МЕНЮ
КОШНИЦА

Теменужки (виола) семена

Двугодишно компактно отворено растение, образуващо много на брой, средни по размер цветя в..
5.00 лв.
За всички почитатели на интересните и грациозни цветя добавихме към нашия цветен каталог с..
2.00 лв.
Двугодишно зимоустойчиво растение с височина до 15 см, образуващо големи сини цветове. Под..
5.00 лв.
Двугодишно растение със зелени, сърцевидни и много декоративни листа. Има ранен, обилен цъ..
5.00 лв.
Кичест ароматен цвят с деликатни цветчета в пъстри багри – ако търсите цвете, което отгова..
5.00 лв.
Ако искате да създадете цветен килим в градината си с малко фантазия и жълти виоли може да..
2.10 лв.
Двугодишно каскадно растение. Цъфти в жълт цвят. Идеална за отглеждане във висящи саксии и..
1.99 лв.
Ние от онлайн магазин Semenata Shop предлагаме на Вашето внимание семена от стилно черна в..
2.10 лв.
Семена на луксозната Синя Виола (теменужка, теменуга) - Viola Swiss giants
Няма наличност
Viola Swiss giants или по-известна като виола (теменужка, теменуга и др.) е едно чудесно д..
2.10 лв.
Разфасовка / брой семена: 1 гр. (около 800 бр. семена) Цвят: Микс от различни цветове. ..
5.00 лв.
В резултат на усилени селекции в продължение на близо два века днес можем да се радваме на..
2.10 лв.
Искате ли да отглеждате растения, които ще доставят уникален вкус и красота на трапезата в..
4.70 лв.
Показани от 1 до 12 от 12 (1 страници)

В този раздел на нашия онлайн магазин Семената бг, предназначен за вашия дом и градина, сме подбрали изключителен цветен асортимент от професионални и висококачествени семена на красивото цвете Теменужка, често срещано и с наименованието Виола. 

Лесна за отглеждане, пленяващо красива и много ароматна, теменужката се е превърнала в едно от любимите цветя за дома и градината. Със своя продължителен цъфтеж и множество цветни багри, теменужката е предпочитано растение за озеленяване на дворови площи, паркове и градини. Освен вълшебни цветове и приказен аромат, виолата е позната и на народната медицина със своите лечебни свойства, които се смята, че действат отлично при простуда и грип. За неин произход е набедена Африка, но истории за цветето се носят още от Древността. 

Теменужката е многогодишен тревист вид, който по нашите ширини най-често се отглежда, като двугодишно цвете. Причислява се към семейството на Теменуговите видове, които включват в себе си близо 800 вида, разпределени в 21 рода. Смята се, че цветето произхожда от Африка, като за първи път е открито през далечната 1892 година в Източна Африка при изучаване на флората и фауната, намиращи се на територията. Растението е култивирано през 1893 година и получава наименованието Сенполия, което до днешен ден е познато като Африканска теменужка. Интересен факт, е че Сенполия не е случайно наименования, цветето всъщност е кръстено на своите откриватели - Валтер фон Сен-Пол и Улрих фон Сен-Пол. През 1927 година бива пренесено в Съединените Американски щати, където бързо набира популярност и висока оценка, като отлично стайно растение. У нас е култивирано за първи път през 1953 година и се разпространява, като горска теменужка. 

Теменужката, позната още и като виола, представлява нискорастящо тревисто растение, което на височина може да достигне до 15 - 25 см. Характеризира се с добре облистено централно стъбло и листенца, които растат в яйцевидна или елипсовидна форма. Листните дръжки са дълги, а по тях се образуват леко наведените цветове. Те са съставени от 5 на брой венчелистчета, които често са с различна форма, големина и цветове. Според големината им, теменужките могат да се разделят на няколко групи - средни, едри и мултифлора. А според цветовете - на множество. Именно цветовете са ключовият белег при теменужките. Вариацията на багри при това цъфтящо цвете е впечатляваща - те могат да бъдат лилави, сини, бели, жълти, червени, кафяви, оранжеви, и множество други бои и нюанси. Често се срещат видове с едноцветни, двуцветни, трицветни или многоцветни цветове. Това прави и виолата толкова търсено и приказно цвете. 

Можем да кажем, че другата причина е лесното й отглеждане. Теменужката е позната, като една от най-непретенциозните цветни култури. Размножава се чрез семена, които се сеят през пролетта и есента и радват с красивите си цветове през цялата година. При отглеждането на тази цветна култура е важно да обърнете основно внимание на три неща - място на засяване, поливане и подхранване. Мястото на сеитба е важно, защото именно то играе ключова роля за цветовете на теменужката. Трябва да изберете слънчев или полу сенчест кът, където цветето да бъде огрявано от слънчевите лъчи. Слънцето е от голяма важност, защото при не добре осветени места, теменужката може да не се развие изцяло и да оформи малки и слаби цветове. Друг важен момент е поливането - то трябва да бъде редовно, но умерено, прекалената сухота или прекалената влажност биха довели до негативни последици върху вида. Ако желаете вашите теменужки да развият пълния си цветен потенциал, трябва да ги подхранвате поне веднъж на 2 седмици, подходящ избор са течни торове за цъфтящи цветя

Теменужките са отлични декоративни цветя, които с лесното си отглеждане са достъпни и за начинаещи и неопитни градинари. С тях може да създадете очарователен цветен килим във вашия двор или градина, или да добавите цветове към вашия балкон, като ги поставите във висящи кошници или в красиви дървени сандъчета. Освен самостоятелно, теменужките се съчетават отлично с множество любими цветни култури, като хризантема, кокиче, лале, нарцис, петуния и още много други.