МЕНЮ
КОШНИЦА

Алисум семена

Искате да създадете скален акцент в градината си? Обожавате естествено създадените диви къ..
3.50 лв.
Едногодишно, слънцелюбиво, пълзящо растение с височина до 20 см. Цъфти през пролетта и лят..
3.50 лв.
Многогодишно, компактно растение с височина около 25 см. Образува множество малки, наситен..
3.50 лв.
Семена на Лобулария вече може да поръчате онлайн от магазин Semenata Shop. Едногодишно изд..
3.00 лв.
Показани от 1 до 4 от 4 (1 страници)

Алисум, известно още под името Alyssum, е тревисто храстовидно растение с малки гъсти цветчета, наподобяващи красив мокетен килим. Много подходящо растение за вашата прекрасна градина, която едновременно ще придобие различна визия, а наоколо ще ухае прекрасно. Алисумите са ниски храсти от 5 до 20 см, които са почвопокривни. Цветовете на алисума варират според сорта, като могат да са бели, светло или тъмно лилави дори. Слави се с медоносните си качества и ако се остави да се развива в саксия, спокойно ще покаже, че има свойства на висящо цвете. Идеално е за начинаещи градинари, които нямат много опит в отглеждането на цветя.

Засаждане и отглеждане 

Алисумът обича почви, които се оцеждат добре, като семето е засява през март до месец април. Семената на цветето Алисум покълват за около 2 до 3 дни при температура 25-27 градуса по Целзий. Виждате, растението е силно топлолюбиво. Вирее прекрасно на много светли пространства, но избягвайте пряката слънчева светлина. Не обича прекомерната влага, дори може да се каже, че е сухолюбиво растение, затова полейте след засяване на семената и поливайте тогава, когато видите, че е леко засъхнало, но при всички случаи не допускайте подгизване на растението. Алисумът следва да се засее в добре дренирани почви, където водата може лесно да се отцежда, на малко по-дълбоко от обичайното за останалите храстовидни цветя. 

Ако отглеждате растението правилно, то ще ви дарява с прекрасните си цветове през целия летен сезон. Има лек и привлекателен аромат. 

Грижи

Растението не е много претенциозно, което го прави страхотно за всяка градина. Ако се наторява, това следва да бъде само след самото засаждане, не е необходимо процедурата да се повтаря. Трябва да се изрязват увехналите цветове, за да се прави място на новите.