МЕНЮ
КОШНИЦА

Флокс семена

Едногодишно, лесно за отглеждане, растение с височина 40 см. Цъфти с многобройни ярки и пъ..
3.50 лв.
Онлайн поръчайте сортови семена на Флокс. Едногодишно растение подходящо за лехи и бордюри..
2.10 лв.
Показани от 1 до 2 от 2 (1 страници)

В този раздел на нашия градински онлайн магазин Семената бг ще откриете разнообразие от сортови семена на красивото и цъфтящо в множество палитри цвете - Флокс. Произлизащо от умерените области на континента Северна Америка, храстовидният цвят бива представен на Европа през 18-ти век и от тогава започва успешното му култивиране по всички части на европейския континент, предлагащи същия умерен климат. Разпространени са повече от 60 вида и може да се отглежда, както като едногодишно, така и като многогодишно растение. Яркият цвят предлага разнообразие от видове - от нискорастящи до изправени храсти. Културата е изключително непретенциозна и очарова с кичести туфи и продължителен цъфтеж - цъфти от пролетта до есента! При нас ще откриете богато разнообразие от семена на различните сортове на това красиво и ухайно цвете, което е перфектният вид за вашия алпинеум, двор, градината и/или балкона. 

Името флокс произлиза от гръцката дума “φλόξ”, която буквално се превежда, като “пламък”, това се смята за директна препратка към ярките цветове, в които храстовидното растение цъфти през цялото лято, чак до късна есен. Има и интересна легенда, която е свързана с името на храстовидния цвят, тя гласи, че при излизането си от подземното царство на бог Хадес, Одисей и аргонавтите хвърлили на земята горящите факли, които били техни помощници в тъмното царство, но техният пламък не угаснал, те се превърнали в красивите цветя Флокс.

Ухайната култура произлиза от умерените части на Северна Америка, където цветето често може да бъде срещано в естественото си местообитание - планината и гората, срещат се обаче и видове, чиито произход е от североизточните части на Азия. Открито е за първи път от шведският учен Карл Линей, който го представя на европейския континент през 18-ти век. Култивацията на флокса е успешна във всички части на Европа, в които климатът е подобен на този на родината му. Цъфтящото цвете разполага с широк набор от сортове, които могат да бъдат отглеждани както като едногодишна култура, така и като многогодишна. 

Флоксът е растение, което се характеризира с богата палитра от цветове, както и богата палитра от видове. Срещат се по-нискостеблени храстовидни сортове, които достигат на височина не повече от 25 см, както и по-високи изправени, с височина от 30 см до цели 180 см. Стъблата са изправени и пълзящи, а в краищата им се сформират съцветията/кичести туфи, които образуват многобройна палитра от цветове. Основната характеристика на флокса са именно ярките и красиви цветове, които се разполагат гъсто, но умерено и чиито цветова палитра е много богата - цъфтят в бяло, червено, жълто, розово, червено, лилаво, от по-светли нюанси на цветовете до по-тъмни палитри. 

Друг характерен белег на цъфтящото растение е продължителният цъфтеж на цветовете. Цъфтежът им може да започне краят на пролетта и да продължи до късна есен, позволявайки на богатата и уханна палитра от цветове да краси и ароматизира  вашия двор, цветна леха, алпинеум, градина и балкон.

Може да отгледате флокс от семена, които се сеят в края на месец февруари или началото на месец март, дайте им две седмици и семенцата ще покълнат. Още една характеристика на красивото цвете, е че е лесно за отглеждане и не проявява някакви особени изисквания. Покълва на почти всякаква почва, но предпочита добре дренираните и песъчливи субстрати, обича слънчевата светлина и се нуждае от редовно поливане. Почвата му трябва да се поддържа леко влажна, изсушаването може да не се понрави на цветята. Препоръчително е да подхранвате пъстрите цветове с тор, подходящ за цъфтящи растения, оптимално е да подхраните три пъти културата - при сеитба, при цъфтеж и след прецъфтяване.

Редовното почистване на прецъфтелите цветове, би довело до поникване на нови и по-красив вид на цветето. Добър избор за място за отглеждане са местата на двора или терасата, които могат да предложат шарена сянка.