вкус и смайващи размери
4.70 лв.
  • НАЛИЧЕН: В НАЛИЧНОСТ
  • Код: SZ14520

Опции

Купи

Колко голяма е най-голямата тиква, която сте виждали? Без съмнение, този интересен сорт с гръмкото име Атлантически гигант има потенциала да надхвърли очакванията ви за грамаданска тиква. Какви са възможностите на тези растения? Реколтата от семена на тикви Атлантически гигант често ражда плодове със смайващата големина от 40 - 45 кг. Не случайно именно този сорт тикви са изключително популярни в САЩ през есента особено покрай тамошния празник Вси Светий на 31 Октомври. 

Тиквите имат типичния облик за този вид зеленчук – наситено оранжева кора с набраздявания. Вътрешността е плътна, жълта и сладникава. Атлантически гигант се засаждат както за добив за консумация, така и за декорация поради атрактивния им вид и размери. Тиквите са обли, а кората е обагрена в различни нюанси на оранжево в зависимост от зрелостта на плода.

Ако искате да отглеждате този уникален сорт тиква, подгответе разсад като засеете семена на тиква гигант Атлантически през февруари. Младите растения трябва да се отглеждат в оранжерия за няколко седмици. В края на април – май климатичните условия позволяват пресаждането им на открито. Ако искате да приложите метода за директно засяване на семената от тиквата гигант в почвата, именно  края на пролетта е подходящият период за тази задача. Както се очаква от този сорт, растенията са обширни, гъсти, с голям корен. Затова засаждането се случва на гнезда на разстояние поне 2 м на 2 м едно от друго. 

Мощния растеж изисква редовно поливане и наторяване, за да могат растенията да отгледат внушителните плодове. Външното засяване на семената в гнезда се осъществява чрез оформяне на 50 см гнездо, в което се заравят около 4-5 броя семена на тиква Атлантически гигант. Желателно е почвата да е добре разорана и да се поддържа рохка и добре дренирана. Вегетационният период на този сорт тиква с гигантски плодове е 130 - 135 дни. Добивът е среднокъсен – обикновено достига пика си в края на есента.

Тиквата гигант Атлантически е много полезен зеленчук, с който успешно се приготвя разнообразие от ястия, предястия, специалитети, десерти и други. Този сорт тиква опровергава твърдението, че количеството се отразява на качеството. При подходящи грижи тиквите, които ще получите от Атлантически гигант ще бъдат много големи и също толкова вкусни. Препоръчва се да се изчака плодовете да отседят около 10 дни след откъсване преди да се консумират. 

Сортът има прекрасни качества за съхраняемост. Ако здравите тикви се поставят на проветриво, сухо и хладно място, качествата им се запазват с месеци. Реколтата на Атлантически гигант тикви се откъсва когато листата на растенията започнат да променят цвета си и избледняват към жълто.

Тиквите са много богат източник на разнообразие от витамини, минерали, хранителни вещества и фибри. Използват се много широко в кулинарията, където се приготвят не само много полезни, но изключително вкусни храни – супи, десерти и др. гозби.

Ако отглеждате този сорт тиква най-вероятно знаете за всички предимства на тиквите за здравето на човек. Затова ще споделим няколко съвета за съхранението, за да може да използвате огромната реколта възможно най-пълноценно.

Внимавайте да не се натъртват плодовете при събиране на реколтата и пренасянето им.

Подсушете следите от влага преди да ги разположите за съхранение.

Замразете тиквата – нарежете вътрешността на дебели резени и ги поставете в съд с херметическо затваряне. Успешно се замразява и пюре от тиква.

Норма за сеитба: От 350 до 600 грама семе за декар.

Реколта: -

Период на сеитба: От 10.04. до 25.04.

Период на разсаждане: На открито 15.04. - 15.05.

Вегетация: От 130 до 135 дена.

Разфасовка / брой семена: 3 гр. (около 9 - 15 бр. сортови семена на тикви Гигант Атлантически) и 100 гр.

Семена
Кога се засяваАприл
Особености на растениетоДиректни сортове
Цъфтеж/БеритбаАвгуст, Септември
Цвят на плода/цветаОранжев
Начин на засяванеДиректна сеитба, Отглеждане чрез разсад
ДълговечностЕдногодишно растение
Място на отглежданеОтглеждане на закрито, Отглеждане на открито
Необходимост от опораОтглеждане без конструкция
Нужда от поливанеСухоустойчив вид
Необходимост от светлинаСветлолюбив вид
ЗимоустойчивостНезимоустойчиво растение
Височина на растението40 - 70 см
Предназначение на плода/цветаПрясна консумация, Консервиране

Напишете отзив

Моля влезте или се регистрирайте за да напишете Вашият отзив