МЕНЮ
КОШНИЦА

Италиански сортови семена на Мащерка от Франчи със силен и наситен аромат

Семена на Мащерка - Мащерка семена с отлична цена: 3.20 лв.
Няма наличност
Италиански сортови семена на Мащерка от Франчи със силен и наситен аромат
3.50 лв.
  • НАЛИЧЕН: Няма наличност
  • Код: S001322

Опции

Купи

Добавете ароматната мащерка към градината си, а след това и към трапезата си като засеете семената, които ви предлагаме. Обикновена мащерка, наричана още „лечебна“ е многогодишно растение, което се използва като подправка и билка в много държави по света. 

Латинското име на мащерката е Thymus vulgaris и принадлежи към Lamiaceae – семейство Устноцветни. Подправката е предпочитана за консумация в прясно състояние, но се използва и сушена. Мнозина майстори готвачи предпочитат да отглеждат подправката в кухнята си, за да имат под ръка пресни стръкчета винаги, когато потрябва. Мащерката е много подходящо растение за отглеждане като стайно растение. Допълва перфектно балконски градини и ароматни градински кътове. Растението е компактно, нискостеблено, ароматно и многогодишно. 

Мащерката е широко разпространена като растение в Средиземноморието и не случайно тя е една от най-често използваните подправки в кулинарните специалитети в държавите от тези региони. Растенията имат тънки стъбла и малки кръгли листа. Запазва зеленината си дори през зимата. Листата са наситени с аромат, който се усеща отдалече. 

Мащерката е медоносно растение. Например, в съседна Гърция, се добива т.нар. мед от дива мащерка. Пчелите в областите с големи количества диворастяща мащерка събират прашец от изобилието от розовите цветчета и създават този уникален по рода си мед.

На височина растенията достигат около 30 см. Идеални са за отглеждане в сандъчета и кашпи.

Засяване на семената на мащерката

Растенията на мащерката виреят и при ниски температури, но за отглеждането им от семена се препоръчва да изчакате покачването на температурите на почвата преди за ги засеете. Ако планирате да отглеждате мащерката в градината, засейте семената в края на март, когато дните са по-дълги, а температурите се запазват положителни. 

Засяването на семената е лесно – разпръснете ги в пръстта на дълбочина от около 0,50 см. Осигурете достатъчно място за развитие на растенията – около 25 - 30 см между всяко. 
Кога може да очаквате появата на младите растения? Мащерката изисква малко търпение в началото. Първите стръкчета ще се появят най-рано след 2 седмици от засяване, но може да отнеме и 4 седмици. Осигурете най-добрите грижи за младите растения, за да се развият силни и здрави и да ви радват с реколта години на ред. 

Мащерката е слънцелюбиво растение и това важи с особена сила за младите растения. Отглеждайте гис на слънчеви места и поливайте редовно, без да оставяте почвата да подгизва. Мащерката вирее и на бедни почви, но за да постигнете най-добри резултати е желателно да подхранвате растенията, особено тези, отглеждани в кашпи. Използвайте торове за билки и подправки, които са балансирани и специализирани за тези групи растения.

Мащерката е страхотна подправка за овкусяване на месни ястия, салати и различни видове специалитети от Средиземноморската кухня. Добавя се като се нарязва или накъсва в гозбите или стръкчетата се поставят цели в гозбите. Използва се и в билколечението. Съдържа масла, които имат противовъзпалително, болкоуспокояващо и антисептично действие. В народната медицина се използват предимно семената на мащерка и сушени стъбла и листа.

Мащерката може да се отглежда и в комбинация с други растения, като различни подправки и билки със сходни условия за растеж. 

Интересен факт за тази подправка е, че в древен Египет мащерката е била използвана в отварите, с които са се балсамирали мумиите.

Разфасовка: 0,5 гр.

Семена
Кога се засяваМарт, Април, Май, Юни, Юли, Август
Особености на растениетоДиректни сортове
Цъфтеж/БеритбаМай, Юни, Юли, Август, Септември, Октомври
Цвят на плода/цветаЗелен
Начин на засяванеДиректна сеитба
ДълговечностМногогодишно растение
Място на отглежданеОтглеждане на открито, Отглеждане в саксия и сандъче
Необходимост от опораОтглеждане без конструкция
Нужда от поливанеВисока нужда от поливане
Необходимост от светлинаСветлолюбив вид
ЗимоустойчивостНезимоустойчиво растение
Височина на растението10 - 40 см
Предназначение на плода/цветаПрясна консумация, За изсушаване

Напишете отзив

Моля влезте или се регистрирайте за да напишете Вашият отзив