МЕНЮ
КОШНИЦА

Салвия (Пламъче) семена

Градински център Semenata Shop добави към своя цветен каталог семена на Пламъче микс.Л..
2.10 лв.
Многогодишно, вечнозелено растение. Обикновенно се използва при готвене, за подправяне на ..
4.70 лв.
Едногодишно слънцелюбиво, лесно за отглеждане растение с височина 30 см. Образува много де..
3.50 лв.
Градинският Чай или както е названието му на латински, Salvia officinalis е вечнозелено су..
3.50 лв.
Показани от 1 до 4 от 4 (1 страници)

Салвията (Salvia splendens) се нарича още Пламъче и е част от род растения мнгогодишни и по вид тревисти, които са от далечната Южна Америка. Пламъчето е често използвана култура от ландшафтните архитекти и екстериорните дизайнери за озеленяване в цветни площи и по алеи в градини и паркове.

Все по-често салвията може да бъде забелязана и по балкони и тераси. Цветарите я преоткриват, като цвете за домашно отглеждане и използват много нови, селектирани сортове. Пламъчето има способността да запазва своите декоративни качества доста дълго. Цъфтежът е обилен и продължава от началото на лятото до първите слани - обикновено в октомври.

Това цвете образува гъсти и доста разклонени стъбла. То се комбинира много добре с ниски видове, като тагетеси, невен и други бордюрни растения. Успешно вирее и когато се засади в саксии или пластмасови градински сандъчета и се постави на балкона. В този случай, за да се съхрани за по-дълго време трябва да се прибере при първото по-чувствително падане на температурите.

Засаждане и отглеждане от семена на едногодишни цветя Салвия

Салвията цъфти в жълт, червен, оранжев, розов, лилав цвят. Тя е ниско и компактно цвете, което достига около 25 см височина. Пламъчето е светлолюбиво, но се развива доста добре и на леко засенчване. То обича богата на хумус и хранителни вещества почва. Добре е да се знае, че салвията не понася температури под -2 градуса Целзий и загива от студа. Цветето Пламъче може да се отгледа в сандъчета или саксии на балкони с южно или западно изложение. То се развива добре и на бордюри, в цветни композиции и като част от цветни фигури и др. Семената на пламъчето се засяват в периода между месеците февруари и март, за да се отгледа разсад предварително. Семената се разпръскват и се покриват с тъничък слой почва - не повече от 0,5 см. Готовия разсад се разсажда в края на пролетта - месец май, когато пъпките започват да добиват цвят. Това трябва да стане на разстояние около 30 см отстояние между отделните цветя. Семенцата на Пламък покълват за приблизително 20 дни при температура между 20-25 градуса. 

Грижи за Салвиите

Премахвайте прецъфтелите цветове, за да подпомогнете растението да развие още нови до края на сезона. Салвията има нужда от често и умерено поливане, а през дните с по-високи температури трябва да се напоява по- обилно. Редовното подхранване на малките растения градински чай е нужно за по-обилен и дълготраен цъфтеж с големи и красиви цветове.