МЕНЮ
КОШНИЦА

Целозия (Пламъче) семена

Семена на ниска Целозия (пламъче) микс
Няма наличност
Едногодишно лесно за отглеждане растение с височина до 25 см. Образува много различни по ц..
2.10 лв.
Семена на Целозия Петльов гребен микс
Няма наличност
Едногодишно декоративно растение, достигащо височина 50 см. Образува различни пъстри цвето..
3.50 лв.
Семена на Целозия пламъче микс
Няма наличност
Едногодишно лесно за отглеждане растение с височина 60 см. Образува много различни по цвят..
3.50 лв.
Показани от 1 до 3 от 3 (1 страници)

В тази категория на нашия онлайн магазин за вашия дом и градина, ще откриете едно красиво градинско растение, което идва чак от тропическите райони на Африка, за да краси вашата градина цяло лято. Добавихме в нашия каталог впечатляваща цветна култура Целозия, позната при нас и с наименованията Петльов гребен и Пламъче (Горещ пламък). Цъфтящото растение се отглежда като декоративна култура, заради кичестите и цветните си съцветия, но всъщност е и питателен зеленчук. Знаехте ли, че именно целозията е едно от най-популярните зеленолистни зеленчуци в Нигерия? Освен интересни факти за Целозията, при нас ще откриете и висококачествени семена на различните сортове на декоративното, екзотично и изключително красиво цвете. 

Целозията е едногодишно растение, което принадлежи към семейството на Амарантовите видове. Интересен факт, е че думата “амарант” ("Amaranth")  идва от гръцката дума “ἀμάραντος” “(amárantos)” и буквалният й превод е “безсмъртен” или “неугасващ”. Името не е случайно, цветята от това семейството се характеризират с изключително трайни цветове, които съхраняват цвета си дълго след като бъдат откъснати. Целозията произлиза от тропическите части на Африка и притежава кичести цветя, обагрени в топлите нюанси на червения, жълт и оранжев цвят. Друг характерен белег на градинското цвете е формата на цветята му - те наподобяват  пламък. Именно заради забележителните си съцветия, този вид е получил названието си - “Целозия” (“Celosia”) идва от древногръцката дума “κήλεος” “(keleos)”, която се превежда, като “горещ”, “пламенен”.

“Пламенното” тропическо цвете се характеризира с изправено и разклонено зеленикаво стъбло. Срещат се и видове с лек червеникав оттенък. На височина достига от 20 см до 50-60 см. Листенцата му са овални и зеленикави, с вълнообразни или гладки ръбове. Както може да се досетите, акцентът при това цвете са екзотичните му и красиви съцветия, а съцветията му могат да бъдат наистина интересни (пленяващи). Срещат се видове с форма на гребен, шип, пламъче, цитрус. Цъфтят в различни нюанси на червеното, розовото, жълтото, оранжево, а много често и в запленяващ микс от топлите цветове. Подходящите за дворно отглеждане, в цветни лехи и бордюри, и саксийно отглеждане, в саксии и сандъчета на балкона, петльовите гребенчета създават ярък цветен акцент навсякъде. 

Със своя тропически произход не е изненада, че двете най-основни условия за отглеждането им са топлината и слънчева светлина. При изборът на място за сеитба е добре и да съобразите, че целозията не обича вятърът, така че местата, защитени от вятър са за предпочитане. Декоративното цвете се отглежда, като едногодишно и се сее още през зимата, краят на месец февруари, на закрито. Размножава се от семена, които се разпръскват равномерно върху почвата и леко се притискат към нея. Като споменахме почва, е добре да вметнем, че добре дренираните и леки песъчливи субстрати са добър избор за Целозията. След сеитба, трябва да полеете семенцата, но имайте предвид, че почвата не трябва да се преовлажнява. Семената покълват до две седмици, при средна температура на въздуха 20° С. Готовият разсад се сее на открито през вече топлите месеците - май-юни. Цветовете започват да цъфтят през месец юли и украсяват градината и/или балкона чак до месец октомври. Хубаво е да споменем, че през по-топлите месеци, трябва да поливате пламъчето редовно и обилно, но въпреки това, трябва да внимавате да не наводните цветето. Относно торенето, целозията понася добре подхранване с течни торове за цъфтящи растения по време на своя цъфтеж. Торете веднъж на две седмици. 

Освен отлично декоративно цвете, целозията е и обичан зеленчук. Стъблата, листата и съцветията й са годни за ядене, тъй като са крехки и лесни за направа.  В своята родина - Африка, целозията е традиционен листен зеленчук, който месните използват в множество ястия. В Нигерия пък е едно от най-популярните зеленолистни зеленчуци и населението там я познава като "coko yokoto", което буквално се превежда, като “зеленчукът, който прави хората дебели и щастливи”. 

И защото смятаме цветето за изключително, ще споменем още едно от приложенията му. С дългата трайност, която цветовете притежават, целозията е отличен избор за множество видове аранжировки с цветя.