МЕНЮ
КОШНИЦА

Сортови семена на зелен Артишок представени от Севън Сийдс

Сортови семена на зелен Артишок представени от Севън Сийдс
Сортови семена на зелен Артишок представени от Севън Сийдс
3.50 лв.
  • НАЛИЧЕН: В НАЛИЧНОСТ
  • Код: S000219

Опции

Купи

Артишокът е сред най-популярните зеленчуци, които притежават уникален вкус и завиден запас от поезни вещества, които играят важна роля в здравето на човек. Латинското име на артишокът е Cynara cardunculus var. Scolymus и принадлежи към семейство Сложноцветни. Родината на Артишокът е Южна Европа. Отглеждането на Артишок изисква търпение, защото реколтата се получава на втората година. Затова не се бавете и си закупете още сега качествени семена на Артишок, които ви предлагаме. 

Ядливата част на растението са съцветията, които се отрязват преди цъфтеж. На вид главите на артишока напомнят на месести зелени шишарки. Големината им е колкото свит юмрук. В кулинарията се използват месестото дъно и люспи. Сърцевината им е плътна, с характерен ядков аромат и вкус. Мнозина споделят, че Артишокът напомня на лешници и орехи. Зелените шишарки са снабдени с остри върхове, които трябва внимателно да се отрежат.

Артишокът е деликатен зеленчук, който потъмнява сравнително бързо след откъсване. Препоръчва се да се съхранява в хладилник в найлонов плик. В случай, че започне да променя цвета си най-ефективният начин да запазите свежестта му е като го потопите в съд с вода с оцет или лимонов сок. 

Семената на Артишок се засяват в началото на годината – през Февруари в парници и оранжерии. През Март може да засеете семената директно в почвата на открито. Най-оптималният период за засяване е при достигане на температура на почвата от 20 С по Целзий. 

Препоръчва се Артишокът да се отглежда на гнезда по схема 25–30/25–30 см. В едно гнездо се засяват 2 -3 семена. Заровете ги на дълбочина 1 – 3 см. Поливайте редовно и умерено, за да се осигури оптимална влажност в почвата без да се преполива. Важно е гнездата да окопават и почистват от плевели. 

Този апетитен и полезен зеленчук вирее най-добре върху плодородни почви с отличен дренаж. 

Вегетационният период на Артишокът продължава около 120 – 150 дни. Растенията се подхранват с органични торове по препоръчителната от производителя схема. 

Апетитната част на Артишока, а именно, съцветията достигат големина 7.5 – 12.5 см в диаметър. 

Сеитбената норма на семената на Артишока са 0.100 – 0.120 кг/дка. 

Артишокът съдържа изобилие от полезни вещества. Съдържа мощни антиоксиданти, фолиати, калий и други. Вкусът му е специфичен ядков, който се съчетава отлично с други зеленчуци и продукти. Артишокът се използва за приготвяне на салати, предястия и основни специалитети. Често се консумира задушен на пара и овкусен с подходящи подправки. 

Набавете си качествени семена на Артишок още сега. Ще откриете разфасовка от 2.5 грама, която съдържа около 50 – 60 броя семена. 

Отглеждането на Артишок ще ви вдъхнови да планирате занапред културите, които ще засеете в градината. Изберете слънчев терен с възможност за редовно поливане за засяване на любимия зеленчук. Големината на главите на Артишок зависи от условията на отглеждане и хранителният запас в почвата.

Интересната структура на растението създава уникални акценти в зеленчуковата градина. Важно е събирането на реколтата от съцветията да се извърши в най-подходящият период преди разцъфване. Този уникален зеленчук е широко използван в кулинарните традиции на редица Европейски държави. Артишокът се препоръчва за здравословно хранене и особено за профилактика и облекчаване на заболявания, като подагра, диабет, наднормено тегло и други. 

Разфасовка – 2,5 гр. (около 50 – 60 бр. семена на артишок)

Семена
Кога се засяваФевруари, Март, Април
Особености на растениетоДиректни сортове
Цъфтеж/БеритбаАприл, Май, Юни, Юли
Цвят на плода/цветаЗелен
Начин на засяванеДиректна сеитба, Отглеждане чрез разсад
ДълговечностМногогодишно растение
Място на отглежданеОтглеждане на открито
Необходимост от опораОтглеждане без конструкция
Нужда от поливанеУмерено поливане
Необходимост от светлинаСветлолюбив вид
ЗимоустойчивостЗимоустойчиво растение
Височина на растението70 - 120 см
Предназначение на плода/цветаПрясна консумация, Консервиране

Напишете отзив

Моля влезте или се регистрирайте за да напишете Вашият отзив