МЕНЮ
КОШНИЦА

Ружа (Алцея) семена

Онлайн магазин за семена има удоволствието да ви представи прекрасният микс от сортови сем..
3.50 лв.
Показани от 1 до 1 от 1 (1 страници)

В нашия онлайн градински кът Семената БГ сме подбрали висококачествен асортимент от сортови семена на микса от красиви едри цветове Ружа, или познат още под наименованието Алцея розеа. Едно истинско градинско бижу, което не само създава ярка поляна от цветове, но има и способността да лекува. Представено през 15ти век на европейския континент, алцеята е многогодишно цвете, което се отглежда лесно и цъфти през целия летен сезон. 

Ружата е род растение, което принадлежи към семейството на Слезовите видове. Тази растителна фамилия включва в себе си покритосеменни видове, като памукът, липата и бамята. Алцеята сама по себе си е род, който притежава приблизително 60 сорта, (които можем да разделим на два основни типа - обикновени и кичести. Кичестите обаче са тези, които преобладават. )Ружата е растение, което произхожда от Южна Азия, но историите за него датират още от Древността. Смята се, че Ружата е била позната в Древен Египет, където известността й се дължала на множеството лечебни свойства, които всяка част от растението притежава и била позната под апетитното име “бонбоненото цвете”. Причината за това наименование, е че от корените на красивото цвете се подготвяли сладкиши, които много приличали на бонбонки. Освен като апетитен десерт, консумацията на тези бонбонки имала и лечебни свойства - противовъзпалително и успокояващо. 

Днес, растението е популярно със своите красиви цветове и декоративните си свойства. Растението се характеризира със здрав корен, от който се образуват и растат по няколко стъбла. Височината им варира от 1,5 метра до 2 метра. Разбира се, срещат се и изключения, като такива са няколко сорта джуджета. Известно такова е Alcea Rosea Carnival, което на височина достига до 1,2 м. Друг популярен сорт джудже е Majorette Mixed, чието стъбло достига едва до 75 см. 

По високите стъбла на ружата поникват едри, зеленикави листенца, в овално-сърцевидна форма, които се описват с дълги дръжки и леко назъбени краища. По интересен начин са разположени и цветчетата, те изникват от пазвите на листата и са разположени около централното стъбло. Именно цветята правят най-силно впечатление, те са едри, с диаметър
около 12 см и притежават къси дръжчици. Цветовете формират различни форми и цъфтят в богата гама от наситени бои - червени, лилави, бели, розови и множество други сходни нюанси. Някои сортове образуват цветя, боядисани само в един цвят, докато други такива с  полу-двойни или двойни цветове, но най-популярните видове са тези с кичестите цветове, които наподобяват много тези на божура. 

Алцеята е отличен избор за градинско цвете, силно предпочитан вид за цветни бордюри и цветни лехи. Отглежда се сравнително лесно и цъфти през летните месеци - от месец юли до месец септември. Подходящо е размножаването й чрез семена, от които се създава предварителен разсад в началото на годината, месец февруари, който се разсажда и засажда на постоянно място през вече топлия месец май. Препоръчва се употребата на подпорки, които да укрепят красивото растение, а също така използвайте ограничители за трева, за да я отделите от тревните площи. 

Засейте семенцата чрез равномерно разпръскване върху почвата, на топло и огрявано от пряка слънчева светлина място, а после ги покрийте с тънък слой пръст. За завършек трябва да ги оросите, като разпръснете водата, под формата на въздушна мъгла около тях. Ружата не проявява особени предпочитания към почвата, но богатите на хранителни вещества субстрати, снабдени с добра пропускливост, откъм въздух и вода, са с предимство. Цветното растение се нуждае от редовно поливане. Ако желаете буен и продължителен цъфтеж на вашата Ружа, то редовното подхранване ще ви го осигури.

С красивите си цветни багри и огромно разнообразие от форми, Алцеята си е спечелила популярност в озеленяването, като отлично декоративно цвете. Често бива предпочитана за украса на събития, като сватби, кръщенета, рожденни дни и още голям списък с празненства.

Освен като декоративно цвете, исторически, ружата е лечебна билка. Забележителен факт, е че всяка част от растението е лечебна. Листенцата, например, се използват много успешно върху рани, защото растението оказва мощно противовъзпалително и успокояващо действие.