МЕНЮ
КОШНИЦА

Семена от Стевия (Stevia rebaudiana) - Медена трева или Захарно листо

Качествени сортови семена на Стевия - Stevia rebaudiana - Стевия семена с отлична цена: 4.50 лв.
Семена от Стевия (Stevia rebaudiana) - Медена трева или Захарно листо
4.70 лв.
  • НАЛИЧЕН: В НАЛИЧНОСТ
  • Код: S012820

Опции

Купи

Стевия е сред най-популярните естествени алтернативи на бялата захар, която се използва все по-широко не само в сладкарството и кулинарията, но и в билколечението и фармацията. Уникалните качества на растението привличат интереса на мнозина учени по цял свят, които продължават да откриват и изследват възможностите и характеристиките на билката.

Обмисляте идеята да отглеждате растението Стевия в градината си?

Сега е моментът да си набавите семена и да ги подготвите за сезона на растеж. Латинското име на Стевия е “Stevia rebaudiana”. Билката е най-известна със сладостта на листата си. Според проучвания, растението е 30 - 40 пъти по-сладко от известната бяла захар. За разлика от бялата захар обаче, Стевията не е вредна за консумиране, а даже носи ползи за различни здравословни проблеми.

Сладостта на билката е вдъхновила редица названия за растението, като “Медена трева”, “Сладка трева”, “Сладко листо”, “Медена билка” и “Захарно листо”. Стевията придобива популярност през последните години, но всъщност качествата на билката са познати и използвани от векове по различни краища на света. В Япония, например, растението се използва широко за подслаждане на десерти, ястия и т. н. От Стевия са се правели и чайове особено от народа Гуарани, които използвали растението за приготвяне на отвари помагащи при сърдечни проблеми, стомашни проблеми и други.

Родината на Стевията е Южна и Централна Америка. По своята същност растението е многогодишно. Но имайки предвид естествените му условия, които включват топлина, слънце и влага, Стевията не може да издържи на ниските температури през зимата по нашите ширини. 

Ако решите да отглеждате сладката трева може да подновявате растенията, като засявате нови семена всяка година или да посадите Стевия в подвижни кашпи и да я прибирате на топло преди застудяване.
На височина Сладката трева достига до около 40 - 50 см. Като структура растението има крехки стъбла, от които излизат елипсовидни тъмнозелени листа, които са покрити с мъхест слой. Именно листата са най-ценната част от растенията, защото преливат от сладост.

Кога е най-подходящото време за засяване на сортовите семена на Стевия?

Засейте семената директно на открито в почвата. Не е нужно да се приготвя разсад, но задължително трябва да изчакате стабилно покачване на температурите преди да подходите към засяване. Обикновено семенцата се разпръскват на плитко в почвата – около 0,5 см дълбочина и се покриват с фин слой. За градинарите, които планират да отглеждат Стевия в сандъчета и кашпи времето на засяване не е толкова решаващо и могат да го направят още в началото на пролетта.

Най-важните условия за отглеждане на Стевия са осигуряването на топлина, светлина и влага, защото това са естествените фактори, от които растението се нуждае в регионите на произход. Стевията цъфти с дребни бели цветчета. Периодът на цъфтеж е от Август до Септември.

Сладостта на Стевията се дължи на стевиозидите, вещества, които не съдържат калории и спокойно могат да се използват в диети. Сред полезните действия на Стевията са, че действа тонизиращо, спомага за здравето на кръвоносните съдове, влияе добре на стомаха и храносмилането и други.

Пикът на реколтата е точно преди цъфтеж, когато листата имат най-голяма сладост. Листата от Стевия се използват за подслаждане на напитки, салати, десерти, ястия и други.

Разфасовка: 8 бр. семена на Стевия има в опаковката, представена в сладкия каталог на Севън сийдс ООД

Семена
Кога се засяваФевруари, Март, Април, Май
Особености на растениетоДиректни сортове
Цъфтеж/БеритбаЮли, Август, Септември
Цвят на плода/цветаЗелен
Начин на засяванеДиректна сеитба, Отглеждане чрез разсад
ДълговечностМногогодишно растение
Място на отглежданеОтглеждане на закрито, Отглеждане на открито, Отглеждане в саксия и сандъче
Необходимост от опораОтглеждане без конструкция
Нужда от поливанеУмерено поливане
Необходимост от светлинаСветлолюбив вид
ЗимоустойчивостНезимоустойчиво растение
Височина на растението40 - 70 см
Предназначение на плода/цветаПрясна консумация, За изсушаване, Лечебни цели

Напишете отзив

Моля влезте или се регистрирайте за да напишете Вашият отзив