МЕНЮ
КОШНИЦА

Сортови семена от Еделвайс (Leontopodium alpinum) представени от Севън сийдс ООД

Семена на Еделвайс от Франчи - Еделвайс семена с отлична цена: 4.50 лв.
Сортови семена от Еделвайс (Leontopodium alpinum) представени от Севън сийдс ООД
5.00 лв.
  • НАЛИЧЕН: В НАЛИЧНОСТ
  • Код: S012810

Опции

Купи

Красота във формата на бели цветчета, наподобяващи звезди, това е цветето Еделвайс. Мнозина от нас свързват прекрасното растение с планински склонове, където Еделвайсът расте в своята естествена среда. Красотата му е известна по цял свят.

В Севън Сийдс ООД имаме удоволствието да ви предложим да се насладите на обаянието на това уникално цвете в собствената си градина, като го засадите от семена. Латинското име на Еделвайсът е „Leontopodium“, което в превод означава „Лъвска лапа“ вдъхновено от формата на цветчетата. 

Растенията са многогодишни, непретенциозни за отглеждане и почвопокривни. Расте на компактни туфи. На височина Еделвайсът достига около 20 см. Цветето се отличава с тесни листа обагрени в сребристо – зелено. Повърхността им е покрита с нежни власинки. Именно тези власинки са причината за голямата устойчивост на Еделвайс на промени в климатичните условия и големи амплитуди в температурите. Благодарение на власинките, растението е защитено от загубата на големи количества влага, което му помага да се справя в горещините. Еделвайсът е изключително слънцелюбиво растение. Мъхестите листа предпазват Еделвайса от прегряване, както и от ниските температури в планинските райони особено през нощта. 

Най-атрактивната част от растението са неговите цветове. Цветчетата са бели с жълти тичинки. Формата на цветовете наподобява звезда. Достигат до около 5 см в диаметър. Цъфтежният период на Еделвайса е през цялото лято – от месец Май до Септември. 

Растенията виреят най-добре върху бедни почви. Не се препоръчва допълнително подхранване на Еделвайса. Корените му са мощни и дълбоки, благодарение на което растенията презимуват успешно и при много ниски температури. Желателно е почвата, в която ще расте цветето да има достатъчни количества калций. 

Еделвайсът се засява от семена. Най-подходящият период е през пролетта до началото на лятото. Семената покълват бързо – между 7 и 14 дни, особено при осигурена температура от над 20 С градуса. Заровете семенцата на дълбочина от около 0,5 см и поливайте редовно. 

Най-подходящата схема за засяване е 10х20 см. Ако искате да направите разсад на Еделвайс, засейте семената още през Март и ги отглеждайте на защитено място докато пораснат до няколко сантиметра на височина и са готови за засаждане на открито. 

Растенията са зимоустойчиви, което означава, че няма нужда да се предвижда специална защита през зимата или внасянето им на закрито. Ако отглеждате Еделвайс в кашпи и сандъчета на терасата може да ги покриете с есенни листа.

Първият цъфтежен период е през втората година от засяване на семената. Еделвайсът може да се размножава и чрез разделяне на коренищата. 
Съществува голямо разнообразие от видове Еделвайс – над 30 вида. В дива форма цветето е защитен вид и не бива да се откъсва или поврежда. За радост на любителите на Еделвайс цветето е култивирано и лесно може да се отглежда в градината и на балкона. Еделвайсът е медоносно цвете. 

Как се използва Еделвайс?

Цветето запазва красотата си и при сушене. Използва се за направата на сувенири, украса и произведения на изкуството. Еделвайсът е много подходящ за засяване в скални кътове и алпинеуми. Създава страхотен акцент от туфи обагрени в бяло и сребристо, които образуват красив килим. Съчетава се много добре и с други цветя и растения. 

Малцина знаят, че Еделвайсът има и лечебни свойства. Използва се в билкарството за лечение на заболявания на сърцето, белите дробове и други. 

Разфасовка: 0,25 гр. семена на цветя Еделвайс се съдържат в опаковка

Семена
Кога се засяваФевруари, Март, Април, Май, Юни
Особености на растениетоДиректни сортове
Цъфтеж/БеритбаМай, Юни, Юли, Август, Септември
Цвят на плода/цветаБял
Начин на засяванеОтглеждане чрез разсад
ДълговечностМногогодишно растение
Място на отглежданеОтглеждане на закрито, Отглеждане на открито, Отглеждане в саксия и сандъче
Необходимост от опораОтглеждане без конструкция
Нужда от поливанеСухоустойчив вид
Необходимост от светлинаСветлолюбив вид
ЗимоустойчивостЗимоустойчиво растение
Височина на растението10 - 40 см
Предназначение на плода/цветаДекорация

Напишете отзив

Моля влезте или се регистрирайте за да напишете Вашият отзив