МЕНЮ
КОШНИЦА

Хризантема семена

Хризантемата е многогодишно растение с височина 70 см, студоустойчиво, образува много пъст..
3.50 лв.
Показани от 1 до 1 от 1 (1 страници)

В тази категория ще откриете семена на цвете с едни от най-красивите декоративни цветове, произлизащо от пленяващата Азия, което носи със себе си опияняващ аромат на богата история и отлични лечебни свойства. В този раздел на онлайн магазина за дом и градина, подбрахме за нашите клиенти уникален асортимент от висококачествени, професионални и отлични сортове семена на “царицата на градината у нас” Хризантемата. 

Красивото цветно растение се характеризира с богата история и множество легенди. За негова родина е набедена Азия, а източните народи сякаш обожават всичко свързано с него, доказателство за това е японският императорски флаг, на който цветето е изобразено. Въпреки източните си корени, името на хризантемата идва от гръцки, а буквалният и превод е “златно цвете” - „chrysos“ – злато и „anthemis“ – цвете. Историите, свързани със “златното цвете” са множество, според една от тях, древна китайска легенда, хризантемата се появила, след като дракон направил опит със зъби и нокти да влезе в самото слънце, предизвиквайки множество искри, които падали на земята, но слънцето било прекалено силно и успяло да го отблъсне, въпреки това искрите, озовали се на земята се превърнали в жълти цветове, които получили наименованието хризантеми. Датировката на цветето е неизвестна, но има сведения за отглеждането му още през 550 година преди Христа в Китай. Представят го на европейския континент чак през 17-ти век и не след дълго се превръща в едно от най-популярните декоративни цветя. До ден днешен, почитта към хризантемата се е запазила, като в Япония я определят за символ на благоденствие и дълголетие. При тях красивото цвете е и национален символ, който не пропускат да изобразят на монети, печати и други. Освен със своята декоративност, хризантемата е известна и със своите лечебни свойства. В Китай красивото цвете е олицетворение на мъдростта и се използва широко в медицината и козметиката, защото вярват, че в него се крие тайната за дълголетието. 

Ако малко се отдалечим от легендите и историите за хризантемата, тя всъщност представлява тревисто растение, което принадлежи към семейството на Сложноцветните видове. Разпространени са над 200 вида от цветето и се отглежда успешно, като градинско растение, и като саксийно, в подходящи сандъчета. Стъблото му е право, но в горната си част тенденциозно се разклонява. На височина може да достигне до впечатляващият 1 метър. Листенцата притежават разнообразни форми и са обагрени в зелена боя, с красив сив оттенък. Цветовете могат да бъдат, както единични, така и събрани в красиви, прости или кичести, съцветия, които образуват приказна цветна феерия. Цветовете цъфтят през цялото лято, обагрени в множество цветове - бели, розови, червени, лилави, жълти, оранжеви, дори зелени, както и техните нюанси. 

Хризантемата е едногодишно растение, което успешно се отглежда, както в градината, така и в саксии или сандъчета. Размножава се отлично от семена, които се засяват в началото на пролетта - подходящ момент е краят на месец март и началото на месец април. Семената се сеят на топло място, за предпочитане, често огрявано от слънчева светлина. Добре дренирани и алкални субстрати са отличен избор за сеитбата на храстовидното цвете Хризантема. 

За да покълнат семенцата, температурата на въздуха трябва да надвишава 15°C. След поникване, растението се нуждае от редовно поливане, особено по време на своя цъфтеж, който продължава от месец юни до месец септември,  достатъчно слънчева светлина и торене, което се препоръчва предимно за стимулиране на цъфтежа.

Освен като прекрасно декоративно и отлично лечебно растение, хризантемата може да се използва и в кухнята. Именно в Изтока, красивото цвете е намерило това си приложение. Ядливите части на “златното цвете” са семенцата, листата и цветовете. В Япония, растението е получило наименованието “пролетна хризантема” и често се използва като листен зеленчук, с който приготвят или подправят различни месни ястия. В Китай и Корея хризантемата се използва в супи, салати, и като отделна гарнитура.