МЕНЮ
КОШНИЦА

Тунбергия семена

Едногодишно, катерливо растение. Вирее на ярко слънце и почви с добрй дренажни свойства. С..
2.10 лв.
Многогодишно, увивно, буйно, лесно за отглеждане растение с височина 200-250 см. Образува ..
3.50 лв.
Показани от 1 до 2 от 2 (1 страници)

В този раздел на онлайн магазина за дома и градината ще откриете богат асортимент от висококачествени семена на едно прекрасно увивно растение, принадлежащо към семейството на Акантовите видове - Тунбергия. Известното цвете е познато и като Чернооката Сузана,  атрактивно наименование, което му е дадено заради характерното черно петънце намиращо се по средата на, обагрените му в жълти бои, цветове и с което цветчетата наподобяват очички. (Тунбергията) е красиво цвете, което расте изключително бързо, цъфти през цялото лято и привлича всички погледи с висящите си увивни способности, с които създава приказни цветни арки в двора и пленяващи висяща аранжировка на балкона. 

Тунбергията е увивно растение, с декоративни способности, представител на Акантовите видове. Смята се, че произлиза от Африка и е кръстено на шведския учен Карл Питър Тунберг, наричан още “бащата на южноафриканската ботаника”, който го открива и изучава през 18-ти век. Малко след това е представен и на европейския континент, където привлича вниманието на множество ботаници. Декоративната култура е преименувана множество пъти, но накрая запазва първоначалното си име Тунбергия, а заради външните си характеристики печели прозвището “Чернооката Сузана”.

“Чернооката Сузана” е многогодишно цвете, но се отглежда, като едногодишно, защото не понася пресаждане. Освен характерната за тунбергията черна сърцевина, друг основен белег на растението е интензивния му растеж. (За година дължината му може да се увеличи от 2 до цели 8 метра. ) Има мощна коренова система и дълги стъбла, които достигат близо 250 см. Заради впечатляващата си дължина, растението се нуждае от подходяща висока опорна конструкция. По целостта на стъблата се развиват овалните листенца, които притежават къси дръжки и наситено зелен цвят. Измежду зеленикавите листенца се появяват и красивите “очички”. Те се образуват в жълтата гама - могат да варират измежду кремави, оранжеви, светло и тъмно кафяви, жълти и други, а в средата им се откроява характерното черно петънце. 

Тунбергията се размножава от семена. Както вече споменахме, декоративното растение не търпи пресаждане, затова се засява директно на постоянното място. Сее се през пролетта, като се изчаква да паднат и последните слани. За да изберете желаното място за това атрактивно растение, трябва да сте запознати с изискванията му. Като цяло,  формулата му успешен растеж е лесна - необходимо е да селектирате топло място, което се огрява от слънчева светлина.

Тунбергията не е зимоустойчива култура и ниските температури не й понасят. Важно е мястото да бъде добре защитено от течение, защото силните ветрове могат да попречат на растежа и развитието на цветове. Съответно, балконите с южно или западно изложение са отличен избор, в случай, че ще отглеждате декоративната култура на балкона. 

Субстрата трябва да е добре дрениран и богат на хранителни вещества. Семенцата се засяват на около 1 см дълбочина и на около 50 см разстояние едно от друго. Важно за увивното растение е редовното поливане, почвата му трябва винаги да е влажна, защото ако допуснете изсъхване, листата най-вероятно ще окапят много бързо. Освен редовното оросяване, важен момент е и подхранването. Достатъчно е да торите тунбергията поне един път на две седмици, ако подхранвате по-редовно, може да стимулирате растежа на повече листна маса, но същевременно появата на по-малко цветове. Подходящ избор са торовете, предназначени за цъфтящи растения (вижте нашите минерални торове за цветя).  

Хубаво е редовно да почиствате прецъфтелите цветове, за да подтикнете цъфтежа на нови нежни тонове и да премахвате изсъхналите листа, за да поддържате растението свежо и красиво. Тунбергията цъфти от началото на лятото, от месец юни чак до месец октомври.