МЕНЮ
КОШНИЦА

Сортови семена на виолетов Артишок от Севън сийдс ООД

Италиански семена на Артишок виолетов от Франчи (Franchi) - Артишок семена с отлична цена: 3.20 лв.
Няма наличност
Сортови семена на виолетов Артишок от Севън сийдс ООД
3.50 лв.
  • НАЛИЧЕН: Няма наличност
  • Код: S000212

Опции

Купи

Артишокът е зеленчук деликатес, който може да отглеждате сами в градината, за да получите качествена реколта. Артишокът все още не е много популярна храна на българската трапеза. Качествата и ползите от този зеленчук събуждат интереса на все повече хора към консумирането му и експериментиране с рецепти. Съществуват десетки сортове Артишок. В „Севън Сийдс“ ООД с радост ви представяме сортови семена на Артишок Виолетов. Както и името подсказва, най-забележителната част от този зеленчук е неговият цвят обагрен в ярко виолетово. 

Артишокът е бодливо растение, което достига височина около 1 м. Има дълги и бодливи листа. Стъблото се разклонява и на върха на всяко разклонение се намира апетитната част от растението, а именно цвета. Съцветията са кълбовидни в голяма кошничка. Подходящи за консумация са младите цветове – месестите люспи и дъното на самия цвят. Те достигат размер с диаметър около 7,5 – 12,5 см. На вкус Артишокът притежава уникален аромат, който може да бъде оприличен

на лук или целина или вкус на ядки. Има лека горчивина. Външните листа на цветовете имат бодливи върхове, които трябва да се отстранят при подготовката на зеленчука за готвене. 

Родината на Артишока е Средиземноморието. Растението е топлолюбиво, но за радост успява да вирее и по нашите ширини. Артишокът е многогодишно растение и започва да плододава през втората година. Размножава се чрез издънки или семена. 

Как да отгледаме Артишок Виолетов от семена? 

Подготовката на разсад на Артишок може да се планира през два различни сезона. При първият вариант засяването на семената се случва от Януари до Април. Втората възможност е да засеете семена през Август – Октомври. Артишокът вирее най-добре върху плодородни почви. Растенията са влаголюбиви. Поддържайте почвата винаги влажна в периода на обгрижване на семената и на младите растения. 

Засейте семената в работни саксии с плодородна влажна почва с температура от поне 20 С градуса. Заровете семената на дълбочина от около 1 см. Засаждането на готовия разсад обикновено се планира за края на Април, когато климатичните условия осигуряват по-високи температури. 

Вегетационният период на Артишок Виолетов продължава около 120 – 150 дни. Начинът на засаждане на младите растения е тип „гнездово“. Следвайте схемата 25 – 30 / 25 – 30 см. 
Артишокът не е траен зеленчук в свежо състояние. Консумира се най-вече сварен или печен. Комбинира се успешно с различни продукти, в зависимост от вкуса и предпочитанията. Артишокът е богат източник на полезни вещества и витамини. Съдържа изобилие от антиоксиданти, фибри, витамин С, А и други. В състава му влизат още калий, желязо и други минерали. Артишокът се счита за отлична диетична храна, защото съдържа малко калории и спомага за топенето на излишните мазнини. 

Как се обгрижват растенията през зимата? 

Най-лесният начин да запазите растенията на Артишока от увреждане от студа е като ги покриете с дебел слой мулч от слама и др. 

Ако отглеждате Артишок в саксии и сандъчета може да ги преместите на хладно и защитено място.

Градинарите препоръчват и трети начин за съхранение на Артишок, а именно, подрязване на растението и изравянето му от почвата. Пръстта трябва да се почисти от корените и така обработените растения се съхраняват на сухо и проветриво място. Задължително предпазвайте Артишока от влага ако използвате този метод. 

Разфасовка / брой семена: 2,5 гр. (около 40 - 50 бр. семена на виолетов Артишок).

Норма за сеитба: 100 – 120 гр. семена на Артишок са нужни за декар.

Период на сеитба: От януари – април, или август – октомври.

Период на разсаждане: От април – семтември.

Вегетация: От 120 до 150 дена.

Семена
Кога се засяваФевруари, Март, Април
Особености на растениетоДиректни сортове
Цъфтеж/БеритбаАприл, Май, Юни, Юли
Цвят на плода/цветаСмесени цветове
Начин на засяванеДиректна сеитба, Отглеждане чрез разсад
ДълговечностМногогодишно растение
Място на отглежданеОтглеждане на открито
Необходимост от опораОтглеждане без конструкция
Нужда от поливанеУмерено поливане
Необходимост от светлинаСветлолюбив вид
ЗимоустойчивостЗимоустойчиво растение
Височина на растението70 - 120 см
Предназначение на плода/цветаПрясна консумация, Консервиране

Напишете отзив

Моля влезте или се регистрирайте за да напишете Вашият отзив