МЕНЮ
КОШНИЦА

Сакъзче семена

Семена на едроцветно Мушкато - специална селекция на Франчи Италия
Най-продаван
Палитра от цветове, които ще ви радват през цялото лято – това е най-малкото, което можем ..
5.00 лв.
Смес декоративни цветя каскадни. Цъфтят до късна есен.Приложение - за алеи, балкони и ..
10.29 лв.
Семена на Сакъзче 5 бр. семена.
Няма наличност
Pelargonium peltatum или така нар. сакъзче е изключително популярно растение, което се отг..
4.50 лв.
Пъстроцветните градини и кътове са истинска наслада за окото. Добавете цвят и свежест в св..
4.50 лв.
Показани от 1 до 4 от 4 (1 страници)

Сакъзчето е сред най-популярните и често избирани цветя за отглеждане в саксии и сандъчета на тераси и балкони. Освен за озеленяване на интериорите на домовете, цветарите и градинарите го добавят и в екстериорите на много ресторанти, офиси и хотели. Растението цъфти в ярки цветове, поради което се цени за допълнителен, декоративен акцент в аранжировки от вечнозелени растения.

Висящите мушката (сакъзчета) всъщност са новост. Тяхната родина са страните по южноафриканското крайбрежие, където вирее и прародителят модерното "висящо мушкато". Там то се развива като леко увиснал храст с леко ръбести клонки, щитовидни, слабо мъхести, месести листа и розовеещи, червени цветове. В началото на 21 век то бива кръстосано с други диворастящи растения, в резултат на което се появяват селекциите сакъзчета.

Новите мушката имат многобройни цветове, които имат свойството да се самопочистват. Pelargonium peltatum цъфти от юли до ноември и достига до 35 см дължина. Вирее както на пряка светлина слънчева, така и на полусянка. По начало Сакъзчето е светлолюбиво растение, което предпочита средни по механичен състав, по-кисели почви.

Засаждане и отглеждане на балконско цвете Сакъзче

Сакъзчето може да отгледате от семена. Най-подходящ за сеитба е периодът в началото на годината – януари до месец февруари. Той се предпочита от цветарите, защото така се получава изобилен и дълготраен цъфтеж на растението от началото на лятото до края на есента. След засаждането не е препоръчително цветето да се изнася на открито, докато температурата на въздуха не се повиши. Дълбочината на засяване на семената трябва да бъде до 0,50 см. Засяването става на разстояние от 22 до 30 см едно от друго. Нужното време за покълването на семената на сакъзчето е около 2 седмици, но това се случва само при температура около 21 градуса по Целзий.

Грижи за каскадно или бордюрно Сакъзче

Сакъзчето изисква умерено поливане. Можете да го торите с торове минерални за цъфтящи растения, ако е засадено на по-бедни почви. Обикновено бива нападнато от листни въшки, акари, бели мухи, сиво гниене и мушкатово увяхване.

Преди прибирането за презимуване трябва да отстраните увехналите и пожълтели листа. Добре е листата да са сухи и да подрежете леко по-дългите клони. Цветето се оставя на светло при температура около 5°С. Препоръчва се да се полива от време на време. През февруари се пресажда в нова пръст.