МЕНЮ
КОШНИЦА

Рудбекия семена

Конефлора или Рудбекия е многогодишно растение с изправен растеж, което се радва на обилен..
7.89 лв.
Показани от 1 до 1 от 1 (1 страници)

Рудбекията е многогодишно растение. Използва се за рязан цвят и за оформяне на красиви цветни площи в градини и паркове. Достига цветето височина до 60-90 см. и образува огромна туфа. Има много едри цветове с диаметър 13 см. Името й е дадено от шведските ботаници от семейство Рудбек през 18 век. Рудбекията образува доста разклонено мощно коренище.

Нейните листа са овални или елипсовидни, като те също имат опушен вид. Растението достига внушителна височина около 90 см. Съцветието му е кошничка с различен диаметър при различните сортове. Оцветени са в жълто или тъмно червено. Наред с това, тръбестите (женски) цветове имат виолетов оттенък. Рудбекията цъфти през цялото лято.

Засаждане и отглеждане на градински цветя Рудбекии

Почти всички разновидности на рудбекията с малки изключения се размножават чрез сеене на семена и единствено някои многогодишни видове чрез разделяне на коренища. Можете да засадите семената на рудбекията директно в земята в средата или пък в края на юни. Това се прави на подготвени лехи, на отстояние около 15 см. Семената се покриват с много тънък слой почвен, след което се поливат обилно с вода. До настъпването на есента ще се появят малки розетки от листа, които на следващата пролет ще бъдат буйни храсти. 

Грижи за Рудбекиите

Рудбекията вирее най-добре на слънчеви места с дренирана и добре оцеждаща се почва. Тя е адаптивна и понася както полусянка, така и суша. Обикновено цъфти по-обилно и продължително при по-голямо количество влага.

При висока влажност, съчетана с високи температури страда от брашнеста мана. През летните месеци поливането е добре да става рано сутрин или късно вечер, като се избягва мокрене на листата. Рудбекията предпочита умерено богата почва и при отглеждането ѝ не трябва да се прекалява с торенето, защото това влияе отрицателно на растежа ѝ.